Gezocht: 20-30 bloemen

Bloemen

Vorig jaar hebben we echt onwijs veel bollen in de grond gestopt; in de achtertuin allemaal krokussen en langs de haag in de voortuin allemaal narcissen. Zo zou het deze lente een heerlijke kleurrijke vrolijke boel zijn. ZOU ZIJN! Iemand heeft dus alle bloemen bij de haag in de voortuin geplukt!

Samen bloembollen poten

Vorig jaar hebben we met z’n allen de bolletjes in de grond gestopt…zelfs het vriendje van de kleine meid heeft mee geholpen. Ze hadden dikke pret, want de bolletjes zouden mooie bloemen worden en dan hadden zij die bloemetjes gemaakt. Toen de bloembollen in de grond zaten, waren ze super trots op zichzelf en konden ze niet wachten tot het eindelijk zo ver zou zijn.

Bescherming

De bloembollen zijn met verschillende reden gepoot. De reden dat we ze bij de haag in de voortuin hebben gepoot is dat mensen constant voor ons huis op het grasveld gingen parkeren (mensen die gewoon een stuk verderop moesten zijn waar nota bene genoeg parkeergelegenheid was)…met als gevolg dat het strookje gras verdween en er een strookje zand overbleef. Op droge dagen stoof het zand alle kanten op en op regenachtige dagen veranderde deze strook in een blubberbende. Niet leuk dus. Door er mooie vrolijke narcissen te poten hoopten we dat mensen het leuk vonden om er naar te kijken en het daardoor zonde zouden vinden om daar hun auto neer te zetten. Dat ging dus ook goed. Iedereen keek telkens vrolijk opzij wanneer ze ons huis passeerden en bleven soms zelfs even staan om naar de narcissen te kijken. En de auto’s stonden er ineens ook niet meer. Maar ja…nu zijn alle narcissen dus zomaar ineens geplukt! Zo zonde!

Kijken

Bloemen zijn leuk om naar te kijken en maken mensen vaak even een beetje vrolijk. Wij wilden de tuin en de straat een beetje opvrolijken. De meiden keken veel naar de bloemen. Elke dag werd er gekeken of er nog nieuwe bloemen bij waren gekomen. Een nu waren alle bloemen eindelijk allemaal uitgekomen. Ze waren op hun mooist. Nu kunnen ze alleen nog maar genieten van de bloemen in de achtertuin…en het lege strookje geeft nu verdriet en teleurstelling. Ze hadden er zo hard voor gewerkt en hebben er zo lang op gewacht…en nu zijn ze weg! Het vriendje van de kleine meid moest echt even een paar traantjes weg vegen.

Voor de bijtjes, hommels en vlinders

De bloemen waren ook voor de bijen, hommels en vlinders bedoeld. Wij doen erg hard ons best om er voor te zorgen dat de tuin aantrekkelijk is voor ze. Zo hebben we ook verbena en lavendel in de tuin. Vorig jaar hadden we een hele grote struik komkommerkruid die voor ontzettend veel bezoekers zorgde…en ook heel lang. Ook hebben we een insectenhotel gemaakt en hebben we een kruiden border. Het gaat slecht met deze dieren en daarom is het belangrijk om ze een handje te helpen. De bloemen uit de bloembollen waren ook al erg in trek bij deze insecten. Nu er nog niet zo super veel bloemen zijn, is het ook erg belangrijk dat ze zo veel mogelijk plekken hebben waar ze voedsel kunnen vinden. Maar ja…dat moeten deze bloemen dus niet geplukt worden!

Plukken

Ik ben geen voorstander van bloemen plukken…al helemaal niet voor op een vaasje. (voor eetbare bloemen wil ik nog best een uitzondering maken). Bloemen horen in de natuur waar iedereen er van kan genieten, waar insecten hun voedsel kunnen vinden en waar er gezorgd wordt voor kruisbestuiving, zodat er volgend jaar weer nieuwe komen. Van bloembollen blijf je sowieso al af, vind ik. Mensen hebben er voor betaald om er voor te zorgen dat de bloemen er staan…ook op grasvelden en in groene stroken tussen wegen. Bloembollen zijn niet goedkoop en zijn bedoeld om mensen en dieren te laten genieten van de mooie bloemen. Dit is ook wat ik de meiden leer: bloemen laat je staan! Al is het alleen al omdat je dan veel langer van de mooie bloemen kunt genieten.

Kinderen goed voorlichting

Het meisje wat bij ons de narcissen plukte, was al iets ouder (een jaar of 12 schat ik zo). Blij en trots liep ze met haar vers geplukte bosje narcissen in haar armen…ze was zich van geen kwaad bewust. Ze wilde enkel iemand blij maken. Maar ondertussen maakte ze dus veel mensen verdrietig en zorgde ze er voor dat de bijen, hommels en vlinders minder bloemen hadden op hun vliegroute. Was er maar iemand die haar even had voorgelicht. Was er maar iemand die haar had vertelt dat wanneer je bloemen plukt, dat je iets plukt waar mensen voor betaald hebben. En dat wanneer je bloemen plukt, je er voor zorgt dat de ze veel sneller dood gaan. Had iemand haar maar uitgelegd dat het eigenlijk egoïstisch is om bloemen te plukken, omdat je er dan voor zorgt dat niemand anders meer van de bloemen kan genieten…alleen jijzelf. En dat er voor de bijen, hommels en vlinders er dan minder bloemen zijn terwijl die het al zo moeilijk hebben. En niet het meest onbelangrijke…had iemand haar maar uitgelegd dat wanneer je bloemen plukt er volgend jaar waarschijnlijk geen nieuwe meer komen, omdat de bevruchting nog niet heeft plaats kunnen vinden. Oh, en vergeet niet dat sommige bloemen ook giftige sappen hebben waardoor kinderen dus gewoon ziek kunnen worden van het plukken.

Ik ben dus ook niet boos op haar, ze wist het gewoon niet. Niemand had het haar geleerd. Ik wil daarom ook iedereen oproepen om er voor te zorgen dat kinderen goed voorgelicht worden rondom het plukken van bloemen. Wil je een bloem graag plukken? Zorg er dan voor dat je toestemming hebt van degene die de bloemen er neergezet heeft. Heb je dat niet? Laat ze dan vooral staan, zodat iedereen er lang van kan genieten…mens en dier.

Mama verhalen

Wil je nog meer mama verhalen lezen? Kijk dan op de pagina ‘Mama maakt mee’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *