Een simpele ijstaart voor de zomerse verjaardagen

simpele ijstaart voor een zomerse verjaardag

Tot nu toe is de kleine meid telkens nog jarig geweest op super zomerse dagen. Bij super zomers weer hoort ijs en bij een verjaardag hoort taart. Een simpele ijstaart als verjaardagstaart was een schot in de roos.

Zomerse verjaardagen

Onze kleine meid heeft telkens nog het geluk gehad dat haar verjaardag (haar feestje) viel op super zomerse dagen (boven de 30 graden). Bij een verjaardag hoort taart, vooral bij kinderen. Maar met zulke temperaturen is taart niet heel geweldig. Dit jaar besloot ik daarom ijstaarten te maken. Zo had ze toch een verjaardagstaart en had iedereen afkoeling.

1, 2, 3 Klaar!

De simpele ijstaart is (zoals de naam al doet vermoeden) heel simpel om te maken. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het is snel klaar. De beide taarten heb ik gemaakt in nog geen uur tijd…inclusief alles pakken en opruimen, maar exclusief het wachten tot het ijs weer hard is. Het enige wat echt cruciaal is, is een ruime vriesvak waar de taart in past 😉

Taartbodem

Ik gebruikte kant en klare taartbodems, deze doen het prima. Het voordeel is dat het maken van de taart hiermee een stuk sneller gaat. Wil je zelf een bodem maken? Dan kun je die ook van cake maken. Maak dan twee lage cakebodems in dezelfde springvorm die je ook voor de taart gaat gebruiken. Ik gebruik hiervoor hetzelfde recept als die voor cupcakes. Maar je kunt ook nog een andere taartbodem maken. Voor een aardbeientaart maakte ik al eens een biscuitbodem. Deze bodem kun je ook prima gebruiken voor de ijstaart.

Wanneer je zelf een bodem maakt is het wel erg belangrijk dat deze goed afgekoeld is wanneer je het ijs er op smeert.

Decoratie

De taart maak je leuk met speciale glazuur. Dit glazuur heet ‘glaze’ en die heb je in verschillende kleuren en smaken. Zit jouw kleur er niet bij? Kies dan een ‘mirror glaze’ en maak er met een beetje kleurstof jouw gewenste kleur van.

Verder kun je de taart versieren met toppers, strooisels, suikerdecoratie en wat al niet meer. Oh…en vergeet vooral de kaarsjes niet 😉

Al deze taartdecoratie kun je onder andere kopen bij Deleukstetaartenshop.nl 

Smaken verschillen

Ik heb een simpele ijstaart gemaakt in de smaken aardbei en chocolade. Maar je kunt prima een andere smaak maken. Je kunt ook roomijs gebruiken in een hele bijzondere smaak (Ben & Jerry’s bijvoorbeeld)…of van de ijswinkel uit de buurt die zalige smaakjes heeft (Toscana IJssalon bijvoorbeeld). Kies je voor een andere smaak? Let er dan wel op dat je een aanvulling kiest die bij die smaak past. Zo past witte chocolade heel goed bij kersen.

Een recept voor kinderen

Receptenblad simpele ijstaartKoken voor kinderen hoeft niet moeilijk te zijn…net als koken met kinderen. Omdat niet elk kind al goed kan lezen, heb ik een speciaal receptenblad gemaakt. Dit receptenblad bestaat uit plaatjes en woorden. Hierdoor zijn de belangrijkste delen van het recept goed af te lezen voor kleine kinderen. Dit receptenblad kun je hier gratis downloaden.

Het recept voor een simpele ijstaart voor de zomerse verjaardagen

Ingrediënten per taart
  • taartvorm
  • 2 kant en klare taartbodems
  • 1/2 liter vanille roomijs + 1/2 liter aardbei/chocolade roomijs
  • klein bakje mascarpone
  • aardbeitjes/chocoladevlokken
  • ‘glaze’
  • strooisel
  • suikerdecoratie (ik gebruikte bloemen)
  • en natuurlijk de kaarsjes 😉
Bereiding

Leg de eerste bodem in de springvorm.

Wanneer het vanille roomijs een beetje zacht is geworden kun je deze er op smeren…tot bijna de helft van de hoogte van de taart.

Leg er plakjes aardbei op of strooi er chocoladevlokken over. (Let er op dat de aardbeitjes wel hard zijn wanneer je de taart serveert).

Leg de tweede bodem in de springvorm, deze komt ergens halverwege.

Meng de mascarpone met het aardbei/chocolade roomijs, roer dit heel goed door elkaar.

Schep dit mengsel in de springvorm.

Zet de taart in de vriezer. Dit moet tot het ijs weer hard is geworden (dit duurt niet zo heel erg lang…ongeveer een uurtje).

Om de springvorm er makkelijker af te halen kun je die even verhitten met een brandertje (doe dit echt niet te lang). Maar je kunt ook eventjes wachten tot het er makkelijk af gaat.

Wanneer het ijs weer hard is geworden, kun je de ijstaart decoreren. Doe dit vlak voor het serveren, dat is het makkelijkst.

Bewaren voor later

Pinterest - simpele ijstaartVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Een simpele ijstaart voor de zomerse verjaardagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *