Echte Griekse moussaka

moussaka

Jaaaaaaaren geleden (ja, ik ben al zó oud) werkte ik in een Grieks restaurant. Ik werkte er alleen in het weekend en vond het reuze gezellig. Hier leerde ik moussaka maken…en daar ben ik nog altijd erg dankbaar voor.

Echte Griekse Moussaka, geleerd van de Griekse ‘oma’

Er was echt een huiselijke sfeer in het restaurant en het hele gezin werkte er; papa, mama, zoon, dochter, neefje…en het dochtertje van de dochter huppelde er ook gewoon vrolijk rond tot ze naar bed moest. En ik…ik hoorde er evengoed bij. Zelfs mijn namendag werd er gevierd; dat geluk had ik natuurlijk met een Griekse naam

Elke avond aten we met z’n allen na het werken. En ik mocht dan zelf kiezen wat ik wou eten. Moussaka! Ik koos altijd voor moussaka, het liefst met een beetje tzatziki. De moeder (al een oude dame) maakte de moussaka altijd de avond er voor. Ze vond het zo leuk dat ik haar eten zo heerlijk vond, dat ze besloot mij te leren hoe ik dit zelf kon maken. Wanneer de keuken gesloten was voor de gasten en het ietsje rustiger werd, nam de zoon de bediening over en leerde ik moussaka maken (en later nog meer gerechten).

Ik ben haar nog altijd dankbaar, want op de dag van vandaag maak ik nog steeds haar moussaka. En telkens wanneer ik het maak, sta ik weer samen met haar in die keuken, jaaaaaaaren geleden. Ik hoop dat wanneer de meiden groter zijn, dat ik hen mag leren dit heerlijke ovengerecht te maken.

Een dag van tevoren

Meestal maak ik dit een dag van tevoren…dan is de moussaka het lekkers. En dan peuzel ik mijn stuk op met heerlijke zelfgemaakte tzatziki. Als ik het geluk heb dat er een stukje over blijft, dan is dat de volgende ochtend mijn ontbijt

Het recept voor moussaka

Ingrediënten
 • olie (om te frituren en om te bakken)
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 300-500 gr gehakt (afhankelijk van hoe je de verhouding tussen de laagjes wilt)
 • klein blikje tomatenpuree
 • peper
 • zout
 • komijnpoeder
 • korianderpoeder
 • kruidnagelpoeder
 • 4-5 aardappels
 • 1 grote aubergine
 • 1 bekertje slagroom
 • 100 gram boter (afhankelijk van hoe hoog je ovenschaal is en hoe dik je de bovenste laag wilt)
 • bloem
 • 8 eieren
 • zakje geraspte kaas
 • paneermeel of brinta
Bereiding

Verhit olie in een grote pan

Schil de aardappels

Snijd de aardappels in plakjes

Snijd de aubergines in plakjes

Frituur de aardappels (tot het net gaar is)

Laat ze uitlekken in een grote zeef.

Frituur de aubergine (tot het net gaar is)

Leg ondertussen de plakjes aardappel in de ovenschaal.WP_20180202_18_03_46_Rich (2)

Laat de aubergine uitlekken in een grote zeef.

Leg de aubergine over de aardappelplakjes.WP_20180202_18_23_43_Rich (2)

Snijd de tenen knoflook in kleine stukjes en doe deze een pan met een klein beetje olie.

Kruid het gehakt met peper, zout en de kruiden.

Rul het gehakt.

Voeg de tomatenpuree toe.

Wanneer het gehakt gaar is en de tomatenpuree er goed doorheen zit, laat je het in een zeef uitlekken.

Doe het gehakt over de aubergine.WP_20180202_18_27_10_Rich (2)

Snijd de ui in dunne ringen.

Verspreid deze over het laagje gehakt.WP_20180202_18_28_33_Rich (2)

Smelt de boter in een pannetje.

Doe er een beetje bloem bij en roer goed. Wanneer het een soort balletje gaat worden tijdens het roeren, heb je genoeg bloem.

Meng er room door en roer goed. Doe er telkens een beetje meer room door en blijf roeren…net zo lang tot het een hele dikke saus is.

Klop de eieren door het sausje.

Roer er een hand vol geraspte kaas door (of iets meer alsWP_20180202_19_52_59_Rich (2) je kaas erg lekker vindt).

Giet de saus over de laag met ui.

Strooi een beetje paneermeel of brinta over de laag met saus.WP_20180202_19_54_08_Rich (2)

Doe de moussaka in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Na ongeveer ½ uur zal de moussaka gaar zijn. Dit kun je checken door in het midWP_20180202_21_07_44_Rich (2)den te prikken met een satéprikker; blijft er niets aan de satéprikker kleven, dan is het klaar.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Echte Griekse moussaka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *