Een haasje paasmandje

Een haasje paasmandje

Met Pasen gaan we weer paaseitjes verstoppen. De meiden mogen deze dan gaan zoeken. Maar die eitjes moeten natuurlijk wel ergens in. Daarom maakte ik een leuk haasje paasmandje…van stofrestjes.

Een simpele vorm

Ik wilde de vorm zo simpel mogelijk houden, zodat het gezicht van het haasje en de oren het meest zouden opvallen. Om die reden heb ik een mandje gemaakt dat bestaat uit 5 vierkantjes.

Open of dicht?

Ik wilde een mandje maken waarbij je de hengsel open zou kunnen vouwen, zodat je makkelijk bij de inhoud zou kunnen wanneer je klaar bent met verzamelen. De oren zijn hier prachtig voor. Nu kon ik de oren knopen, maar dan zou ik een soepele stof moeten kiezen voor de oren. Nu vind ik een soepele stof voor een mandje niet zo mooi. Dus moest ik een andere manier zoeken op de oren samen te kunnen voegen tot een hengsel. Ik koos voor drukknoopjes. Deze knoopjes kunnen de meiden namelijk zelf ook makkelijk open en dicht doen. Ok vallen drukknoopjes niet zo op.

Voering

Ik vond het belangrijk dat het mandje mooi afgewerkt zou zijn aan de binnenkant. Omdat de buitenkant effen moest worden, vond ik het leuk om een leuk vrolijk stofje te kiezen voor de binnenkant. Deze stof kon ik mooi terug laten komen bij de oren en de neus. Om die reden heb ik dan ook gekozen voor een roze stof aan de binnenkant.

Stofkeuze

De buitenkant wilde ik graag stevig hebben en ook vochtbestendig. Om die reden koos ik voor breaker teflon. Deze stof had ik ook nog liggen van het klassekleed en de tablethoes, dus ik kon mooi een reststukje gebruiken voor het mandje. Voor de binnenkant gebruikte ik katoen. Niet omdat het noodzakelijk was om katoen te gebruiken, maar vooral omdat ik deze leuk vond en passend vond qua kleur en motief.

Een lief gezichtje

Het gezichtje lijkt op het gezichtje van het veterstrikkonijn. Maar ik wilde het wel een beetje anders, zodat het toch meer een haasje zou zijn. Zo heb ik de wangetjes vervangen door snorharen en heb ik nog tandjes toegevoegd. Ik heb bij het mandje geen wimpers gemaakt, omdat ik het anders te druk zou worden in combinatie met de snorharen. Het gezichtje heb ik er op genaaid. Ik heb geen borduurmachine, dus ik heb eerst het gezicht er op getekend en heb toen over de lijnen genaaid. De pupillen heb ik gevuld door heel vaak heen en weer te naaien binnen de lijnen van de pupillen. De neus heb ik gemaakt door een stukje stof vast te naaien. Op die manier kwam het stukje stof ook weer mooi terug in het haasje.

Patroon

Een patroon voor een mandje is prima zelf te tekenen. Let er wel op dat je 5x hetzelfde vierkantje maakt. Ook de oren zijn niet zo heel ingewikkeld. Dit zijn lange stroken met een afgeronde bovenkant. Let er hierbij op dat je de oren lang genoeg maakt om een hengsel mee te kunnen vormen. Vind je het lastig om zelf een patroon te tekenen? Dan kun je ook een patroon gebruiken. Het patroon kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,75. In het patroon vind je de delen van het mandje en ook de tekening van het gezicht van het haasje. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van het haasje paasmandje heb je het volgende nodig:

 1. Print het patroon uit.
 2. Knip de patroondelen uit.
 3. Neem de patroondelen over op de stof. Let er op dat je de vierkantjes 5x neemt voor de binnenkant en de buitenkant. De oren neem je vier keer over en de binnenkant van de oren twee keer.
 4. Knip de patroondelen uit. Je hoeft geen naadwaarde bij te tekenen, deze is al meegenomen in het patroon.
 5. Teken op een van de vierkantjes voor de buitenkant het gezichtje. Doordat ik een witte stof had, kon ik makkelijk overtrekken op een verlichte achtergrond (dat kon op het raam wanneer het licht is buiten, maar dat gaat ook prima op een lichttafel).
 6. Naai over de getekende lijnen.
 7. Vul de pupillen door heen en weer te naaien binnen de lijnen.
 8. *Plak het neusje met textiellijm op de plek.
 9. Naai met een korte smalle zigzag over de rand van het neusje.
 10. Naai de vierkantjes voor de buitenkant aan elkaar. Dit doe je net zoals je dit zou doen voor een blokje. Dit kun je hier stap voor stap lezen. Het verschil is dat je een zijde open laat en dat je het niet vult. Let er op dat je de zijde met het gezicht niet als onderkant gebruikt en dat de onderkant van het gezicht aan de kant van de onderkant zit.
 11. Naai nu ook de vierkantjes voor de binnenkant in elkaar.
 12. *Plak de binnenoren met textiellijm op de oren.
 13. Naai de binnenoren vast op de oren door met een korte smalle zigzag over de rand te naaien.
 14. Leg de andere delen van het oor op de delen met het binnenoor, met de goede kanten op elkaar en speld/klem ze op elkaar.
 15. Naai de oren langs de rand op elkaar, laat de onderkant open.
 16. Keer de oren binnenstebuiten.
 17. Naai de oren netjes door langs de naad te naaien.
 18. Naai de oren vast langs de bovenkant van de buitenkant van het mandje. Let er op dat je ze in het midden plaatst en met de kant van binnenoren op de goede kant van het mandje.
 19. Keer de binnenkant van het mandje binnenstebuiten en schuif deze over het mandje. De binnenkant en de buitenkant zitten nu met de goede kanten op elkaar.
 20. Speld/klem de randen netjes op elkaar. Let er op dat de hoeken precies op elkaar zitten.
 21. Naai de delen langs de rand op elkaar, maar laat een keergat open aan de achterkant van het mandje. Let er op dat je de oren netjes houdt.
 22. Keer het mandje binnenstebuiten.
 23. Druk de binnenkant van het mandje in het mandje.
 24. Naai het mandje netjes rondom langs de rand, zodat de oren mooi omhoog staan en het keergat ook gesloten is.
 25. Bevestig de drukknopen op de aangegeven plek.

Maak jij ook zo’n leuk haasje paasmandje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *