Een broodje eetbare bloemen

broodje eetbare bloemen

Bij lente denken we genieten van bloemen. Dat gaan we in dit recept ook doen. Ja echt waar, je kunt veel bloemen gewoon eten! Er zijn bloemen met veel smaak en bloemen met weinig smaak. Maar ze zijn allen prachtig (en heerlijk) voor een broodje eetbare bloemen.

Bloemen voor moederdag…maar dan anders

Verras jij je moeder ook zo graag met bloemen? Verras haar dan eens een keer met een lunch met bloemetjes. Gezellig met z’n allen aan tafel met allerlei lekkers die boordevol eetbare bloemetjes zitten. Als dat geen feestje is…

Eetbare bloemen

Wat is eetbaar?

Er zijn best veel bloemen eetbaar. Sommige bloemen zijn in zijn geheel eetbaar (lipbloemen) en van sommige bloemen kun je enkel de bloemblaadjes eten (bloemen uit de compositenfamilie/chrysanth-achtige bloemen). Het is belangrijk dat je de bloemen zelf hebt gekweekt vanuit zaad en dus niet hebt gekocht. Gekochte bloemen zijn namelijk meestal gevoed met stoffen die niet zo goed voor ons zijn en zijn vaak bespoten.

100% Zeker weten

Er zijn natuurlijk ook bloemen die je helemaal niet moet eten, omdat ze giftig of schadelijk zijn. Eet daarom nooit bloemen wanneer je niet 100% zeker weet dat je ze kunt eten.

Mijn favoriete eetbare bloemen

Eetbare bloemen die ik erg leuk vind om te gebruiken zijn: aardbeibloesem, courgettebloesem, goudsbloem, kaasjeskruid blaadjes, komkommerkruid, korenbloem, lavendel, madeliefjes, oost-indische kers, paardenbloemblaadjes, (klap)rozenblaadjes, verbena, viooltjes. Maar er zijn veel meet bloemsoorten die prima te eten zijn. Zo kun je de bloesem van keukenkruiden gewoon eten, deze smaken een beetje zoals de plant alleen milder. Ook kun je de bloesem van de meeste fruitbomen ook gewoon eten, die smaken licht zoals de vrucht smaakt.

Jonge bloemen zijn trouwens een stuk lekkerder dan bijna uitgebloeide bloemen. Jonge bloemen zijn zachter en milder van smaak. Bijna uitgebloeide bloemen zijn vaak iets bitterder.

Het recept voor een broodje eetbare bloemen

Ingrediënten:
  • geroosterd brood
  • boter, kruidenboter of kruidenkaas
  • eventueel jam of zalm
  • bloemen: bijvoorbeeld madeliefjes (omdat ma nu eenmaal de liefste is en madeliefjes heerlijk smaken), viooltjes (omdat ze zo vrolijk zijn), aardbeibloesem (omdat ze lekker zijn), lavendel (omdat ze net zo lekker smaken als dat ze ruiken), rozenblaadjes (omdat ze mooi zijn en lekker smaken), bloemblaadjes van kaasjeskruid (omdat het zo leuk staat) of de bloemkroontjes van komkommerkruid (omdat ze prachtig zijn en heerlijk smaken…doe wat jij mooi vindt en bij elkaar vindt passen qua kleur en smaak.
Bereiding:

Rooster het brood en snijd deze diagonaal door of maak er mooie kleine vierkantjes van.

Laat het brood afkoelen.

Smeer boter of kruidenkaas op de broodjes.

broodje zalm met eetbare bloemenSmeer eventueel een beetje jam op de broodjes als jouw moeder een echte zoetekauw is of beleg ze met zalm als ze daar van houdt.

Versier de broodjes met heerlijke bloemen om te laten zien dat jouw moeder toch wel de liefste is van de hele wereld.

Nog meer receptjes met eetbare bloemen

chocolaatjes met eetbare bloemenChocolaatjes: Smelt chocolade au-bain-marie. Doe telkens een schepje chocolade op bakpapier ter grootte van 2 euro. Leg daar een madeliefje of aardbeibloempje op en laat de chocolade goed afkoelen.

theebloemen

Thee: Wil je het ontbijtje helemaal bloemig maken, dan kun je van de bloemen (in combinatie met groene thee) ook een heerlijke thee maken. Er zijn ook theebloemen te koop, dat zijn bolletjes van thee en bloemen die prachtig open gaan in de theepot…moet je het dan natuurlijk wel in een glazen theepot doen. (Wij hebben de theepot van Ikea, zodat ik mijn thee voor een betere weerstand kan maken. Bij theebloemen kun je het zeefje er gewoon uit halen.

ijsklontjes met eetbare bloemenIJsklontjes: Maak ijsklontjes met eetbare bloemen er in, deze zijn prachtig in een lekker verfrissend drankje. Zo maak je van een glas water al een feestje, maar je kunt ze ook in een glas rosé of ranje doen…net waar je blij van wordt.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

3 thoughts on “Een broodje eetbare bloemen

  1. I’m not totally convinced yet, but I’ve been seeing a lot o cakes made with edible flowers lately. Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *