IJsjes en lolly’s van strijkkralen

ijsjes en lolly's van strijkkralen

Met strijkkralen kun je onwijs leuke dingen maken. Zo maakten wij zelf ijsjes en lolly’s van strijkkralen om te ‘verkopen’ in het speelwinkeltje. 

Zelf ontwerpen

Met strijkkralen kun je hele leuke dingen maken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf ijsjes en lolly’s maken om mee te spelen. Het belangrijkste bij het zelf ontwerpen van een afbeelding is dat je niet te veel details moet willen maken. Kies dan ook niet voor hele moeilijke vormen, want daar maak je het jezelf gewoon hel lastig mee (de legmogelijkheden zijn namelijk beperkt).

Enkel of dubbel

Ik heb de ijsjes en lolly’s enkelzijdig gemaakt, maar je kunt ze ook heel goed dubbelzijdig maken. Zo zit het stokje mooi verborgen tussen de twee laagjes strijkkralen. Om het stokje er meer in te laten vallen, zodat de twee laagjes netter op elkaar zitten, kun je de plek waar het stokje komt een beetje dieper strijken. Let er bij het strijken wel op dat je de twee legen in spiegelbeeld van elkaar voor je legt, zodat de kraaltjes bij het plakken netjes op elkaar passen.

Spelen met je eigen ontwerp

Wanneer je net als wij ijsjes en lolly’s maakt, kun je er nog heerlijk mee spelen. Zo kun je ze bijvoorbeeld in een ‘winkeltje’ leuk neerzetten.

Tip: je kunt ze heel goed in een blok piepschuim steken. Wil je liever geen witte balletjes door de speelruimte? Je kunt ook sneetjes in  een dikke blok schuimrubber maken. Neem dan wel een type schuimrubber die heel stevig is.

Printable

In de lijst van benodigdheden staat een link naar de gratis printable. In de printable staat een legvoorbeel voor de ijsjes, deze kun je gewoon onder het grondplaatje leggen (als deze doorzichtig is). Ook staan er lege plaatjes in, zodat je zelf een legvoorbeeld kunt ontwerpen door vierkantjes te kleuren met stift/potlood. Verder vind je er de foto’s van mijn 6 creaties.

Materiaal

Welke strijkkralen je gebruikt, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Ze doen het immers allemaal 😉

De lijm voor het bevestigen van de ijsstokjes (of roerstaafjes) is wel van belang. Je wilt immers niet dat het snel los laat. Hobbylijm is niet stevig genoeg, dit laat heel snel los…en dat moet natuurlijk niet. Om die reden gebruikte ik een lijmpistool. Dit blijft wel goed zitten.

Aan de slag

Voor het maken van ijsjes en lolly’s van strijkkralen heb je het volgende nodig:

  • legvoorbeeld of afbeeldingen (iets om bij af te kijken waar welke kleur moet)
  • grondplaatjes voor de strijkkralen (vierkant en rond)
  • strijkkralen in verschillende kleuren
  • bakpapier
  • strijkijzer
  • ijsstokjes of roerstaafjes (en een schaar om ze te halveren)
  • lijmpistool met lijmstaaf

Leg het legvoobeeld onder de grondplaat of leg een afbeelding naast de grondplaat.

Leg de juiste kleuren strijkkralen op de aangegeven plek.

Leg het bakpapier op de gemaakte ijsjes en lolly’s.

Strijk de ijsjes en lolly’s tot de bovenkant van de kraaltjes smelten.

Verwijder het bakpapier.

Draai de ijsjes en lolly’s om en haal het grondplaatje er af.

Leg het bakpapier er weer op en strijk ook deze kant tot de bovenkant van de kraaltjes gesmolten zijn.

Wanneer de ijsjes en lolly’s afgekoeld zijn, kun je de stokjes er aan lijmen. Ik heb de stokjes eerst doormidden geknipt, omdat je anders hele lange stokjes kreeg ten opzichte van de ijsjes en lolly’s.

 

Bewaren voor later

Pinterest - ijsjes en lolly's van strijkkralenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “IJsjes en lolly’s van strijkkralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *