Spoetnik, een feestelijke ‘champagne’ voor kinderen

Spoetnik

Als kind dronk ik het graag. Ik kreeg het niet vaak, maar als ik het kreeg dan was het echt feest. Tot op de dag van vandaag is het een beetje feest wanneer ik spoetnik drink. Dat plezier geef ik graag door aan de meiden.

Lekker feestelijk

Ik kreeg maar zelden spoetnik toen ik klein was…en dat alleen was al een reden voor een feestje. Maar het schuimende effect zorgt er ook voor dat het erg leuk is om te drinken tijdens een feestje. Wanneer de volwassenen aan de champagne gaan, kan je kind tegelijkertijd genieten van zijn/haar ‘bubbels’. Tijdens oud en nieuw gaan wij hier volop aan de spoetnik (ook de volwassenen, want wij lusten geen champagne). Maar ook op een verjaardag is dit erg lekker en bijzonder feestelijk om te drinken.

Samen met kinderen spoetnik maken

Doordat het zo simpel te maken is, kun je het ook met/door kinderen laten maken. Het schuimende effect zorgt voor veel plezier tijdens het maken.

Het hoofdingrediënt

Persoonlijk maak ik de spoetnik het liefst met Gazeuse. Gazeuse heeft verschillende smaken die je ook nog een prima kunt combineren. Maar je kunt ook prima cola, sinas of andere koolzuurhoudende dranken gebruiken. Het voordeel van Gazeuse vind ik dat het minder heftig schuimt doordat er iets minder ‘prik’ in zit.

Verschillende smaken

Spoetnik kun je in verschillende smaken maken. Als je het maakt van koolzuurhoudende drank, kun je het in ontzettend veel smaken maken (cola, sinas, limoen, citroen, kers, bessen, gember, enz). Maak je de spoetnik met Gazeuse? Dan is de keuze qua smaak iets meer beperkt. Gazeuse heb ik in 5 smaken kunnen vinden: cool blues, cheeky cherry, champagne pils, frambozen en lemon kick. Ik vind zelf de champagne pils het lekkerst, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik het vroeger meestal maakte met cola.

Het recept

Ingrediënten (per longdrink glas)
  • Gazeuse
  • 1 el/cupje koffiemelk
  • 1 el suiker
Bereiding

Doe de koffiemelk in het glas.

Schep de suiker er bij.

Roer de suiker door de koffiemelk.

Schenk de Gazeuse er rustig bij terwijl je kloppend roert.

Serveer de spoetnik met een lange lepel en een rietje.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Spoetnik, een feestelijke ‘champagne’ voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *