Opklapbaar speeltentje voor in de tuin

Opklapbaar speeltentje voor in de tuin

Buiten spelen is heerlijk, maar een plekje voor jezelf is voor kinderen wel zo fijn. Dit opklapbaar speeltentje voor in de tuin is makkelijk op te zetten, is een plekje uit de zon en is voor kinderen een heerlijke knusse ruimte om zich even in terug te trekken. 

Een plekje om je terug te trekken

Kinderen vinden het fijn om een plekje te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. En niet iedereen wil een permanent speelhuisje. Een tentje is dan ideaal. Je zet hem op wanneer je hem wilt gebruiken en breekt hem weer af wanneer je er klaar mee bent. En de tuin is dan weer netjes. Deze heb ik vorig jaar voor mijn moeder gemaakt…omdat zij nog geen plekje had voor de kleinkinderen om zich terug te kunnen trekken (en natuurlijk geen permanent huisje in de tuin wilt).

1, 2, 3…klaar

Dit model is er voor gemaakt om in no-time klaar te staan voor gebruik en ook zo weer opgeruimd is. Opgeklapt kan het frame zo in de schuur, langs de muur en neemt hij bijna geen ruimte in beslag. Het doek is op te vouwen tot een klein pakketje en is dan ook zo opgeruimd. Is het doek vies geworden? Geen enkel probleem, want je wast hem zo mee met de rest van de was.

Materiaal

Ik heb het frame van balkjes gemaakt en de hoes is gemaakt van katoen. Zo is het frame stevig en de hoes lekker luchtig.

Het patroon

Omdat je het patroon zelf moet tekenen is het patroon gratis. Het document is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,00. Na het voltooien van de bestelling, kun je het patroon downloaden. Het document bestaat uit een patroon van de tent en de bouwtekening van het frame.

Aan de slag

Voor het maken van een speeltentje voor in de tuin heb je het volgende nodig:

 • document met patroon en bouwtekening
 • meetlint
 • stofkrijt
 • schaar
 • katoen, eventueel in twee kleuren/patronen
 • garen
 • biaisband (gekocht of zelf gemaakt)
 • elastiek
 • houten latjes
 • potlood
 • zaag
 • schuurpapier
 • schroeven
 • scharnieren

Teken de patronen zoals aangegeven in het document (dit kan eventueel gelijk op de stof). Let er trouwens op dat je de motiefjes van de stof (als je die hebt) niet op de kop of gedraaid krijgt. Voor de ‘deuren’ moet je dan ook het patroon omdraaien, want deze staan stofbesparend op de tekening en dus voor stof die op de kop hetzelfde is.

Zaag de latjes op maat, deze afmetingen staan op de afbeelding (onder).

Het tentdoek

Knip de delen uit de stof.

Naai biaisband langs de lange rechte zijde van de beide driehoekige delen .

Naai de twee rechthoeken aan elkaar langs de lange zijde (met de goede kanten op elkaar). Let er op dat het patroon van de stof de goede kant op ligt, de naad wordt de bovenkant.

Naai de driehoek in de rechthoeken, met de schuine kanten op de zijkanten van de rechthoeken. De punt komt op de naad van de rechthoeken. Ook hier naai je met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee andere driehoekjes op de andere kant met de goede kanten op elkaar. Je naait hier ook de schuine zijde op de zijkanten van de rechthoeken.

Speld de bovenkant van de ‘deur’ naast elkaar vast, dus niet op elkaar! Ik heb ongeveer 20 cm genomen.

Naai dit stuk met een brede zigzag aan elkaar vast en sluit af met een zigzag die op de plek blijft…steeklengte 0. (of met een knoopsgatsteek 2/4 als je de steeklengte niet kunt regelen)

Maakt 2 lintjes voor de ‘deur’. Ik heb deze ongeveer 15 cm lang gemaakt. Zorg er voor dat de uiteinden netjes afgewerkt zijn.

Naai de lintjes naast de deur vast op gelijke hoogte. Ik naaide ze ongeveer op de helft van de ingang.

Maak een dubbele knoop in het uiteinde van de lintjes, zodat de knoop wat dik is.

Naai lusjes van elastiek aan de binnenkant van de tent op dezelfde hoogte als de lintjes. Maak deze lusjes niet te groot, zodat de knoop van de lintjes er goed in blijft zitten.

Zoom de onderkant van het tentdoek twee maal om.

Het houten frame

Schuur de latjes goed glad, schuur alle hoekjes ook stomp, zodat deze niet snel gaan splinteren.

Schroef de latjes op elkaar, zoals aangegeven op de afbeelding. Boor de gaatjes voor, zodat de latjes niet gaan splijten.

Schroef de scharnieren tussen de twee frames, op de bovenkant. Boor ook hier eerst de gaatjes voor.

De speeltent

Zet het frame iets uit elkaar.

Trek het doek er over.

WP_20180616_10_37_48_ProSpreid de ‘poten’ zodanig, dat het doek goed om het frame zit. Wanneer de ‘poten’ te ver uit elkaar staan, zal de ‘deur’ niet mooi sluiten (zoals hier op de foto). Staan ze te dicht bij elkaar, dan hangt het doek niet mooi om het frame. Maar hoe het frame ook staat, als het doek er enigszins fatsoenlijk omheen zit, functioneert de tent zeker.

Als het goed is, is het frame net iets te lang. Teken langs de onderkant van het doek op het frame, in 1 hoek.

Haal het doek er even af.

Maak de onderste latjes los.

Zaag de hoek af op de getekende lijn.

Trek het afgezaagde stukje over op de andere hoeken…let goed op dat je parallel blijft bij de hoek op dezelfde framehelft en spiegelt bij de andere framehelft.

Schroef de onderste latjes er weer tussen.

Nu kan het doek er weer over en past hij precies.

Je kunt het frame eventueel vast zetten door een langere windhaak te plaatsen op het frame. Doe dit dan aan de binnenkant van de tent, achter het dichte stuk van de voorkant van het doek (het stuk met de zigzag), op de juiste hoogte. De hoogte kun je het beste bepalen door de tent eerst op te zetten en te kijken waar de windhaak precies past.

Maak jij ook zo’n leuk speeltentje voor in de tuin?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - opklapbaar speeltentje voor in de tuinVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Opklapbaar speeltentje voor in de tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *