De rekenboom

De rekenboom

Speels leren sorteren, ritmes maken, tellen, cijfers lezen en rekenen kan met de rekenboom. Door de 5 verschillende kleuren kom je helemaal in de herfstsfeer.

Wat is een rekenboom?

Een rekenboom is hulpmiddel voor de beginnende rekenaar. Met behulp van de kaartjes en de blaadjes kunnen kinderen sorteren, ritmes maken, meer/minder oefenen, tellen, cijfers leren lezen en sommetjes tot 20 maken.

Waarom een rekenboom?

Onze kleine meid heeft er druk mee dat ze wil lezen, schrijven en rekenen. Nu kan ik met mijn ‘jufachtergrond’ haar natuurlijk prima de cijfers en letters op de schoolse manier aanleren en kan ik haar ook op de schoolse manier leren rekenen…maar dan zou ze zich maar gaan vervelen op school wanneer haar dit op school aangeboden wordt. Ze is niet meer tegen te houden en dus moest ik toch iets. Om niet hetzelfde als op school aan te bieden om haar tevreden te houden moest ik iets anders bedenken. Ik maakte daarom een rekenboom. Zo kan ze op een hele speelse manier toch met rekenen bezig zijn.

De rekenboom kan prima thuis gebruikt worden. Kinderen kunnen er samen maar ook alleen mee ‘werken’. Ook in de klas kan de rekenboom een leuke aanvulling zijn voor zowel klassikaal als individueel werken.

Hoe werk je met een rekenboom?

Zoals ik als zei kun je verschillende onderdelen van het rekenonderwijs met de rekenboom oefenen. De eerste stap is kleuren sorteren en in ritmes kunnen plaatsen. De tweede stap is tellen en meer/minder oefenen. De derde stap is cijfers lezen en kunnen controleren. De laatste stap is sommetjes tot 20 maken.

De oefening begint met het plaatsen van een kaartje in het insteekhoesje. Kinderen kunnen vervolgens aan de slag door de blaadjes (met drukknoopjes) aan de boom te bevestigen.

De volledige beschrijving kun je gratis downloaden door op de volgende link te klikken. De rekenboom – inhoud en activiteiten

De insteekkaartjes

Er zijn 4 verschillende soorten insteekkaartjes.

De laatste 3 kaartjes zijn niet alleen als insteekkaartjes te gebruiken, maar ook als flitskaarten.

Lees ook: Flitskaarten om mee te oefen en te leren

De documenten met de kaartjes zijn te downloaden in het winkeltje en kosten per set €0,50. Het totaalpakket kost €1,50. Na de betaling kun je de documenten downloaden en kunnen ze dubbelzijdig worden afgedrukt. De kaartjes kunnen het best afgedrukt worden op 215 gr papier.

Materiaal

Voor de achtergrond neem je stof die niet elastisch is (ik nam voor de lucht een stuk canvas en voor het gras een stuk badstof). Voor de boom neem je stof die niet elastisch is en ook niet rafelt (ik nam een suedine). Het insteekhoesje is gemaakt ban doorzichtig tafelzeil, zodat je er goed doorheen kunt kijken. Om er voor te zorgen dat de knoopjes goed stevig op de boom zitten heb ik de achterkant van het doek verstevigd met een stevig stuk stof (spijkerstof).

Niet naaien?

De boom hoef je niet per se te naaien. Je zou de boom ook op hout kunnen schilderen en er klittenband op kunnen nieten. Niet dan wel het harde deel van het klittenband op de boom. De blaadjes zou je ook van hout kunnen maken en kunnen voorzien van het zachte deel van het klittenband. Wanneer je de blaadjes van vilt maakt, moet je daar het zachte deel van het klittenband op bevestigen…dit kun je beter wel naaien. Het nadeel van klittenband is dat het makkelijk slijt (na een poos gebruiken plakt het minder goed).

Er zijn overigens drukknoopjes die je met een schroefje op hout kunt zetten, dan hoef je helemaal niet te naaien. Deze drukknoopjes zijn echter wel prijzig, een stukje groter en stugger.

Mijn voorkeur ligt daarom bij de genaaide versie met drukknoopjes die niet te groot zijn, makkelijk open en dicht gaan en goed blijven sluiten na verloop van tijd.

Het patroon

Het patroon voor de boom is te vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. In het document vind je het patroon voor het de boom en het insteekhoesje & de afmetingen voor de lucht en het gras. Voor de boom, het insteekhoesje en de blaadjes hoef je geen naadwaarde te nemen. Na de betaling is het document te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een rekenboom heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • stof voor de boom, lucht, het gras en de achterkant
 • vilt voor de blaadjes (3mm dik in bruin, rood, oranje, geel en groen)
 • doorzichtig tafelzeil (voor het insteekhoesje)
 • biaisband
 • meetlint
 • schaar
 • spelden
 • garen
 • *eventueel textiellijm om de boom op zijn plek te houden tijdens het naaien
 • 20 drukknoopjes (ik gebruikte de jersey drukknoopjes van 10 mm, omdat ik deze er makkelijk met een variotang in kon zetten)
 • houten plaat van minimaal 50×50 cm en maximaal 55×55 cm groot en ongeveer 1,5 cm dik (deze kun je in de bouwmarkt op maat laten zagen). Kies voor ‘gewoon hout’ en niet voor mdf of spaanplaat…de nietjes zitten steviger in ‘gewoon hout’.
 • schuurpapier
 • nietpistool met nietjes
 • insteekkaartjes

Schuur de randen van de houten plaat netjes glad.

Print het patroon uit en neem deze over op de gewenste stoffen. De lucht en het gras teken je zelf en daarbij moet je naadwaarde toevoegen.

Knip alle delen uit. Let er op dat je elke kleur blad 4x knipt.

De rekenboom op het bord

Leg de lucht en het gras op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen aan elkaar.

Vouw de achtergrond open en naai de naad plat, vlak langs de naad.

Leg de boom op de achtergrond en plak deze eventueel vast, zodat hij tijdens het naaien niet verschuift.

Naai de boom vast op de achtergrond.

Leg het grote doek op het doek met de boom, met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee doeken langs de rand op elkaar, maar laat aan de onderkant een stukje open.

Keer het doek binnenstebuiten en naai de naden vlak langs de rand plat.

Naai biaisband langs de rand van het doorzichtig tafelzeil.

Speld het afgewerkte tafelzeil op de gewenste plek op de boom.

Naai het insteekhoesje vast langs de zijkanten en de onderkant.

Bevestig aan elke tak een drukknoopje (de holle helft).

Span het doek om de houten plaat en niet hem helemaal rondom aan de achterkant vast.

De blaadjes

Naai nerven op de blaadjes. Ik maakte dit door eerst een lijn over het midden te naaien en er vervolgens 2x een ‘v’ op te naaien.

Voorzie de blaadjes van een drukknoopje (het bolle deel).

De kaartjes

Print de kaartjes dubbelzijdig op stevig papier (215 gr) en knip deze uit.

Tip: als je verschillende soorten kaartjes hebt, is het handig om elke soort op een eigen kleur te printen. Let er dan wel op dat je de kaartjes met de gekleurde blaadjes op wit afdrukt omdat je ander vreemde kleuren krijgt.

Maak jij ook zo’n leuke rekenboom?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Kasteel’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een ridder kostuum kunt maken.

Deze week is het thema ‘Herfst’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van Mel DIY en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een rekenboom.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - De rekenboomVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


3 thoughts on “De rekenboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *