Een simpele aardbeientaart (gistvrij en lactosevrij)

Makkelijk, snel, vrolijk…en lekker. Deze simpele aardbeientaart is perfect voor een feestelijke dag.

Gistvrij en eventueel lactosevrij

Deze taart is ideaal wanneer je niet zo goed tegen gist kunt…of wanneer je dol bent op lange vingers, want deze bodem smaakt naar lange vingers. Deze bodem noem je een biscuitbodem en maak je zonder rijsmiddel en zonder melk. Dus ook wanneer je lactose intolerant bent, kun je deze taartbodem wel verdragen. Voor een lactosevrije taart, gebruik je geen custard, maar kies je een andere ‘vulling’…zelfgemaakte advocaat bijvoorbeeld

Last minute

Het maken van deze taart is niet veel werk en wanneer je een andere vulling maakt dan custard (slagroom of botercrème bijvoorbeeld), is de taart nog goed last-minute te maken. Ik denk dat alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur duurt (inclusief oventijd en afkoelen).

Iets te vieren?

Naast dat deze taart dus makkelijk is en snel in elkaar zit, ziet hij er ook nog eens vrolijk uit en is hij ontzettend lekker. Ik vind hem erg handig om te maken als ‘extra taart’ tijdens verjaardagen. Maar hij is ook leuk om cadeau te geven tijdens moederdag bijvoorbeeld…dan hebben jullie gelijk iets lekkers voor bij de koffie/thee.

Het recept voor een simpele aardbeientaart

Ingrediënten
  • 5 eieren (op kamertemperatuur of ietsje warmer)
  • 150 gram suiker
  • eventueel een snufje zout
  • 150 gram bloem
  • (een beetje boter/kokosolie) en bloem voor de springvorm
  • vulling voor de taart (banketbakkersroom, custard, slagroom of botercrème, jam, witte chocopasta of wat je maar lekker vindt)
  • aardbeien
Bereiding 

Doe de eieren en suiker in de kom en voeg eventueel nog een snufje zout toe.

Klop met een mixer op de hoogste stand het mengsel luchtig tot het licht geel is.

Klop nog even door op een lagere stand. Houd de gardes half in het mengsel, zodat het lekker luchtig kan worden.

Zeef de bloem erbij en schep dit voorzichtig met een spatel door het luchtige mengsel (zorg er voor dat er geen klontjes in komen).

Smeer de springvorm in met boter of kokosolie. En klop een beetje bloem door de springvorm.

Giet het beslag in de springvorm.

Zet de springvorm in de voorverwarmde oven op 160 graden.

De bodem is na ongeveer 40 minuten klaar. Je kunt dit testen door een satéprikker in de biscuitbodem te prikken, wanneer deze er schoon uit komt, is het klaar.

Laat de bodem afkoelen.

Snijd de bodem door (in twee of drie lagen). Ik heb de bolle bovenkant weg gelaten, zodat de taart vlak is aan de bovenkant.

Smeer jouw vulling tussen alle lagen en er ook bovenop, ik gebruikte custard.

Snijd een aantal aardbeitjes en leg deze boven op de taart.

Bewaren voor later

Pinterest - simpele aardbeientaartVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

3 thoughts on “Een simpele aardbeientaart (gistvrij en lactosevrij)

  1. Wij vieren straks peseach en sedermaaltijd. We mogen dan geen eten met gist nuttigen. Ook hebben we iemand indr gemeente die geen gluten mag eten. Hoe kan ik dan gebak en eten met deze combinatie?

    1. Probeer te experimenteren met een glutenvrije meel. Er zijn tegenwoordig al veel meelsoorten te vinden die glutenvrij zijn. Welke jij het beste vindt qua smaak, is natuurlijk aan jouzelf om te bepalen. In eco winkels vind je dit soort producten vaak wat beter dan in supermarkten, maar ook online zijn ze goed te vinden. Bij het maken van gebak en taart is het vooral belangrijk om te letten op een niet te aanwezige smaak. Gist is prima te vervangen door bakpoeder. In taarten en gebak kun je ook werken met opgeklopte eiwitten. Ik hoop dat je tot een mooi recept kunt komen en heerlijk kunt genieten van de sedermaaltijd met pesach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *