3x Verjaardagskroontjes

verjaardagskroontjes

Je bent pas echt jarig wanneer iedereen kan zien dat je jarig bent. Daarom krijg je op school ook vaak een feestmutsje op wanneer je jarig bent. Zo’n feestmutsje is natuurlijk leuk…maar niet echt duurzaam. Ik maakte daarom verjaardagskroontjes.

Waarom ik verjaardagskroontjes maakte

Toen de kleine meid 2 jaar werd, maakte ik natuurlijk een feestmuts voor haar. Maar niet zo maar een feestmuts, nee…een verjaardagskroon van vilt. Toen ik krijtstof tegen kwam (en had gekocht), vond ik de verjaardagskroon een ideale kandidaat om deze stof in te verwerken. Zo kan de kroon nog jaren mee. Het is ook een leuk juffencadeau (of op het kinderdagverblijf), zodat juf niet bij elk kind een nieuw kroontje hoeft te knutselen, maar gewoon de naam en het cijfertje er in kan krijten.

3 Verschillende versies

Ik heb elk kroontje op een andere manier gemaakt. Het ‘tiara’ kroontje zit met elastiek achter vast, zodat hij al snel goed past. Het ‘traditionele’ kroontje is niet verstelbaar en precies op maat. Het ‘sprietjes’ kroontje is verstelbaar door middel van klittenband.

Materiaal keuze

De verjaardagskroontjes zijn alle 3 gemaakt van een stevige en dikke vilt. Zo kan hij lang mee en hoef je niet al te veel af te werken.

Het patroon

De patronen kun je simpel zelf tekenen. Mocht je het toch lastig vinden, dan kun je ze ook downloaden uit de lijst van benodigdheden en uitprinten.

Meet eerst de omtrek van het hoofd. Dit moet de lengte worden van het tassenvilt. Hoe hoog je de kroon wilt maken is eigenlijk een beetje aan jezelf…wat vind jij mooi? Dat is een kwestie van meten bij je kind.

WP_20180522_17_57_15_ProHet ‘tiara’ kroontje’ kun je het beste eerst tekenen op een A4-tje. Teken dan 1 helft en dan van zijkant naar zijkant. Wanneer je het patroon aan de stofvouw legt, is hij mooi symmetrisch. Wanneer je er elastiek achter vast maakt (zoals ik), moet je er voor zorgen dat de kroon bij de uiteinden 2,5 cm hoog is.

WP_20180522_17_56_57_ProHet ‘traditionele’ kroontje maak je door eerst een brede strook te maken. Teken een streep 5 cm onder de bovenkant. Verdeel het bovenste strookje in 20 gelijke stukken. Begin aan de zijkant op de lijn en ga schuin naar boven. Ga van daaruit schuin naar beneden en zigzag zo door tot je weer onder op de lijn bent op de andere uiteinde. Knip de zigzag lijn uit.

WP_20180522_17_57_05_ProHet ‘sprietjes’ kroontje maak je door een brede strook te maken. Deze knip je vervolgens aan de bovenkant speels in, zodat er sprietjes ontstaan. Deze sprietjes zijn niet even lang en ook niet even breed. Wanneer je de kroon groen maakt, kun je er een mooi grasveldje van maken door hem te decoreren met verschillende vormen bloemen.

Vind je het lastig om zelf een patroon te tekenen? Geen probleem! Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,75. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit drie verschillende kroontjes, alle bijbehorende figuurtjes en cijfers.

Aan de slag

Voor het maken van verjaardagskroontjes heb je het volgende nodig:

Verschillende sluitingen

Wanneer je klittenband wilt gebruiken. Moet je beide kanten met 3 cm verlengen. Het zachte deel van het klittenband bevestig je aan de binnenkant van de kroon. Het harde deel bevestig je aan de buitenkant van de kroon.

Wanner je elastiek wilt gebruiken, bevestig je het elastiek onderaan de kroon. Zorg er voor dat het elastiek niet gespannen zit, wanneer het kroontje gedragen wordt…zo kan hij nog lang mee. Wanneer je elastiek gebruikt, hoef je de uiteinden niet te verlengen. Het uiteinde van het elastiek moet ongeveer 2-3 cm achter het vilt genaaid worden. Het stevigst is om dit in een rechthoek vast te naaien met een kruis er in.

Natuurlijk kun je het kroontje ook precies op maat maken. Dan kun je de twee zijkanten gewoon achter elkaar naaien, met een overlap van 2 cm. Naai dan langs beide uiteinden, zodat er geen kroonstukje flapt. Hierdoor moet de kroon ook 1 cm aan beide uiteinden verlengt worden.

De kroontjes

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op het vilt. Verleng eventueel de uiteinden wanneer je klittenband wilt gebruiken of hem precies op maat wilt maken.

Maak een cirkel met een cijfer van vilt of een cirkel van krijtstof.

Plak deze in het midden van de kroon vast.

Naai de cirkel en het cijfer eventueel vast. (Je kunt er ook voor kiezen om een cirkel van het zachte deel van het klittenband te maken en achter de cirkel met het cijfer het harde deel van het klittenband te naaien. Zo hoef je elk jaar alleen nog maar een andere cirkel met een cijfer te maken en kun je deze zo op de feestkroon plakken)

Versier de kroon met edelstenen, rondjes, ballonnen van vilt…of met andere vormpjes van vilt (hartjes, bloemen, dino’s, auto’s, monsters, ogen om er een monstertje van te maken…of wat dan ook). Naai deze onderdelen eventueel vast.

Sluit de kroon nu zoals gewenst (met klittenband, met elastiek of passend).

Maak jij ook zulke leuke verjaardagskroontjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - verjaardagskroontjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *