De huishoud tag

de huishoud tag

Ben jij dol op schoonmaken? Of zie je er als een berg tegenop? Hoe ik er tegenaan kijk? Dat lees je hier in ‘De huishoud tag’.

Maar eerst…

Eerst wil ik Stephanie van Thuisblijfmama bedanken voor het doorgeven van de ‘huishoud tag’. Deze tag zal ik met veel ergernis/plezier invullen, want met het huishouden heb ik een soort van haat-liefde relatie sinds de kleine meid er is. Man, wat is het huishouden een gedoe met een kleine aan je vast geplakt en om je heen dansend.

De was

Droger of waslijn?

Ik ben dus echt geen fan van de droger. Een droger kan kleding e.d. makkelijk laten krimpen of er voor zorgen dat de stof lelijk wordt. Alles gaat hier dus op de waslijn.

Sorteren of alles bij elkaar?

Ik sorteer alles. Voor de grote meid is er een aparte was, omdat zij niet zo goed tegen parfum kan. En de rest verdeel ik onder de ‘witte was’, ‘donkere was’ en ‘gekleurde was’.

1 soort wasmiddel, of verschillende soorten wasmiddel?

Wij hebben verschillende soorten. Voor elke soort was, is er een soort wasmiddel. Zo blijven de kleuren ook beter beschermd. Bij de zwarte was gaat nog standaard een beetje azijn mee in het bakje wasmiddel en wasverzachter, zodat de kleur nog beter blijft.

Een wasdag, of elke dag een wasje?

De was wordt gedraaid wanneer het ons uit komt. Dat ligt er een beetje aan wanneer de vorige was droog is en het wasrek vrij is.

Kleding strijken, ja of nee?

Ik strijk bijna niet. Niet omdat ik dit niet wil, maar omdat het niet altijd even veilig is in een klein huisje met een klein meisje om je heen gehuppeld. Maar ik draag liever gestreken kleding.

Lees ook: Het oneindige vuilverhaal

Koken

Makkelijk of culinair?

Een beetje van beide. Daarbij komt dat culinair niet per se moeilijk hoeft te zijn en makkelijk ook niet per se niet culinair is. Ik kook altijd vers en maak veel verschillende gerechten. En doordat ik telkens dubbele porties kook, is er altijd wel iets in de vriezer voor het geval het koken even niet uit komt en we ‘makkelijk’ moeten eten.

Weekboodschappen of meerdere keren per week?

Wij doen elke week grote boodschappen en dan kook ik dus gelijk dubbele porties. Dit doen we in een cyclus van 3 weken, omdat mijn man in de drie ploegen werkt.

Vaak hetzelfde per week, of vaak nieuwe dingen?

Door het kooksysteem die wij hanteren eten wij drie weken lang geen dag hetzelfde. En natuurlijk is er binnen ons schema altijd ruimte voor iets anders, want nieuwe dingen ontdekken is ook erg leuk…hoe lekker ons schema ook is.

Eten bewaren of weggooien?

Nu we ons houden aan ons schema, wordt er veel minder eten weggegooid. Dit komt doordat we beter porties hebben en er geen halve paprika’s enzo meer overblijven.

Aan tafel eten of op de bank/zetel?

Meestal eten we aan tafel, dat moet ook. Het is belangrijk om als gezin samen te zitten. Ook krijgt het eten dan meer de aandacht en dat is ook goed, want zo wordt er bewuster gegeten…en ook rustiger. Maar papatjes, poffertjes en pizza eten we altijd lekker in de woonkamer. Ook het eten in de woonkamer moet af en toe kunnen…en bij ons is dat door ons schema op de vrijdag. Zo gaan we lekker relax het weekend in.

Lees ook: Slim koken, de nieuwe insteek die veel bespaart

Poetsen

Stofzuiger of swiffer?

Stofzuigen. Met een zandbakliefhebber is een Swiffer niet echt een optie 😉

Kant en klare doekjes, of zelf een sopje maken?

Hier liggen de billendoekjes altijd binnen handbereik, dus deze doekjes worden ook vaak als poetsdoekjes gebruikt. Maar af en toe gaat het sopje er natuurlijk ook gewoon door.

Zelf ramen lappen of door de glazenwasser?

Ramen lappen vind ik geen vervelend klusje. Ik vind het eigenlijk wel rustgevend. Dat doe ik dus lekker zelf, want die innerlijke rust kan ik wel gebruiken.

Lees ook: 15 Manieren om billendoekjes te gebruiken

Overig

Iedere dag je bed opmaken, of laten voor wat het is?

Tja, dat is hier niet altijd zo simpel. Doordat mijn man in de drie ploegen zit, gaat hij soms na mij naar bed of ligt hij nog in bed terwijl wij er uit gaan. Maar als het kan doe ik het vaak wel…al vergeet ik het ook wel eens doordat het dus zo vaak niet kan/hoeft.

Met de hand afwassen of vaatwasser?

Met de vaatwasser. Er wordt nogal wat vaat gebruikt met een kleine meid er bij die de hele dag maar eet en drinkt…en vervolgens haar bordje en beker netjes wil opruimen. Maar de gietijzeren wok was ik altijd met de hand en zonder afwasmiddel, maar met loeiheet water.

Opgeruimd huis of rommelig huis?

Een opgeruimd huis is ontzettend fijn, maar met een kleine meid van 2, jaar is dat onbegonnen werk. Wanneer we gaan eten en wanneer ze naar bed gaat wordt hier opgeruimd. En als ze tussendoor met iets anders wil spelen, moet ze ook eerst opruimen. Maar in haar spel ontploft de huiskamer al snel. En als ik aan het naaien ben, lijkt het hier beneden ook wel ontploft.

Wie doet het huishouden, jij of je partner?

Wij doen samen het huishouden en de meiden dragen hun steentje bij in ruil voor ‘zakgeld’. Je bent een gezin en je probeert samen de boel draaiende te houden. Zo blijft er ook meer tijd (en energie) voor iedereen over om iets samen te doen.

Lees ook: Zakgeld verdienen was nog nooit zo leuk

Nog meer schoonmaakverhalen?

Kun je niet genoeg krijgen van schoonmaakverhaaltjes? Neem dan vooral een kijkje op de pagina ‘Mama maakt schoon‘.

2 thoughts on “De huishoud tag

    1. Dank je. Ik wil echt geen droger. Dat doet zo veel met de stof. Wanneer het buiten opgehangen kan worden, dan hang ik t buiten op (dan ruikt het ook zo lekker naar ‘buiten’)…en anders hang ik t binnen op, over een droogrek. Nog een leuk weetje…ik gebruik ook geen wasknijpers (daar krijg je namelijk van die lelijke plekjes van op kleding). Ja, ik kan soms best een zeurdoos zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *