Een geheime schatkaart

geheime schatkaart

Veel mensen kennen de citroensap-proef wel. Je kunt heel leuk een geheime boodschap schrijven door citroensap te gebruiken en deze later te verhitten. Dit principe kun je ook gebruiken om een geheime schatkaart te maken.

Proefje

Eigenlijk is het schrijven of tekenen met citroensap een proefje. Elk stofje heeft namelijk zijn eigen verbrandingspunt (temperatuur waarop het gaat verbranden). Het verbrandingspunt van citroensap ligt lager dan het verbrandingspunt van papier. Wanneer je de brief/tekening van citroensap gaat blootstellen aan hitte (bijvoorbeeld door het te strijken), verbrand het citroensap, maar het papier niet…tenzij je het papier heel lang blootstelt aan hitte of de hittebron te warm hebt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de brief/tekening weer zichtbaar wordt.

Feestje

Heb je een kinderfeestje met een piratenthema, dan is het maken van een schatkaart erg leuk om te doen.

Maar je kunt ook een geheime schatkaart voor de feestgangers maken om er voor te zorgen dat ze een schat kunnen zoeken (met iets lekkers of leuks er in bijvoorbeeld). Zo kun je in een schatkist van een eierdoos chocolademunten stoppen.

Op schatkaarten staan vaak eilanden, grotten, een boot, rotsen in het water enz. Vertaal deze dingen naar de dingen in de werkelijkheid. Zo is het huis een grot, het eiland de zandbak, de schuur een schip, enz. Op die manier wordt het nog leuker om de schatkaart te ontcijferen.

Wat je ook kunt doen is de uitnodiging maken als geheime schatkaart. Je schrijft uiteraard alle informatie gewoon op het papier (ook het adres). Maar als geheime schatkaart kun je dan een kaart maken die van school naar huis leidt. De school is dan bijvoorbeeld het piratenschip en huis is dan de grot…en de eilandjes zijn de kruisingen die tussen school en huis zitten. De ‘vaarroute’ kun je dan linksom of rechtsom om de eilanden laten gaan om aan te duiden of je op de kruising links of rechts moet.

In de klas

Het tekenen of schrijven met citroensap is een leuke proef om in de klas te doen. Zo kunnen de kinderen elkaar geheime boodschappen schrijven (of een lieve/leuke geheime tekening maken). Voorafgaand kun je het hebben over het chemische proces wat plaatsvindt tijdens de verbranding.

Wil je het leuk maken voor de bovenbouw? Laat ze dan eerst zelf een pen van een ganzenveer maken en deze gebruiken om een kort bericht te schrijven. Dan kunnen ze gelijk ervaren dat kinderen het vroeger toch een stuk zwaarder hadden op school 😉

Materiaal

De schatkaart kun je op ‘gewoon’ A4 papier maken, maar doordat het papier vrij dun en vrij glad is, gaat dit rimpelen wanneer het vochtig wordt. De geheime schatkaart is dan eigenlijk niet meer zo geheim…en dat is zonde. Ik heb om die reden een iets stevige papiersoort gebruikt die ook iets ruwer is. Zo trok het sap mooi in de papiervezels en liet het geen duidelijke sporen achter.

Aan de slag

Voor het maken van een geheime schatkaart heb je het volgende nodig:

  • citroen
  • bakje
  • penseel
  • stevig papier
  • pen
  • *eventueel een waxinelichtje om de de randjes te branden
  • **een fles of een lintje om het helemaal af te maken voor de vinder van de schatkaart

Als je gebrande randjes wilt, kun je dit beter eerst doen. Steek een waxinelichtje aan, zet deze in de wasbak/spoelbak (veiligheid boven alles) en brand stukje voor stukje de rand van het papier (dus niet alles in een keer!). Door het stukje voor stukje te branden, blijf je controle houden over de vlam die langs de rand van het papier gaat. Maak het vorige vlammetje goed uit voordat je met het volgende stukje begint. Hoe verticaler je het papier houdt, des te rechter de gebrande lijnen worden maar ook des te sneller het vuurtje gaat…houd hier dus goed rekening mee.

Pers de citroen uit boven een bakje.

Dip het penseel in het citroensap.

Teken je eigen schatkaart (met het citroensap dus) op stevig papier. Maak het niet te nat, want dan zie je nog rimpelige vlekken op het papier wanneer het sap is opgedroogd. Vergeet niet om er ook een windroos op te tekenen, want dat hoort natuurlijk bij een echte schatkaart 😉

Laat het sap goed drogen (niet in de volle zon, want dan verkleurt het sap misschien al een beetje en dat is zonde).

Schrijf een nepbrief op het papier van de schatkaart, zodat het net lijkt of het een simpele brief is. In de brief kun je een verwijzing maken naar wat er in de schatkist te vinden zal zijn.

De brief kun je oprollen en in een flesje stoppen (de top er uit laten steken, zodat hij er makkelijk weer uit kan zonder dat het flesje stuk hoeft) of je kunt er een mooi lintje omheen doen.

Om de geheime boodschap te verhullen, hoef je de brief alleen nog maar te verwarmen.  

Maak jij ook zo’n leuke geheime schatkaart?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - geheime schatkaartVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *