Een raket van een wc rolletje

raket van wc rol

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…Lift off! Met deze raket van een wc rolletje raas je zo langs alle planeten. Reis je mee?

In de ruimte

De kleine meid heeft de afgelopen weken gewerkt met het thema ‘ruimte’ en daar hoort dan ook een mooie raket bij. Zonder een raket kom je natuurlijk niet in de ruimte 😉  En omdat we meer dan genoeg lege wc rolletjes hebben gespaard, leek het ons leuk om een raket te maken van een wc rolletje.

Activiteiten bij een boek.

Wanneer je een boek voorleest, is het erg leuk om er ook activiteiten bij aan te bieden. Zo wordt het boek veel meer beleefd. Deze raket kun je goed maken wanneer je de boeken van ‘Andre het astronautje‘ leest. In deze boeken wordt er uiteraard veel met een raket gereisd in de ruimte.

In de klas

Wanneer je in de onderbouw werkt met het thema ‘ruimte’, is deze raket van wc rolletjes een leuke activiteit. Hij is vrij simpel, maar het resultaat is al snel heel leuk. Vooral de ‘vlammen’ vinden kinderen erg leuk. Hierdoor kun je er ook gelijk een bewegingsactiviteit aan koppelen. Wanneer de lijm goed droog is, kan er gerend worden met de raketten. Door het snel voort bewegen wapperen de slierten crêpe papier. Zelfs bij de grote meid van 8 is dat nog leuk.

De fijne motoriek

Dit knutselwerkje is goed voor de fijne motoriek. Kinderen moeten rollen, omtrekken/overtrekken, vouwen, knippen en plakken. het vouwen bestaat uit het dubbel vouwen van een cirkel en vierkantjes diagonaal vouwen. Het knippen bestaat voornamelijk uit het knippen van rechte lijnen en cirkels.

Differentiëren

Een raket is al prima te maken voor kleuters. Al hebben ze dan wellicht kant en klare vormpjes nodig om mee te werken. Sommige vormen zouden ze wellicht ook al zelf kunnen omtrekken/overtrekken en uitknippen, dit verschilt per kind. Zo is de punt gemaakt van een cirkel. Op de cirkel kun je alvast een hulplijn tekenen, zodat kinderen de rechte lijn zelf kunnen knippen. De vinnen kun je maken door driehoekjes te plakken, maar je kunt de driehoekjes ook meer 3D maken, zodat de moeilijkheidsgraad een beetje hoger wordt.

Printable

In principe heb je geen printable nodig, want alle afmetingen staan hieronder vermeld. Alle onderdelen kun je dus prima zelf tekenen. Maar omdat niet iedereen even handig is met tekenen, heb ik de cirkels en vierkantjes ook voor je op een printable gezet. De onderdelen van de printable kun je vervolgens uitknippen en overtrekken op het gewenste papier. De printable is te koop in het winkeltje en kost hier €0,50. Nadat de bestelling en de betaling voltooid zijn, ontvang je de printable per e-mail. Vergeet niet om het bestand gelijk op te slaan en ook alvast uit te printen 😉

Aan de slag

Voor het maken van een raket van een wc rol heb je het volgende nodig:

  • printable
  • wc rol
  • gekleurd papier (16×16 cm, zoals een vouwblaadje)
  • stevig gekleurd papier (2x 4×4 cm of 6×6 cm en een cirkel met een diameter van 12 cm)
  • potlood
  • schaar
  • lijmstift
  • crêpe papier (rood, oranje en geel)
  • **eventueel stift
Basis

Smeer lijm op de randen van het vouwblaadje.

Leg het wc rolletje op het midden van de rand.

Rol het rolletje over het vouwblaadje, door de lijmstrook, komt het vouwblaadje nu helemaal om de wc rol.

Vouw de bovenkant en de onderkant naar binnen.

*Plak er eventueel een rondje op als venster.

**Teken eventueel een cirkel over de rand van de cirkel.

Punt

Trek een bakje om of teken zelf een cirkel met een diameter van 12 cm op stevig papier.

Vouw de cirkel dubbel.

Knip de cirkel doormidden.

Vouw de zijden over elkaar, net zo ver als dat nodig is om de punt mooi aan te laten sluiten op de basis van de raket.

Plak de zijden op elkaar.

Plak de punt op de basis van de raket.

Vinnen

Voor het maken van vinnen heb je eerst 2 vierkantjes nodig van stevig papier. Deze vierkantjes zijn ongeveer 4×4 cm. Je knipt de twee vierkantjes vervolgens diagonaal door midden. Een rechte zijde (dus niet de schuine zijde!) vouw je een beetje om, zodat er een plakstrook ontstaat. Hieraan plak je de vinnen vast op de raket.

Voor 3D vinnen (zoals op de foto) gebruik je vierkantjes van ongeveer 6×6 cm…ook van stevig papier. Ook deze knip je diagonaal doormidden. De driehoekjes vouw je dan eerst nog eens dubbel en je vouwt de zijkanten om, zodat je plakstroken krijgt. Plak de vinnen nu (aan de plakstroken) op de basis van de raket, let er op dat de punt tot de bodem komt…er steken dan twee punten onderuit. De onderkant van de vinnen knip je netjes af tot ze mooi gelijk zijn met de onderkant van de raket.

Vuur

Knip een stuk van 1cm breed van het crêpe papier.

Rol de stukken crêpe papier helemaal uit.

Knip de slierten in stukken van ongeveer 10-15 cm.

Plak de slierten crêpe papier langs op binnenkant van de onderkant van de raket vast. Probeer de drie kleuren een beetje af te wisselen voor een mooi effect.

Maak jij ook zo’n leuke raket van een wc rol?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - raket van wc rolletjeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een raket van een wc rolletje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *