Een armbandje van gesmolten strijkkralen

armband van gesmolten strijkkralen

Met strijkkralen kun je prachtige dingen maken. Maar wist je dat je er ook hele mooi platte kraaltjes van kon maken voor bijvoorbeeld een mooie armband of ketting?

Kralen rijgen

Het rijgen van kralen is goed voor het oefenen van de fijne motoriek. De fijne motoriek is vooral belangrijk voor het leren schrijven op latere leeftijd. Doordat kinderen kleine kralen moeten vasthouden oefenen ze de pincetgreep. Het rijgen zorgt overigens ook nog voor een betere hand oog coördinatie.

Strijkkralen smelten

Persoonlijk vond ik strijkkralen niet echt mooie kraaltjes om te gebruiken voor het maken van sierraden. Dit komt vooral door de vorm van de kralen. Maar door de strijkkralen te smelten, worden de kralen heel mooi plat.

In de klas

In de lagere groepen kun je de kraaltjes beter zelf smelten in de oven. De kinderen kunnen overigens wel prima zelf de kraaltjes op het bakpapier neerzetten. Wanneer de kraaltjes gesmolten zijn, kun je de kinderen een armbandje of ketting laten maken. Hierbij kun je ze met een bepaald kleurritme laten werken.

Aan de slag

Voor het maken van de armband van gesmolten strijkkralen heb je het volgende nodig:

 • strijkkralen
 • bakplaat voor in de oven
 • pakpapier
 • iets zwaars om het bakpapier mooi strak te houden (ik gebruikte lepels, omdat deze zwaar en dun en lang zijn…en ook nog eens ovenvast zijn)
 • bakje
 • elastisch koord
 1. Haal de bakplaat uit de oven.
 2. Zet de oven aan (ik heb hem op 200ºC gezet en dat ging prima).
 3. Leg het bakpapier op de bakplaat.
 4. Leg de gewichtjes (in mijn geval de lepels) op de zijkanten van het bakpapier en zorg er voor dat het papier er mooi vlak onder ligt.
 5. Zet de strijkkraaltjes op het bakpapier. Zorg er voor dat ze allemaal rechtop staan en dat de kraaltjes niet te dicht bij elkaar staan (wanneer de strijkkralen smelten, worden ze namelijk niet alleen platter, maar ook breder).
 6. Schuif de bakplaat voorzichtig in de oven. Als er kraaltjes omgevallen zijn, moet je deze echt weer rechtop zetten.
 7. Laat de kraaltjes smelten tot ze plat zijn. Dit duurt een paar minuutjes.
 8. Zodra de kraaltjes plat zijn, kun je de bakplaat uit de oven halen.
 9. Laat de kraaltjes heel even afkoelen (dit gaat vrij snel) en doe de platte kraaltjes in een bakje.
 10. Nu kun je prachtige armbandjes en kettingen rijgen.

Maak jij ook zulke leuke armbandjes van gesmolten strijkkralen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een armbandje van gesmolten strijkkralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *