Een bladkussen (of welke vorm dan ook)

bladkussen

Omdat een bank of stoel er een stuk gezelliger uit ziet met een kussen (of meer), heb ik gezellige kussens gemaakt voor de babykamer. Daar staat namelijk een heerlijke stoel om in te voeden, maar een mooi bladkussen voor op de voedingsstoel ontbreekt

Ideaal tijdens de borstvoeding

Deze kussens passen niet alleen bij het bosthema van haar kamertje, maar zijn ook nog eens ontzettend functioneel tijdens de voedingen. Door zijn vorm zit ik heerlijk en heeft zij meer ruimte voor haar armen wanneer ik haar een borstje geef.

Bladkussen of toch iets anders?

Ik heb de kussens in de vorm van een blad gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk in veel meer vormen maken. Zo kun je een cirkel maken, een hartje of een maan met sterren maken. Let er op dat je kussen en fijne grootte krijgt. De meeste kussens zijn 40×40 cm, maar omdat je met een vorm werkt kun je deze afmeting beter iets laten afwijken zodat het kussen even groot aanvoelt qua oppervlakte.

Kies een handige plek voor de rits, zodat de vorm het mooist blijft (zo veel mogelijk op rechte stukken of minder kromme stukken). Zorg er ook voor dat je hoeken en bochtjes netjes inknipt tot aan de zoom, zodat de vorm het mooist blijft.

Lees ook: Netjes hoeken en bochten naaien

Het patroon

Op het patroon staan de afmetingen voor het blad, een hartje, een ster en een maan. Ook zie je waar je de rits zou kunnen plaatsen. Tip: Teken eerst het patroon en meet dan hoe lang je rits moet worden. Een rits kun je trouwens vrij makkelijk korter maken. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.

Dit patroon is trouwens gratis. Het patroon moet je wel in je winkelmandje stoppen en dan nog ‘afrekenen’. Maar wanneer je wilt afrekenen wordt je niet naar PayPal geleid, maar krijg je de link naar het bestand opgestuurd. Wanneer je op de link klikt, kun je het bestand downloaden.

Aan de slag

Om zelf kussentjes te maken heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • papier
  • potlood
  • schaar
  • stof (stevig en niet rekbaar, het liefst zacht)
  • stofkrijt
  • garen
  • rits in een bijpassende kleur en van een juiste lengte (mijn rits is in dit geval 40 cm)
  • kussenvulling

Maak eerst het patroon. Ik heb een halve blad getekend, zodat ik het patroon aan de stofvouw kon leggen. Dan is de linker en rechter helft het zelfde, maar je kunt bij een blad natuurlijk ook voor asymmetrisch gaan.

Knip je patroon uit en leg deze op de stof (aan de stofvouw als je een half patroon hebt getekend). Je moet twee (gespiegelde) delen hebben.

Knip de stof uit, houdt rekening met 1 cm naadwaarde.

Teken met krijt de nerven op de stof. Doe dat op beide delen, zodat de kussens dan nooit op de kop kunnen liggen.

Naai met een opvallend (maar wel bijpassend) kleurtje over je pasgetekende lijnen.

Kies nu een kleur garen die niet opvalt voor het in elkaar zetten van je kussen.

Naai nu een kant van de rits op de kop, langs de rand, op de goede kant van de stof vast. Naai de rits nu op de zelfde wijze vast aan de andere kant en zorg er voor dat de twee stoffen delen netjes op elkaar komen te liggen. Gebruik hiervoor trouwens een ritsvoetje

Vouw de stof naar buiten en speld de stof netjes vast op de rits. Doe dat ook aan de andere kant. Naai de stof nu netjes vast (alleen ter hoogte van de tandjes van de rits), zodat de rits nu (redelijk) netjes afgewerkt is.

WP_20170622_13_33_10_RichOpen de rits. Leg nu de beide stofdelen met de goede kant op elkaar. En speld het vast tot aan de rits-uiteinden.

Naai nu de stofdelen aan elkaar en zorg er voor dat je bij een kant van de rits begint, de vorm helemaal rond gaat en aan de andere kant van de rits eindigt. Let er op dat de ‘flapjes’ van de rits netjes aan de binnenkant komen te zitten.

Draai je kussen binnenstebuiten en vul het met kussenvulling. Leg ze vervolgens op je favoriete stoel of op bed of op de bank of …(vul maar in).

*Kom je er nog niet helemaal uit met het plaatsen van de rits? Wellicht dat deze tutorial over het plaatsen van een rits jouw dan op weg kan helpen

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een bladkussen (of welke vorm dan ook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *