Een dino zwembad poncho (of draak of monster)

Een dino zwembad poncho

Even iets om je heen slaan bij het zwembad is erg fijn, zodat je niet gelijk zo koud wordt. Maar een handdoek is niet erg mooi en valt ook snel af. Een zwembadcape is ideaal. Hij zit goed, blijft ook zitten, is lekker warm en staat onwijs goed. Voor onze dino-fan maakte ik een dino zwembad poncho. 

Badcape of zwembad poncho?

De een noemt iets zus en de ander noemt iets zo. Toen ik verschillende namen zag voor hetzelfde ding vond ik dit toch wel een beetje verwarrend en ook lastig, want hoe ging ik mijn ‘product’ dan noemen? De namen badcap, zwembadponcho, zwembad poncho, strandponcho en badponcho kwamen allemaal voorbij. Ik heb bewust gekozen voor zwembad poncho. Een poncho is namelijk iets wat je over je hoofd aantrekt en het bovenlijf warm houdt. Een cape is iets wat achter je blijft…en dus is een badcape voor mij dat doek met een driehoekje in een hoek zodat het op je hoofd blijft.

Voor groot en klein

Normaal vind je in de winkel zwembadponcho’s voor kleine kinderen. Maar omdat niet alleen kleine kinderen een zwembad poncho fijn vinden, heb ik ook een patroon gemaakt die geschikt is voor grotere kinderen en volwassenen.

Lees ook: Een eenhoorn zwembad poncho

Dino, draak of monster

Met dit patroon kun je zowel een dino zwembad poncho maken als een draak of monster. Door andere kleuren te kiezen of iets andere details, wordt hij al heel anders. Zo kun je bij de draak en bij het monster de oren en de hoorns gebruiken. Bij de dino kun je deze achterwege laten. Ook kun je kiezen welke pupillen je wilt. De ovale zijn mooi voor een draak of dino, de ronde zijn leuker voor een monster.

Materiaal

De zwembad poncho is gemaakt van badstof. Nu zijn er verschillende soorten badstof. Persoonlijk vind ik wafelbadstof erg mooi, maar dubbelgelusd kan ook prima (deze is iets makkelijk met de afwerking). Voor de ogen en en stekels heb ik een dunne soort badstof gebruikt. Dit kun je ook gebruiken voor eventuele oren en hoorns. Maar je kunt ook fleece gebruiken.

Het patroon

Dit patroon bestaat uit een deel wat je zelf moet tekenen (het doek), een deel wat je kunt overnemen (de capuchon) en een deel wat je er uit moet halen (het hoofdgat). Er zijn twee maten te vinden op het patroon: klein en groot. Het kleine patroon is de afmeting van de zwembad poncho’s zoals je die ook in de winkel koopt. De grote is voor daarna. Verder is er een versie voor wanneer je het met oren en hoorns wilt maken en een versie voor zonder oren of hoorns. Het patroon is te vinden in het winkeltje en kost hier €1,50. Deze is te downloaden nadat de betaling is voltooid.

Het patroon is trouwens simpel aanpasbaar. Voor het doek zelf kun je het beste je kind in een ‘T’ laten staan. Je meet dan van pols naar pols voor de breedte van het doek. Voor de lengte van het doek meet je van schouder tot de gewenste lengte…deze lengte neem je 2x. De lengte van de capuchon kun je ook veranderen, laat dan de breedte van de onderkant wel hetzelfde. Ook moet je dan de smalle stroken aanpassen tot de lengte van de ronde kant van de capuchon.

Aan de slag

Voor het maken van een dino zwembad poncho heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • meetlint
 • schaar
 • badstof
 • dunne badstof of fleece (voor de ogen en eventueel hoorns en oren)
 • spelden
 • garen
 • naald
 • biaisband
 • *eventueel kussenvulling voor de hoorns (als je deze er op maakt)

Bepaal welke versie jij wilt maken (klein/groot, met/zonder oren of hoorns).

Print de benodigde pagina’s van het patroon uit. Dit zijn er 3.

Knip de patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de juiste stof.

Oren en/of hoorns

Naai met een zigzag over de rand de binnen oren op de oren.

Leg de voorkant en de achterkant van de oren op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de oren langs de zijkanten op elkaar.

Keer de oren binnenstebuiten.

Vouw de oren dubbel (zijkanten op elkaar) en naai de onderkant dicht…nu lijken de oren meer op oren. Je kunt de oren eventueel verkorten wanneer je kleinere oren wilt, dit doe je aan de onderkant van de oren.

Leg de twee delen hoorns op elkaar, met de goede kanten naar binnen.

Naai de hoorns langs de zijkanten op elkaar.

Keer de hoorns binnenstebuiten.

Vul de hoorns met een beetje kussenvulling of stofrestjes.

Leg het oor en/of de hoorn langs de lange zijde van de strook die tussen de capuchondelen komt. Het oor wijst met de binnenkant naar de dichtst bijzijnde korte kant en de hoorn vouw je met de naden op elkaar en wijst naar de stof.

Naai het oor en/of de hoorn vast langs de rand.

Het andere oor en/of hoorn leg je op de andere strook, langs de andere zijde. Zorg er voor dat de afstanden gelijk zijn, zodat de oren en/of hoorns straks netjes naast elkaar komen.

Speld de stroken aan de capuchondelen, met de goede kanten op elkaar en de kant met de oren en/of hoorns aan de ronde kant van de capuchon.

Naai de stroken vast.

Vouw de ‘flapjes’ van de naden naar het ‘gezicht’ toe en naai de naden plat, zo is het netter afgewerkt en blijven de oren en/of hoorns ook mooier staan.

Dino zwembad poncho (of monster of draak)

Speld de ogen op de capuchondelen.

Naai de ogen langs over de rand met een zigzag vast.

Speld de pupil op de ogen.

Naai de pupil over de rand met een zigzag vast.

Knip het gat in het doek.

Knip de achterkant van het doek doormidden (vanaf de onderkant naar het midden van de liggende streep van de ‘T’.

Speld de capuchon aan het gat, met de goede kanten op elkaar. Doe dit vanaf de achterkant naar het kruispunt van de ‘T’. Als het goed is past dit precies langs het liggende deel van de ‘T’. Past het bij jou niet precies? Geen nood! Je kunt het gat zodanig aanpassen dat het wel past. Wanneer je meer capuchon hebt dan gat kun je het liggende deel van de ‘T’ een klein beetje groter maken. Wanneer je net niet in de hoekjes van de ‘T’ uit komt kun je het staande deel van de ‘T’ ietsje breder maken. Zorg er telkens wel voor dat links en rechts precies hetzelfde is.

Naai de capuchon vast met een zigzag.

Vouw de ‘flapjes’ van de naad naar het doek en naai de naad plat.

Vouw de lange strook dubbel.

Naai langs de dichte kant een zigzag van 3 cm diep en ongeveer 3 cm breed.

Knip de kleine puntjes uit de strook (vanaf de dichte kant).

Keer de strook binnenstebuiten en druk de puntjes netjes.

Naai langs de rand van de puntjes, zodat deze goed blijven zitten.

Leg de strook met puntjes met de open kant langs de achterkant van de zwembadponcho (op de goede kant)…dit loopt door tot op het hoofd.

Leg de andere kant van de achterkant er op, met de goede kanten op elkaar. Zo liggen de punten op de kop tussen de opening van de achterkant en de capuchon.

Speld de capuchon en de achterkant nu op elkaar (met dus de strook met punten er tussen).

Naai De capuchon en en de achterkant dicht…de punten komen zo ook gelijk vast te zitten.

Vouw de ‘flapjes’ van de naad open en naai deze vast op de zwembadponcho.

Naai biaisband langs de rand van de capuchon en een deel van het gat (dit loopt gewoon door).

Werk de rand van het doek af met biaisband of zoom het netjes om. Wanneer je dubbelgelusd badstof gebruikt, kun je het gewoon een keer omvouwen en met een zigzag afwerken…hier zie je niets meer van terug. Wanneer je wafelbadstof gebruikt is biaisband mooier. Weet je niet zo goed hoe? Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Maak jij ook zo’n leuke dino zwembad poncho?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - dino zwembad ponchoVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

7 thoughts on “Een dino zwembad poncho (of draak of monster)

  1. Wanneer de bestelling is afgerond, krijg je een mailtje waarin de link naar het patroon staat. Door op die link te klikken kun je het patroon downloaden. Vergeet hem niet gelijk op te slaan

   Heel veel plezier bij het maken van de poncho.

  1. De lange smalle strook is voor de stekels over de rug. Wil je de stekels er niet op maken? Dan heb je die strook dus niet nodig. Dan hoef je de achterkant dus ook niet in te knippen.

   1. Dat dacht ik al. Sorry, nog één vraag: heb de capuchon geknipt volgens de instructies, rekening houdend met extra centimeters en breedte. Als ik hem in de halsopening speld, komt hij bij lange na niet bij elkaar bij het splitje. Moet je veel halsruimte toegeven bij het spelden van de capuchon? Ik maak de grote versie

    1. De onderkant van de capuchon moet zo breed worden als de gehele bovenkant van de ‘T’ van het gat. Zo wordt de zijkanten van de capuchon en de onderkant van de ‘T’ een mooi doorlopend gat. Je kunt altijd een strookje tussen de capuchondelen zetten om de afstand kloppend te maken…zo heb ik dat ook bij de eenhoorn poncho vanwege de oren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *