Appelmoes

appelmoes

Appelmoes is lekker, maar een zelfgemaakte appelmoes is zalig. En je kunt het ook nog eens gebruiken als een basis voor knijpzakjes…of snoepjes.

Gezond of ongezond?

Appelmoes hoeft niet ongezond te zijn. Je hoeft namelijk niet per se suiker toe te voegen. Wil je toch liever een zoete appelmoes, dan kun je de suiker ook vervangen door honing, stevia of agavesiroop. Wil je dat een baby er ook van kan eten? Dan kun je beter ook geen honing gebruiken…eigenlijk is het dan het beste om helemaal geen zoetstof te gebruiken. Baby’s vinden ‘pure’ smaken namelijk erg fijn en hun darmen kunnen ook nog niet zo veel verdragen.

Extra smaak

Een ‘neutrale’ zelfgemaakte appelmoes is al heel lekker. Maar soms wil je even iets anders…of net even iets meer. Appel combineert goed met ontzettend veel verschillende ingrediënten en met verschillende gerechten. Het is leuk om met de appelmoes te ‘spelen’ wanneer je het voor bij een specifiek gerecht maakt. Zo kun je de appelmoes aanvullen met gember, kaneel, komijnpoeder of vanille (of een combinatie hiervan). Maar je kunt er nog veel meer lekkers doorheen doen. Ik zou zeggen: experimenteer lekker. Voor baby’s kun je overigens beter geen kaneel of komijnpoeder toevoegen, een klein beetje gember is geen probleem en kan zelfs helpen tegen wagenziekte.

Appelmoes als basis

Knijpzakjes

De meeste mensen gebruiken appelmoes als saus of om door de vla/yoghurt/kwark te roeren als toetje. Maar het is ook een hele goede basis voor zelfgemaakte knijpzakjes. Voeg extra fruit of groente toe en je hebt een heerlijk tussendoortje voor je kleine. Deze kun je in een hervulbaar knijpzakje doen.

Hier zijn een aantal smaakideetjes: appel & pompoen, appel & wortel, appel & aardbei, appel & peer…oh en appel met banaan, ananas & kokosmelk (dat is mijn favoriet). Als je nog meer inspiratie wilt kun je natuurlijk altijd kijken welke smaken er in de winkel liggen…of ga gewoon lekker experimenteren 😉

Snoepjes

Maar wist je dat een appelmoes ook een heerlijke basis is voor een gezond snoepje? Hoe je deze snoepjes kunt maken kun je hier lezen.

Het recept voor appelmoes

Ingrediënten
  • appels
  • citroen
  • klein beetje water…of witte wijn als het niet voor kinderen is
  • suiker
  • *eventueel gember, kaneel, komijnpoeder en/of vanille.

Schil de appels (afhankelijk van hoe veel je maken wilt en hoe groot de pan is).

Verwijder de klokhuizen.

Snijd de appels in blokjes.

Doe de blokjes in de pan.

Voeg sap van de citroen toe en een bodempje water/witte wijn.

Zet de pan op het vuur met de deksel er op (af en toe even kijken en roeren).

*Wanneer de appeltjes wat glazig worden, kun je er fijngesneden gember, kaneel, komijnpoeder en/of vanille bij doen.

Wanneer dat er goed door zit en even mee heeft geprutteld, kan het suiker er bij. Hoe veel suiker je gebruikt dat is aan jou, de een houdt van zoet en de ander houdt van zuur.

Wanneer het suiker volledig is opgelost en de appeltjes goed zacht zijn, kun je de appeltjes fijn prakken of pureren (afhankelijk van of je met stukjes wilt of niet).

Laat de appelmoes afkoelen.

Doe de appelmoes in een afsluitbaar potje, zodat je hem niet gelijk helemaal op hoeft te eten.

Bewaren voor later

Pinterest - appelmoesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *