Courgette & aubergine quiche

courgette & aubergine quiche

Een quiche is een heerlijke en prachtige manier om groente te serveren. De courgette & aubergine quiche is dan ook een waar kunstwerk op een bord.

Een plaatje

Kan jij er ook zo van genieten wanneer eten niet alleen lekker smaakt, maar er ook nog eens mooi uitziet? Normaal gesproken vind ik quiche niet erg mooi op een bord, maar de courgette & aubergine quiche vind ik echt prachtig om te zien. De afwisselende laagjes courgette en aubergine, maken er een mooi schouwspel van. Het is bijna zonde om het mes er in te steken…al is een puntje ook nog best mooi om naar te kijken met al die streepjes.

Bijgerecht

Deze quiche is meer een bijgerecht. Maar stiekem vind ik het koud ook een heerlijke lunch of zelfs ontbijt. Ik moet mij echt inhouden om niet zo’n heel ding in een keer te verorberen. Ik snijd hem daarom ook meestal gelijk in 4 stukken. Drie stukken pak ik in en zet ik in de vriezer (nadat hij afgekoeld is natuurlijk) en dat ene stuk mag gelijk op. En als een ander ook ‘mijn quiche’ wil eten dan deel ik uiteraard voordat de puntjes de vriezer in gaan en gaat het overgeblevene alsnog in de vriezer 😉

Bij de …?

Het is dus een bijgerecht…maar waar bij? Ik vind het wel makkelijk om een quiche op een feesttafel te zetten (voorgesneden natuurlijk). De quiche kan ik namelijk ruim van tevoren al maken en (eventueel voorgesneden) invriezen. Zo staat de courgette & aubergine quiche leuk bij het kerstdiner, maar is hij ook handig voor tijdens een BBQ. En ook bij een uitgebreide ontbijt/brunch/lunch is het een mooie aanvulling…zoals bijvoorbeeld bij een Paasbrunch. Maar je kunt de quiche natuurlijk ook maken omdat je er gewoon zin in hebt.

Het recept voor courgette & aubergine quiche

Ingrediënten
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • zonnebloemolie om in te bakken (hier heb je nog aardig wat van nodig)
  • 1 kuipje smeerbare Monchou
  • 1 zakje geraspte kaas
  • 2 eieren
  • paprika poeder
  • peper
  • zout
  • bladerdeeg

Snijd de courgette en aubergine in dunne plakjes.

Verhit een pan met een dikke bodem olie.

Bak de plakjes courgette en aubergine aan beide kanten gaar (tot ze net een beetje glazig worden).

Laat de plakjes netjes recht liggend uitlekken in een vergiet.

Meng de smeerbare Monchou, geraspte kaas, een eigeel, paprika kruiden, peper en zout in een kom.

Maak van 4 plakjes bladerdeeg een grote vierkant.

Leg het grote vierkant in een taartvorm (ik gebruikte een siliconen taartvorm omdat je de quiche daar makkelijk uit kan halen…als je een gewone taartvorm gebruikt moet je deze eerst nog even met boter insmeren en met een beetje bloem bestuiven).

Snijd 4 plakken door midden (horizontaal).

Verdeel de halve plakjes netjes langs de rand van de taartvorm…zorg er voor dat alle kiertjes dicht zijn.

Vouw een paar plakjes courgette over de lengte dubbel zodat er lange dunne stroken ontstaan. Verdeel die helemaal rondom langs de rand.

Smeer een beetje van het mengsel over de courgette.

Vouw een paar plakjes aubergine over de lengte dubbel zodat er lange dunne stroken ontstaan. Verdeel die helemaal rondom langs de rand.

Smeer een beetje van het mengsel over de aubergine.

Herhaal dit tot je helemaal bij het midden bent en het mengsel op is.

Vouw het bladerdeeg van de rand een beetje over de inhoud van de quiche, zodat het lijkt alsof de quiche en dikke rand heeft.

Smeer met een kwastje nog een beetje eigeel over het bladerdeeg (de ‘dikke’ rand), zodat deze mooi kleurt.

Bak de quiche zoals aangegeven staat op de verpakking van het bladerdeeg. Meestal is dat zo’n 20-25 minuten op 210-220ºC. Let er op dat de oven dan wel is voorverwarmd.

Wanneer de quiche afkoelt, wordt hij steviger. Hij is zowel warm als koud erg lekker.

Bewaren voor later

Pinterest - Courgette & aubergine quicheVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *