Een schatkist van een eierdoos

schatkist van een eierdoos

Deze schatkist van een eierdoos kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je er een natuur schatkist van maken of een vaderdag cadeau…of voor het verstoppen van een lekkernij tijdens een piratenfeestje.

Knutselen naar een boek

Wanneer je bezig bent met een boek over piraten of schatten zoeken, dan is dit natuurlijk een super leuke knutsel om te maken om zo de beleving van het boek te vergroten. Verhalen blijven namelijk veel beter hangen wanneer kinderen er op meerdere manieren mee bezig zijn geweest.

Feestje

Wanneer het kinderfeestje een piraten thema heeft, zou je de schatkist kunnen vullen met iets lekkers en de schatkist kunnen verstoppen. Uiteraard hoort er dan ook een schatkaart bij om de kist te kunnen vinden. Maar je kunt ook een grote kist maken van een grotere eierdoos en deze vullen met zakjes chocolademunten. Die zakjes kun je dan uit delen als traktatie.

Recycle/upcycle

Knutselen met kosteloos materiaal vind ik heerlijk. Creativiteit hoeft namelijk niet duur te zijn. Het werken met eierdozen zorgt dan ook voor veel plezier. Je kunt er zo veel leuke dingen van maken. En vaak heb je daar nog niet eens zo heel veel voor nodig.

In de klas

schatkist van een eierdoos - vaderdagDe schatkist kun je in de klas op verschillende manieren gebruiken. Je kunt er een vaderdag of moederdag cadeau van maken door een briefje in de deksel te plakken waarop staat dat papa/mama een schat is. De schatkist kan gevuld worden met zelfgemaakte muntjes van karton. Op die muntjes kunnen nog hartjes, kusjes en knuffeltjes getekend worden.

schatkist van een eierdoos - natuur schatkistOok kun je de schatkist maken als natuur schatkist. Wat ik dan leuk vind is dat elk vakje dan een eigen kleur heeft, zodat kinderen kunnen sorteren aan de hand van een legenda in de deksel of kunnen sorteren naar kleur (groene blaadjes in groen, gele bloemen in geel etc). Als je de kinderen op kleur wilt laten zoeken en sorteren, is het overigens niet handig om voor blauw te kiezen als kleur, want dat komt in de natuur maar weinig voor. De andere kleuren komen wel veel voor.

Materiaal

De eierdoos is geverfd met ‘gewone’ knutselverf. De goudaccenten heb ik er met een goud twinmarker overheen gekleurd. De twinmarker had ik nog en goudkleurig verf had ik niet 😉 Het schitkistje heb ik afgewerkt met spuitlak. Zo geeft de verf niet meer af wanneer het eierdoosje (om wat voor reden dan ook) vochtig wordt…ook maakt dit het doosje een beetje steviger.

Aan de slag

Voor maken van een schatkist van een eierdoos heb je het volgende nodig:

Algemeen
  • eierdoos
  • verf (bruin en geel/goud voor de buitenkant, de binnenkant naar wens)
  • *eventueel een goud stift/twinmarker
  • kwast(en)
  • stift (zwart, donker grijs en bruin)
  • spuitlak

Verf de binnenkant van de eierdoos naar wens.

Laat de verf goed drogen.

Verf de buitenkant van de eierdoos bruin. Ik maakte hierbij rechte streken, zodat de lijnen van de verf op houtgroeven lijken achteraf.

Maak dunne gele/gouden lijnen langs de randen van de eierdoos.

Verf het ‘slotje’ ook geel/goud.

Als je met geel hebt geverfd en je wilt met stift/twinmarker goud accenten maken, dan kan dat zodra de verf droog is.

Daarna kun je de bruine strepen op de deksel tekenen, zodat het plankjes lijken.

Voor net even dat beetje extra kun je ook nog met donker grijs stippen zetten op de gouden banden, zodat het spijkertjes lijken die het goud vast zet.

En vergeet niet met zwart een sleutelgat op het slotje te tekenen.

Tot slot lak je de eierdoos af (eerst de binnenkant, die laten drogen en dan de buitenkant.

Wanneer de schatkist klaar is kun je eventueel nog een briefje in de deksel plakken.

Maak jij ook zo’n leuke schatkist van een eierdoos?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - schatkist van een eierdoosVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

3 thoughts on “Een schatkist van een eierdoos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *