Een masker en cape voor de kleine superheld

Wie heeft er niet van gedroomd? Ik denk dat iedereen ooit wel eens een superheld heeft willen zijn. Met een simpele masker en cape ben je al snel een superheld.

Een masker en cape

superhelden pak De grote meid had eens een superheld getekend…haar ontwerp voor een pakje. Dat kon ik natuurlijk niet weerstaan om te maken. Ik maakte voor beide meiden een eigen versie, met hetzelfde model. En ze zijn superblij, want nu zijn ze superzusjes. De basis is een masker en een cape. Maar ik kon het niet laten om er ook nog manchetten, beenwarmers en een rokje bij te maken…ik had immers toch nog wat stof over. Nu lopen ze door het huis heen in hun superheldenpakjes terwijl ze zingen: “tadadadadadadada tadadadadadadada (naar de intro van Batman) SuperLilian/SuperIlse”

Maar omdat het ook wel leuk is om een bestaande superheld te spelen, heb ik ook gelijk een basissetje voor Batman/Batgirl, Superman/Supergirl, The Flash en Jesse Quick gemaakt. Dat is maar goed ook, want toen er een vriendinnetje kwam spelen kon ook zij zich verkleden als superheld.

Dol op superhelden?

Ben je, net als ik, dol op superhelden? Dan heb ik een tip voor je. Op 23 & 24 maart (2019) is er namelijk de Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier zijn niet alleen ‘comics’, maar ook allerlei coole merchendise rondom superhelden. Je kunt er hele bijzondere bekende mensen ontmoeten tijdens de ‘meet & greet’ en je kunt er zelf meedoen aan een Cosplay (costume play) wedstrijd. Wil je hier meer over weten? Kijk dan even op de website van Dutch Comic Con.

PS: Daar mag je dus gewoon verkleed naartoe als jouw favoriete held!

Materiaal keuze

Voor het masker neem je tassenvilt. Ik nam tassenvilt van 3 mm dik, zodat dit lekker stevig zou zijn.

Voor de cape kun je vele kanten op, maar kies wel voor stof die lekker soepel is. En het is natuurlijk ook leuk als de stof lekker flitsend is (als je niet een cape voor een specifieke superheld maakt tenminste).

Voor de manchetten, beenwarmers en het rokje kies je een stof die elastisch is (in ieder geval in de breedte).

Het patroon

cape, bril en maskerHet patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,50. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een basis masker, neutrale masker, bril (superman/supergirl), batman masker, the flash masker, jesse quick masker en een cape. Verder staan er nog logo’s op voor op de cape en ventueel op een shirt. Ook staat er in beschreven hoe je heel simpel het patroon voor de manchetten, beenwarmers en het rokje kunt maken.

Aan de slag

Voor het maken van het en de cape (en eventuele extra’s) heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • vilt voor het masker
  • stof voor de cape en eventuele extra’s
  • garen
  • elastiek voor het masker
  • klittenband voor de cape
Masker

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Leg het patroon op het vilt.

Neem het patroon over op het vilt.

Knip het masker uit.

*Bevestig eventuele extra’s, door ze er op te naaien langs de randen. Bij het masker van ‘The Flash’ naai je ook over de bliksemlijnen op het masker.

Maak elastiek vast aan de uiteinden van het masker (aan de achterkant).

Cape

Print het patroon uit.

Knip het patroon uit.

Leg het patroon aan de stofvouw en speld het vast.

Knip de stof uit, neem hierbij ongeveer 0,75 cm naadwaarde die je extra knipt. Dit doe je 2x. Knip ook het bovenste smalle stukje van de cape door

Leg de twee delen op elkaar.

Speld de delen met spelden op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat een stuk van ongeveer 5 cm open.

Keer de cape binnenstebuiten.

Naai de cape langs de rand netjes, helemaal rondom.

Naai op de uiteinden van de smalle stukken een stuk klittenband. Het harde deel naai je op de binnenkant en het zachte deel op de buitenkant (dit i.v.m. plakken aan haren en kleding).

Manchetten

Maak eerst zelf een patroon (in het patroon staat precies hoe je dat moet doen).

Neem het patroon 2x over op de stof, aan de stofvouw.

Naai de zijkanten aan elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Zoom de onderkant en bovenkant om.

Beenwarmers

Maak eerst zelf een patroon (in het patroon staat precies hoe je dat moet doen).

Neem het patroon 2x over op de stof, aan de stofvouw.

Naai de zijkanten aan elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Zoom de onderkant en bovenkant om.

Rokje

Maak eerst zelf een patroon (in het patroon staat precies hoe je dat moet doen).

Neem het patroon 2x over op de stof.

Naai de zijkanten aan elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Zoom de onderkant om.

Zoom de bovenkant extra breed om, zodat er een tunneltje ontstaat…en laat een opening van ongeveer 1 cm over.

Rijg elastiek door het tunneltje (ik doe dit altijd met een veiligheidsspeld).

Knoop de uiteinden van het elastiek aan elkaar (let er op dat het elastiek dan fijn om de taille zit).

Maak jij ook zo’n leuk superheldenpakje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Valentijn’ aan de beurt en liet ik je zien hoe een KUSsen kunt maken.

Deze week is het thema ‘Superheld’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een superheldenmasker met cape. Elke week is er ook nog ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - superheldenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

2 thoughts on “Een masker en cape voor de kleine superheld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *