Aardappels uit de oven (gekrompen hoofden)

Aardappeltjes uit de oven of gekrompen hoofden

Aardappels uit de oven zijn super snel klaar te maken en zijn ook nog eens lekker. Het is dus een ideaal bijgerecht voor tijdens een feestmaaltijd. En de gekrompen hoofden zijn een leuke aanvulling op een griezelig diner.

Aardappels uit de oven of gekrompen hoofden?

Wanneer je een griezelig feestje hebt er eten geserveerd wordt, is het natuurlijk leuk om gekrompen hoofden te maken van de aardappels…bijvoorbeeld met Halloween of een kinderfeestje waarbij de kinderen blijven eten. Je zou ze dan tegelijk met zombiehoofden in de oven kunnen zetten…dan heb je in principe een hele maaltijd klaar (aardappels, vlees en groente). De rest van het jaar zou je de aardappels ‘gewoon’ even in partjes kunnen snijden en dan in de oven kunnen stoppen.

Super snel

Om de aardappels klaar te maken in de oven, hoef je echt niet lang in de keuken te staan. Het is echt een kwestie van alles in een ovenschaal stoppen en wachten tot het klaar is. Hierdoor is het een ideaal bijgerecht voor tijdens een feestje. Zo heb je tussendoor nog lekker de tijd voor andere dingen.

Soorten aardappel

Een vastkokende aardappel vind ik het beste werken wanneer je ze klaar maakt in de oven. Wanneer je aardappels kiest met een dunne schil, hoef je de aardappels niet te schillen. Bij het maken van gekrompen hoofden moet je de schil er ook echt omheen laten, zodat het schilletje lekker gaat rimpelen en je het effect van een gekrompen hoofd krijgt. Franceline is een voorbeeld van een vastkokende aardappel met een dunne schil. Ook jonge Nicola of Charlotte aardappelen zijn geschikt. Voor een iets meer bijzondere smaak kun je kiezen voor de La Ratte of voor de Belle de Fontenay.

Kruiden

Aardappels uit de oven (of gekrompen hoofden) zijn met heel veel soorten kruiden erg smakelijk. Persoonlijk vind ik de aardappeltjes het lekkerst met rozemarijn en tijm. Deze kruiden hebben een sterke geur en smaak die goed wordt opgenomen in de aardappels. En een beetje knoflook maakt de smaak voor mij helemaal af.

Het recept voor gevulde paprika’s (of zombiehoofden)

Ingrediënten:
  • aardappeltjes
  • olijfolie
  • teentjes knoflook
  • takjes rozemarijn
  • takjes tijm
  • peper
  • zout

Zet de oven op 200ºC.

Snijd de ogen, neus en mond uit de aardappels wanneer je gekrompen hoofden wilt maken. Wil je dat niet, dan kun je de aardappels gewoon in partjes snijden.

Snijd de teentjes knoflook door midden en smeer de aardappels in met knoflook.

Giet een olijfolie in de ovenschaal en zorg er voor dat er een dun laagje in zit.

Leg de aardappels, halve knoflookteentjes en de takjes in de ovenschaal.

Strooi er nog een beetje peper en zout overheen.

Doe de ovenschaal in de oven.

Afhankelijk van hoe groot de aardappels zijn en of je ze in partjes hebt gesneden of niet, zijn de aardappels in 30-60 minuten klaar. Bij de gekrompen hoofden zet ik de oven overigens op 190 graden, zodat de buitenkant mooier blijft, want die gaan vrij lang in de oven.

Bewaren voor later

Pinterest - Aardappels uit de oven (gekrompen hoofden)Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *