Citrus stroop

Citrus stroop

De ‘gewone’ stroop kent iedereen wel…net als appelstroop en perenstroop. Maar heb je wel eens citrus stroop gehad? Deze heerlijke frisse stroop smaakt bij zo ontzettend veel zalig.

Wat is stroop?

Stroop is een vloeibare dikke substantie met een hoog suikergehalte. Het wordt van oorsprong gemaakt van appelsap of perensap. Door het goed te reduceren (laten koken tot het goed ingedikt is), blijft er een stroop over. De stroop werd vroeger vooral gemaakt van beschadigde vruchten die niet goed houdbaar waren. Door er stroop van te maken, hoefden ze het niet weg te gooien. Super handig. En een mooie bijkomstigheid was dat stroop ook nog eens heel lang houdbaar is. Tegenwoordig worden er nog veel meer soorten vruchtenstroop gemaakt en wordt stroop op veel manieren gebruikt.

Wanneer gebruik je citrus stroop?

De citrus stroop kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken.

 • De stroop is heel lekker in combinatie met eend of kip.
 • Citrus stroop is ook heerlijk over ijs.
 • Je kunt de citrus stroop ook over een opgerolde pannenkoek schenken. Dat is weer eens iets anders dan poedersuiker.
 • De citrus stroop is ook goed te combineren met taart en cake. Met kwarktaart of citroencake vind ik het waanzinnig lekker.
 • Als cupcake vulling doet stroop het ook erg goed.
 • Maar je kunt het ook door kwark of yoghurt roeren. Doe er nog een beetje havermout en noten door en je hebt zo een zalig ontbijt.
 • Je kunt de stroop ook gebruiken als dipsausje voor stukken fruit.
 • De citrus stroop is ook heerlijk met kaas. Dip een stukje kaas in de stroop voordat je hem op eet.

Vers of uit een pakje?

Voor de citrus stroop heb je sap nodig. Je kunt hiervoor sinaasappelsap en citroensap uit een pakje gebruiken, maar dat is lang niet zo lekker als het sap vers persen uit de vrucht. Je hebt niet zo heel veel sap nodig om de stroop te, dus je hoeft niet veel te persen 😉

Met of zonder suiker?

Sommige fruitsoorten hebben van zichzelf al veel suikers, maar sommige fruitsoorten hebben niet zo veel suikers van zichzelf, waardoor je of heel veel moet reduceren (en dus ook veel sap nodig hebt) of suiker moet toevoegen. Het laatste is natuurlijk een stuk sneller, maar het veranderd de smaak ook iets. Omdat ik een citrus stroop maakte, gebruikte ik wel suiker om het stroperig mee te maken. In de eerste plaats omdat je zo een mooie heldere stroop krijgt (en niet bruin) en omdat de stroop zo iets zoeter zou worden (citrus is niet zo zoet van smaak en ik wilde een wel zoete smaak).

Houdbaarheid

De stroop is in de koelkast vrij lang houdbaar door het citroensap en de suiker (ik heb geen ervaring met het bewaren buiten de koelkast). Onze stroop is nu twee maanden oud en is nog prima. Er wordt gezegd dat een stroop een jaar houdbaar moet kunnen zijn. Ik kan dit echter niet bevestigen, omdat mijn stroop al op is binnen een jaar 😉 Je zou vrij makkelijk aan de stroop kunnen zien wanneer hij niet meer goed is, dan wordt de structuur anders of zie je puntjes verschijnen.

Het recept voor citrus stroop

Ingrediënten
 • 0,5 dl sinaasappelsap
 • 0,5 dl citroensap
 • citroenrasp
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 1 laurierblaadje
 • suiker
Bereiding

Schenk het sap in een steelpannetje.

Doe de citroenrasp, het kaneelstokje, de kruidnagels en het laurierblaadje bij.

Breng het sap aan de kook.

Zet het vuur uit en laat de smaken goed intrekken.

Breng het sap opnieuw aan de kook en zet het vuur daarna laag.

Haal het kaneelstokje, de kruidnagels en het laurierblaadje er uit.

Voeg een flinke scheut suiker toe. Proef wel even of het niet te veel naar suiker gaat smaken in plaats van citrus.

Roer tot de suiker volledig opgelost is.

Laat het mengsel nog even inkoken tot het een klein beetje stroperiger wordt. Blijf wel roeren, zodat het niet aankoekt op de bodem.

Schenk de stroop in een potje/kannetje/bakje die je kunt afsluiten.

Laat de stroop afkoelen in de koelkast. Je zult merken dat de stroop nog een stuk dikker wordt doordat het koud wordt.

Maak jij ook zo’n heerlijke citrus stroop?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Bewaren voor later

Pinterest - Citrus stroopVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *