Cupboard coocking

cupboard cooking

Soms heb ik gewoon echt geen zin om naar de winkel te gaan om boodschapjes te halen. Het idee dat je helemaal die kant op moet en in de drukte moet bedenken wat je gaat eten staat me dan helemaal tegen. Heb jij dat ook wel eens? Op zich zou je dan eten kunnen laten bezorgen, maar je hebt ook niet echt zin in ongezond eten. He, jasses…en nu? Wat ga je dan eten?

Is dat een woord?

Ik doe op dat soort dagen aan cupboard cooking. Wat? Cupboard cooking! Ik heb geen idee of de naam bestaat en of er een officiële naam voor is, maar zo noem ik het al jaren. In het Nederlands zou het ‘kast koken’ heten…maar dat klinkt toch wat minder lekker.

Wat is cupboard cooking en hoe werkt het? 

Cupboard cooking is eigenlijk niets minder dan kijken wat je in de kast hebt staan en daar een gerecht mee maken. Op de ene dag is dat makkelijk omdat je eigenlijk nog best wel wat in de kast en koelkast hebt liggen. Op de andere dag wordt er weer veel van je creativiteit gevraagd omdat er niet zo veel is. Natuurlijk mag je best een beetje vals spelen door vlees uit de vriezer te halen

Tips voor cupboard cooking.

Het is makkelijker wanneer je een gerecht met ei kunt maken of met wraps of met rijst. De meeste mensen hebben namelijk wel ei, bloem, rijst, boter, olie, peper en zout op voorraad.

  • Met ei kun je frittata maken als je ook kaas en melk hebt. Ook kun je een goed gevulde omelet maken wanneer je geen melk en kaas in huis hebt.
  • Van bloem kun je pizzadeeg maken. Heb je nog wat tomatenpuree of tomatenketchup en ook nog kaas? Groente er bij op en wat ham of iets dergelijks en in de oven ermee.
  • Van bloem kun je ook wraps maken die je weer kunt vullen met gebakken groente en vlees. Je mengt dan een beker vol bloem met peper, zou, 1 el (olijf)olie en een beetje lauw water. Dit kneed je tot een deeg. Vervolgens maak je er balletjes van zo groot als je vingers die ok zeggen (). Deze balletjes rol je plat en bak je aan beide kanten heel kort in een pan met wat boter.
  • Met bloem, ei en melk kun je pannenkoekjes maken en deze hartig vullen met groente en eventueel vlees.
  • Rijst met gewokte groente (en wellicht nog wat vlees of gebakken ei) is ook heerlijk. Meestal doe ik dan wat ketjap door de gewokte groente (met vlees) en als ik nog een limoen heb liggen ergens, gaat het sap daarvan er ook door. Wat honing erbij of agavesiroop, wat kruiden…en klaar…smullen maar.

Je kunt een gerecht het handigst samenstellen door eerst te kijken wat voor groente je hebt. Kijk dan of je daar vlees of ei bij hebt. Dan bepaal je wat je er mee wilt doen: omelet, frittata, pannenkoek of rijst of misschien zelfs aardappeltjes er bij als je die nog in de kast hebt liggen. Kijk tot slot welke kruiden er bij passen.

Geen inspiratie?

Heb je geen inspiratie? Kijk dan of je gerechten kunt vinden op het internet met jouw ingrediënten…er zijn er vast wel een paar. En die recepten zou je natuurlijk altijd zodanig kunnen aanpassen dat het wel bij jouw ingrediënten past.

Ik heb al veel heerlijke gerechten gemaakt door middel van cupboard cooking. Sommige maak ik soms nog steeds, omdat het zo lekker was, zoals Kip met pompoen (en rijst).

Ik ben benieuwd wat jij er van gaat maken…

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *