Elastieken (een spel vol nostalgie)

Elastieken (een spel vol nostalgie)

Elastieken vond ik vroeger erg leuk om te doen, het liefst samen. We deden het in de woonkamer, op straat, in de tuin, in de speeltuin of op het schoolplein…eigenlijk dus overal waar wij maar de ruimte hadden. We konden ons uren vermaken met enkel een stukje elastiek. En de pasjes die we maakten werden moeilijker naar mate wij meer ervaring hadden.

Lees ook: Buiten spelen

Elastiek

Het enige wat je nodig hebt is 3-5 meter elastiek. Deze knoop je aan de uiteinden aan elkaar. Maar het ene elastiek is het andere niet. Het mooist is elastisch koord. Plat elastiek wil ook wel, maar dat kan zorgen voor brandplekken door de wrijving (daar heb ik er al een aantal van opgelopen op mijn benen vroeger). Elastisch koord is rond en snijdt daardoor niet. Ook rekt deze elastiek veel beter, zodat er minder spanning op de benen komt door het elastiek.

Elastisch koord kun je op de markt kopen bij de fournituren kraam of in een fourniturenwinkel of online. Het leuke is, dat je dan de keuze hebt uit heel veel verschillende kleuren en designs. Plus dat het een stuk goedkoper is dan het elastiek uit de speelgoedwinkel.

Maar je kunt springelastiek ook kant en klaar kopen in een speelgoedwinkel (of online).

Opstelling

Wanneer je alleen gaat elastieken, heb je hulpmiddelen nodig. Je zet dan stoelen of grote ‘zware’ dozen een stuk uit elkaar. Ook kun je het elastiek om een paal binden (er eenmaal om en de ene kant door de lus van de andere kant halen) en de andere kant om iets wat breder is (stoel of doos of zo).

Wanneer je met 2 personen gaat elastieken kun je de opstelling voor 1 persoon gebruiken of een kant vervangen door een persoon (jij en de ander wisselen dan af).

Vanaf 3 personen kun je 2 personen in het elastiek zetten, zodat 1 persoon kan springen. Als je samen wilt springen, gebruik je de opstelling voor 1 persoon of voor 2 personen.

Pasjes speciaal voor het elastieken

Er zijn en paar basispasjes en je kunt er eindeloos op variëren. Een aantal bekende pasjes zijn: ‘tip, tap, top, er in, er uit, er op’, of een aantal variaties die de meisjes van Ausgymnastics laten zien of zoals deze meisje swingen.

De vormen die wij vaak gebruikten waren deze (van makkelijk naar moeilijk). De vormen kwamen vaak achter elkaar en daar maakten we weer variaties op. Uiteraard zijn er nog veel meer, maar dit zijn een paar voorbeelden.

Phototastic-7-5-2018_d50b35c2-0363-435d-9146-e1e3d5828b8eVorm 1
 • Sta links naast het elastiek.
 • Zwaai je rechter been over het eerste elastiek.
 • Daarna zwaai je je linker been er bij.
 • Vervolgens zwaai je je rechter been over het tweede elastiek.
 • Tot slot zwaai je je linker been er bij.
Phototastic-7-5-2018_5db191aa-2442-43a1-bf1f-6cb504fb6afaVorm 2
 • Sta links naast het elastiek.
 • Zwaai je rechter been over het tweede elastiek en neem het eerste elastiek mee.
 • Daarna zwaai je je linker been er bij.
 • Vervolgens zwaai je je rechter been over het eerste elastiek (die je dus mee hebt genomen).
 • Tot slot zwaai je je linker been er bij.
Phototastic-7-5-2018_c90ef35c-23f8-4c04-bc96-12a67c6ca968(1)Vorm 3
 • Sta links van het elastiek, met je voeten onder het eerste elastiek.
 • Spring met twee voeten over het tweede elastiek en neem het eerste elastiek mee.
 • Spring met twee voeten over het eerste elastiek (die je dus mee hebt genomen).
Phototastic-7-5-2018_4c49e68b-c7e8-4baf-8c61-c6d02864efa2(1)Vorm 4
 • Sta links van het elastiek, met je voeten onder het eerste elastiek.
 • Spring met twee voeten over het tweede elastiek en neem het eerste elastiek mee.
 • Draai een kwartslag en spreid je benen.
 • Spring en land tussen het elastiek.
Phototastic-7-5-2018_53db9ed4-e2c9-424f-8847-b15c3f056a68Vorm 5
 • Spring/sta tussen het elastiek (dit kan als opvolger van ‘vorm 4’).
 • Draai je benen buitenom om het elastiek.
 • Spring en land op het elastiek.

Moeilijkheidsgraad

Tijdens het elastieken deden we vaak dezelfde pasjes en dan telkens een stukje hoger. Wanneer we een foutje maakten, waren we af en mocht een ander. We begonnen op enkelhoogte, daarna gingen we naar kniehoogte, dan heuphoogte, daarna taillehoogte, vervolgens okselhoogte, daarna nekhoogte en tot slot boven ons hoofd…die hoogte was echt ontzettend lastig en er waren er maar weinig die zo hoog konden springen (je mocht het elastiek wel vasthouden en naar beneden doen hoor, maar tot heuphoogte).

De zomer-rage? 

Wat mij betref wordt elastieken de zomer-rage van dit jaar. Niet omdat ik het vroeger zo ontzettend leuk vond (en eigenlijk vind ik het nog steeds leuk ), maar vooral omdat kinderen hier lekker flink mee bewegen en omdat ze hun creativiteit op los kunnen laten. Laat ze deze zomer maar lekker springen in het elastiek op vrolijke muziek.

SkippyDance

Voor de zomer van 2018 schreef ik deze ‘post’. Nu is het 2019…en weer bijna zomer. En wat zag ik tot mijn verbazing op de tv? Een reclame voor het spel elastieken! Alleen heet het nu SkippyDance. Ik was blijkbaar een jaar te vroeg met mijn voorspelling. Nu zijn er al veel filmpjes gemaakt met danspasjes, allemaal op een officiele Youtube kanaal van SkippyDance Academy. En natuurllijk kun je ook het officiele SkippyDance elastiek kopen…al blijft mijn voorkeur bij elastieken koord vanwege dat het rond is en lekker zacht.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

7 thoughts on “Elastieken (een spel vol nostalgie)

 1. Wij deden dit vroeger heel veel, gewoon met elastiek uit moeders naaidoos. De verschillende pasjes sloten aan bij de verschillende hoogtes. Je had natuurlijk gewoon enkel hoogte en daarna knie hoogte. Dan kwam billen, middel, en oksel.
  Voor de laatste twee hoogtes, nek en kop herinner ik me alleen dat je er met handstand overheen moest. Dat was jaren ’60/’70.

  1. Ja, wat was dat leuk. En inderdaad gewoon met elastiek uit de naaidoos. Het nadeel was alleen dat je er brandplekken van kon krijgen wanneer het te strak gespannen was en iemand te snel er in draaide. Ik had geregeld een streep over mijn been lopen. Wij deden inderdaad ook wel een radslag over de hoge standen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *