De kruidentuin in een border

De kruidentuin in een border

Kruiden zijn heerlijk en ze zijn goed voor je. Een kruidentuin vind ik dan ook zalig. Ik maakte de kruidentuin in een border…hier lees je hoe en waarom.

Waarom een kruidentuin in een border?

Woekeren

Kruiden groeien als onkruid. Sommige kruiden woekeren ook echt (munt doet dit bijvoorbeeld best erg). Het is dan fijn wanneer je een afgebakend stuk hebt waarin jouw kruiden gewoon lekker kunnen groeien, zonder dat ze jouw beplanting verdrukken.

Ergonomisch

Wanneer je jouw kruidentuintje hoger hebt staan, kun je deze makkelijker onkruidvrij maken en kun je ook makkelijker kruiden plukken/knippen wanneer je iets nodig hebt.

Overzichtelijk

Omdat alle kruiden op een plek staan (voorzien van naambordjes) is het erg overzichtelijk. Ik kan gewoon naar 1 plek lopen en daar staan alle kruiden die ik nodig heb. Zo pluk/knip ik alles wat ik nodig heb in 1 keer en met een hand vol verse kruiden loop ik dan weer tevreden naar de keuken.

Leerzaam

Naast dat ik het zelf lekker overzichtelijk vind dat alle kruiden bij elkaar staan, is het voor de meiden ook duidelijk. Deze blaadjes kun je eten en alle andere niet. Ze staan er dan ook vaak nieuwsgierig bij. Dan ruiken ze aan de kruiden en er wordt af en toe iets gesnoept. Ze leren op deze manier de namen van de kruiden, leren hoe het er uit ziet en leren hoe het smaakt. Het voordeel hiervan is dat ze minder snel klagen over dat er ‘rare groene stukjes’ in hun eten zit.

Waarom kruiden in de tuin?

Lekker makkelijk

Zelf kook ik graag met verse kruiden. Verse kruiden hebben veel meer smaak en ik vind gedroogde kruiden ook iets ‘muffer’. Ook gebruik ik verse kruiden in de thee (gewoon omdat het lekker is en ook omdat sommige kruiden een medicinale werking hebben).

Lees ook: Thee voor een betere weerstand 

Wanneer ik de verse kruiden in de tuin heb, hoef ik ze niet meer te kopen en heb ik ze altijd bij de hand. Doordat de meeste kruiden wel tegen onze winters kunnen, hoef ik de kruiden maar 1 keer aan te schaffen en gaan ze daarna jaaaaaaaaren mee (mits ik ze goed verzorg natuurlijk).

Goed voor de natuur

Naast dat kruiden goed voor jou zijn, zijn ze ook goed voor de natuur. Hommels, bijen en vlinders zijn namelijk dol op de bloemen die in kruiden zitten. En als je de bloemen niet wilt delen, kun je deze ook gewoon oogsten en zelf opeten…dat doet het plantje het ook beter.

Welke kruiden in de tuin?

Welke kruiden je allemaal in de border wilt, is natuurlijk helemaal aan jou. Jij weet het beste welke kruiden jij gebruikt. Mijn kruidentuin is vrij divers. Ik heb kruiden om mee te koken, maar dus ook kruiden om als medicijn in te zetten voor een kruidenthee. En sommige kruiden zijn ook erg lekker in een glas water. Hier is een lijst met kruiden die ik er heb staan: pepermunt, Marokkaanse munt, tijm, salie, honing meloen salie, oregano, citroenmelisse, thee, stevia, citroenverbena, verbena, rozemarijn, lavendel, onsterfelijkheidskruid, moerasspirea, laurier, lievevrouwenbedstro, kleine pimpernel, colakruid, kerriekruid en daslook.

Aan de slag

Voor het maken van een kruidentuin in een border heb je het volgende nodig:

 • stoeptegels (fundering)
 • stenen/tegels/blokken (border)
 • tegellijm voor buiten
 • schep
 • tuinaarde
 • schepje
 • kruiden
 • naambordjes voor de kruiden
 • stift voor de naambordjes

Bepaal waar de border moet komen en hoe groot deze moet worden.

Graaf dit stuk 1 steen diep uit, zodat hij stevig staat.

Leg op de bodem een ‘pleintje’ van stoeptegels.

Bouw van stenen, blokken of tegels een border op de stoeptegels. Gebruik hierbij tegellijm, zodat de border stevig staat en ook stevig blijft.

Wanneer de lijm droog is, kun je de border vullen met tuinaarde.

Verdeel de kruiden over de border. De hoge kruiden zet je achteraan en de lage kruiden zet je vooraan. (let er op dat sommige kruiden vrij groot worden, geef deze de ruimte om te groeien).

Zet bij elke kruid een naambordje voorzien van naam…zo weet je ook waar welke kruiden staat wanneer de winter net voorbij is en kunnen de kinderen zelf lezen hoe elke kruid heet.

Maak jij ook zo’n leuke kruidentuin in een border?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Vaderdag’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je twee verschillende mokken voor vaderdag kunt maken.

Deze week is het thema ‘Buiten’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een kruidentuin in een border.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - De kruidentuin in een borderVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


7 thoughts on “De kruidentuin in een border

 1. I’ve tried to have vases with herbs in my balconies and never had much success, but then I’m terrible will all plants. Yours looks great. Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

 2. I’ve tried to keep vases with herbs in our balconies but never had much success. I’m terrible with plants…yours looks great, though. Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *