Een straat en bos voor op de Stuva kastjes (Ikea-hack)

een straat & bos voor op de Stuva kastjes (Ikea-hack)

Onze kleine meid was haar kamertje ontgroeid. Zij wilde ook graag op haar kamertje kunnen spelen. Maar met een baby-kamer inrichting kreeg ze hier geen ruimte voor. De commode en het kastje gingen de deur uit en ze kreeg nieuwe kastjes. Maar hoe handig deze kastjes ook zijn…ze zijn ook best saai. Met een straat en bos op de Stuva kastjes leek het gelijk een stuk gezelliger.

Multifunctioneel

Dit vroeg om een beetje creativiteit, zodat de nieuwe kastjes zorgden voor een uitnodigende speelplek. Maar het opleuken mocht niet te druk worden. het is namelijk een klein kamertje en dan staat het al snel slordig wanneer het druk is. Er moest dus niet te veel kleur komen.

Iets voor op de kastjes

Ik koos uiteindelijk voor een applicatie…iets wat je op de kastjes zet. Zo blijven de kastjes mooi netjes, ze blijven rustig en hoef ik ze niet te ‘beschadigen’. Wanneer ze er flauw van is, kan ik het makkelijk weg halen en zijn de kastjes nog gewoon zoals ze waren…zonder verf en zonder extra gaatjes of lijmresten.

Een straat

Omdat ze blokjes heeft waar je mooie gebouwtjes mee kunt bouwen en waar drie autootjes bij horen, besloot ik een plank te maken met een straat er op. Zo werden de twee kastjes een geheel en had ze geen last meer van de naad die er tussen zit. Nu kan ze de gebouwtjes bouwen langs de straat en kan ze met de autootjes over het straatje rijden. Hier wordt elke dag nog dankbaar mee gespeeld.

Een straat en bos

Maar een plank met een straat er op, is nog niet echt mooi…althans, ik vond van niet. Omdat ik de straat sober wilde houden (omdat dit voor meer speelmogelijkheid/creativiteit zorgt), vond ik het nog steeds een beetje saai. Met het restje van de plank maakte ik een achtergrond. Deze maakte ik op zo’n manier dat het bij het behang past, rustig is, kleurrijk is en bij het straatje past. Het is een berkenbos geworden.

Blokjes

De blokjes en autootjes die zij heeft heb ik vorig jaar bij de ‘Kruidvat’ gekocht en is daar nu niet meer te koop, maar internet-toys heeft wel setjes van Melissa & Doug in verschillende thema’s en heeft ook autootjes en andere voertuigen los te koop van hetzelfde merk. Bol.com heeft ook blokken gebouwtjes met autootjes en ook Hema heeft leuke blokjes met autootjes…al kunnen deze wieltjes niet echt draaien.

Aan de slag

Om de straat en bos te maken heb je het volgende nodig:

 • houten plaat (122×61, 12-18 mm dik, omdat de plaat anders makkelijk krom trekt)
 • smal latje (niet breder dan 0,5/1 cm)
 • houtlijm
 • * eventueel spijkertjes, deuveltjes, schroeven, pianoscharnier
 • eventueel white wash (op waterbasis)
 • zaag
 • schuurpapier
 • verf in de gewenste kleuren, ik werkte met een basiskleur, een hele donkergroene kleur en met 9010…dat is een gebroken wit (mat, op waterbasis)
 • kleine kwasten in verschillende diktes
 • bakjes om in te mengen
 • parketlak (mat, op waterbasis)
De straat

inCollage_20180915_085951472.jpgMeet eerst de afstand tussen de voorkant van de bovenkant van de kastjes tot aan de muur. De kastjes die wij hebben zijn 30 cm diep. Maar doordat wij een plint langs de muur hebben kunnen de kastjes niet strak aan de muur. Bij ons is de afstand daardoor 32 cm.

Zaag een strook af van de gemeten afstand…zo is de plaat nagenoeg doormidden. Dit kun je ook in de bouwmarkt laten doen waar je de plaat koopt.

Schuur de plak goed.

Maak de plank stofvrij.

Zaag twee smalle latjes op maat, even lang als de zijkanten.

Schuur de latjes goed.

Maak de latjes stofvrij.

Plaats aan de onderkant van de plaat langs de zijkanten een smal latje, zodat de plaat niet zo makkelijk van de kastjes schuift. Dit doe je met houtlijm of met kleine spijkertjes.

Deze plaat verf je in de gewenste kleur (wanneer de lijm goed droog is), laat je blank of zet je in de white wash, neem de zijkanten en de latjes dan ook gelijk mee.

Wanneer deze laag droog is kun je de straat er op tekenen met potlood (niet te hard drukken!). Let er hierbij op dat er genoeg ruimte is voor de bouwwerken en dat de straat breed genoeg is voor de autootjes. Ik heb daarom eerst een paar bouwwerken op de plaat geplaatst en ben toen pas gaan tekenen.

Verf de straat in de gewenste kleur. Ik koos voor een bruine kleur die ook in het behang zit. Zo lijkt het op een zandweggetje en blijft het een geheel met het kamertje.

Wanneer de straat droog is, kun je de plaat aflakken. Let er op dat je de onderkant en de zijkanten ook aflakt, zodat de plaat niet te veel gaat werken.

Het bos

inCollage_20180915_090209543.jpgTeken langs de bovenkant cirkels met verschillende diameters, deze laat je ook iets overlappen (dit is het makkelijkst met een passer, maar als je die niet hebt kun je ook verschillende ronde voorwerpen pakken..zoals bekers, glazen en schoteltjes).

Zaag het deel boven de cirkels er af zo precies mogelijk af.

Schuur de randen goed.

Maak de plank stofvrij.

Verf het alles behalve de cirkels donker.

Wanneer de verf droog is, verf je de stammetjes onder de cirkels…dit hoeven geen strakke lijnen te zijn. Het mooist is om dit in verschillende kleuren bruin/creme te doen, zodat er diepte gesuggereerd wordt…veerdeel de kleuren goed over de plaat.

Wanneer de stammetjes droog zijn, kun je er eventueel streepjes op verven zodat het berken worden.

Wanneer de streepjes ook droog zijn kun je de donkere cirkels verven, de donkere kleur moet wel lichter zijn dan de achtergrond. Als je met lichte en donkere stammen werkt, staat het mooier wanneer je bij de donkere stammen de donkere cirkels maakt. Zo krijg je nog meer een diepte effect.

Wanneer de donkere cirkels droog zijn, meng je een beetje 9010/gebroken wit er door. Nu kun je weer een aantal cirkels verven.

Dit proces van mengen en verven herhaal je tot alle cirkels geverfd en droog zijn.

Nu kun je da plaat aflakken. Lak hierbij ook weer de zijkanten en achterkant.

Voor iedereen die kritisch naar de foto kijkt…ja, ik heb een foutje gemaakt. Mijn donkere cirkels waren bij nader inzien uiteindelijk iets te donker (lagen te dicht bij de donkere kleur van de achtergrond, waardoor ze bijna niet opvielen). Hierdoor heb ik achteraf deze cirkels nog in de lichte kleuren geverfd. Helaas klopt hierdoor het perspectief niet helemaal meer. Maar de kleine meid is erg gelukkig mee en daar gaat het uiteindelijk om.

Het geheel

De achtergrond kun je met houtlijm vastplakken op de ondergrond. Je zou ook deuveltjes kunnen gebruiken of schroeven (wel eerst voorboren).

Met een pianoscharnier als bevestiging kun je hem dubbel vouwen en op kunt bergen wanneer er niet meer mee gespeeld wordt, maar dan zie je het scharnier wel wanneer hij open staat.

Nog meer bouwen?

Ben je dol op bouwen? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama Bouwt’.

One thought on “Een straat en bos voor op de Stuva kastjes (Ikea-hack)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *