Aaargh, ik wordt gek van die wespen!

wespen

Nee hé, de wespen zijn er weer. Fijn dat ze nuttig zijn, maar ik vind ze vooral vervelend. Ik vertel je wat je kunt doen tegen die vervelende prik-grage zoemers.

Gek van de wespen

Het zomer! Joehoe! Behalve dan dat die wespen er ook weer zijn en erg vervelend zijn. Vooral een BBQ weten ze feilloos te verstieren, net als een uitje naar een pretpark. Goed…ze horen er nu eenmaal bij, maar ze zijn wel ontzettend irritant. Ik wordt er af en toe helemaal gek van…vooral omdat ik dus allergisch ben en ik als de dood ben dat ik geprikt ga worden.

Wat is het nut van wespen?

De meeste mensen weten wel dat wespen veel dingen eten die wij als afval beschouwen. Wespen zijn echte opruimers. Verder eten wespen andere insecten. Veel van deze insecten zijn schadelijk voor de gewassen. Door wespen te doden kunnen er plagen van ‘schadelijke’ insecten ontstaan. Zo wordt de sluipwesp al heel lang in de kassen ingezet als insectenbestrijding.

Ook zijn er wespen die helpen bij de bestuiving van planten, doordat ze de suikers, honingdauw en vruchten eten.

Handig om te weten

Wespen eten dus eigenlijk bijna alles. Tijdens een BBQ komen ze dan ook graag om jouw vlees en stokbrood af. Maar zo rond het einde van de zomer gaan ze over op ‘zoet’. Normaal eten ze al veel van het ‘zoete’ via de wespenlarven die dit afgeven. Maar tegen het einde van de zomer zijn er steeds minder larven…en is er dus ook minder zoetigheid voor hen om te nuttigen. Vanaf dat moment zullen ze dan ook graag een likje van jouw ijsje willen of een slokje van jouw drinken. En dat is ook vaak het moment dat we ze vervelend beginnen te vinden.

Geprikt

Op zich kan een steek van een wesp geen kwaad. Probeer zo snel mogelijk het gif uit de plek te zuigen, zodat er minder ‘schade’ is. Spuug het gif dan wel uit en spoel je mond na. Koel de plek met een ice-pack omhuld met een doek. Vaak is een nabehandeling met een anti-histamine zalf al genoeg, je kunt ook alcohol gebruiken. Verder kun je een verzachtende crème gebruiken met aloë vera of met calendula.

Maar je kunt ook pech hebben. Zo kan de wesp gaan steken in de nek, neus of in de mond. Of het gif kan gelijk in de ader terecht komen door een ongelukkige plek waar je gestoken wordt. Ook kun je overgevoelig zijn voor de histamine die in het gif zit. In dit geval is het wenselijk de huisarts te raadplegen. Ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking is overigens allergisch voor wespen. Een deel daar van is ernstig allergisch. Mensen die ernstig allergisch zijn (en dit weten), hebben vaak een adrenaline auto-injector bij zich. Dit is een noodmedicatie die maar 1x werkt. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk toe te dienen en alsnog 112 te bellen.

Hoe kom ik van de wesp af?

Niet/minder diervriendelijk
 • Dood meppen: De vliegenmepper of opgerolde krant is al jaaaaaren zeer effectief gebleken tegen wespen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat je gelijk raak mept, want als ze boos zijn gaan ze in de aanval. Heb je er een te grazen kunnen nemen? Bekijk hem eens van dichterbij…met een Smartscope bijvoorbeeld
 • Wespenval: In deze vallen zit vloeistof die de wespen lokken. Wanneer ze er in zitten, kunnen ze er niet meer uit en zullen ze daar uiteindelijk sterven.
 • Spray: Er zijn verschillende soorten spray op de markt die er voor zorgen dat de wespen zullen sterven. Het is hierbij wel erg belangrijk de gebruiksaanwijzing zeer zorgvuldig na te leven.
 • Inhuren: Als de plaag echt heel groot is of je hebt een wespennest dan kun je iemand inhuren die de wespen en/of het nest vakkundig verwijdert.

Diervriendelijk

 • Kleding: Houd rekening met de kleding die je draagt. Wespen komen graag even bij je kijken wanneer je felgekleurde kleding aan hebt…of een lekker druk motiefje. Ze zullen toch even moeten controleren of je niet stiekem een hoopje afval bent vol met lekkernijen.
 • Parfum: Draag minder (liever geen) parfum. De bijzondere geur zorgt er voor dat wespen jou weer de moeite waard vinden om te controleren.
 • Afweergel: Dit is een gel die een geur verspreid die door wespen als vervelend wordt beschouwd. Ze zullen graag uit de buurt blijven.

Huis middeltjes

 • Verbrand koffie: Wat? Ja, echt! De geur van verbrand koffie werkt echt. Je neemt dan een bakje die tegen een flinke hitte kan (wij hebben een bakje voor in de BBQ om te roken, die hebben wij gebruikt). Dit bakje plaats je even op een plank of steen waarvan het niet uit maakt of deze verkleurt. Doe flink wat koffie in dat bakje…geen koffiebonen, maar ‘gewone’ gemalen koffie uit een pakje. Deze koffie steek je aan, zodat het gaat roken. De geur van verbrand koffie vinden ze niet fijn. Wij zagen de wespen letterlijk weg vliegen van het bakje met koffie. Je moet alleen wel af en toe even de koffie aanvullen en eventueel opnieuw aansteken.
 • Kruidnagel: Ook de geur van kruidnagel schijnen ze niet fijn te vinden. Je kunt een halve citroen op een schoteltje leggen met een aantal kruidnagels er in gestoken, maar je kunt het schoteltje ook vullen met koud water en daar een aantal kruidnagels in leggen.
 • Verder…zijn ze ook niet dol op de geur van wierook, azijn en de takken van de tomatenplant.
 • De combi: Zet een schoteltje met azijn op tafel met daarin kruidnagels en een halve citroen…met daarin nog een paar kruidnagels en brandend wierook.

Wat doe jij tegen de wespen?

2 thoughts on “Aaargh, ik wordt gek van die wespen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *