Een mok voor de liefste papa

Een mok voor de liefste papa

Zoek je een persoonlijk cadeau voor vaderdag, maar wel iets wat echt gebruikt zal worden? Maak dan een leuke mok voor de liefste papa.

Een mok voor de liefste papa

De meeste papa’s drinken wel koffie of thee. Een mok is daardoor een voorwerp die ze vaak zullen gebruiken. En mok kun je persoonlijk maken door middel van een tekst of een tekening. Zo is het toch nog een beetje van jezelf.

Of toch voor iemand anders?

Het maakt eigenlijk niet uit voor wie je de mok maakt. Je zou ook een mok voor mama kunnen maken voor moederdag of voor opa en oma of als afscheidscadeautje voor het kinderdagverblijf…of als juffencadeau. Het principe blijft hetzelfde, je past alleen jouw tekening of tekst aan.

Handjes als aandenken

Wanneer je de mok met de handjes maakt, is dit een leuk aandenken. De handjes passen op een mok tot kinderen ongeveer 5 jaar zijn. Daarna krijg je de vingers er niet zo mooi meer op. Wanneer je twee kinderen hebt, kun je van elk kind een handje er op zetten alsof deze handen de mok vast houden. Laat de kinderen zelf hun naam in hun handje schrijven wanneer ze dit al zelf kunnen…dat maakt het allemaal nog leuker om later terug te zien.

Finishing toutch

Wil je net even iets meer geven dan een mok alleen? Doe er dan een paar merci chocolaatjes in en pak het leuk in met een cellofaanpapiertje en wat lint.

Materiaal keuze

Je hebt hiervoor mokken nodig die weer in de oven kunnen en in de vaatwasser kunnen…en dan natuurlijk wel effen. De kleur maakt op zich niet veel uit, al kan het wel invloed hebben op hoe de kleur van de stift er uiteindelijk op de mok uitziet. Verder gebruik je speciale porselein stiften die er voor zijn gemaakt op op een mok te blijven zitten nadat je de gedecoreerde mok een poos in de oven hebt gezet.

Aan de slag

Voor het maken van een mok voor de liefste papa heb je het volgende nodig:

 • mok (porselein)
 • afwasmiddel
 • water
 • theedoek
 • schilderstape
 • liniaal
 • papier
 • potlood
 • schaar
 • porselein stiften
 • oven
Algemeen

Maak de mok eerst goed schoon, zodat deze helemaal vetvrij is.

Maak de mok goed droog en probeer er voor te zorgen dat jouw vingers de mok niet meer raken (anders krijg je misschien vettige vlekjes op de mok en dan ‘pakt’ de stift niet zo goed meer).

Schrijf en/of teken op de mok met de porselein stiften. Kijk bij ‘Handletteren’ of bij ‘Handjes’ voor instructies en tips.

Wanneer jouw kunstwerk klaar is, laat je hem ongeveer 4 uur drogen (dit staat vaak ook wel op de verpakking van de porselein stiften.

Zet de oven op 160°C en laat de mok daar 90 minuten in staan (ook dit staat vaak wel op de verpakking van de porselein stiften).

Laat de mokken nu rustig afkoelen. Daarna kun je de mokken gebruiken zoals je dat gewend bent.

Handletteren

Markeer het vlak wat je wilt vullen, dit doe je met schilderstape.

*Als je eerst wilt oefenen en testen op papier, dan kun je nu jouw gemarkeerde vlak opmeten en op papier tekenen. Nu kun je jouw tekst/tekening eerst op papier proberen. Test vooral de plaats en grootte van alle letters en tekeningen.

Wil je een aantal regels schrijven? Begin dan bovenaan en markeer deze lijn weer met schilderstape (niet te hard drukken, zodat je deze makkelijk kunt verwijderen). Na het schrijven haal je het schildertape weg. Hierna kun je telkens een regel naar beneden werken op dezelfde manier.

Wanneer je klaar bent kun je al het schildertape verwijderen.

Tip: werk van boven naar beneden en van links naar rechts wanneer je rechtshandig bent (en van rechts naar links wanneer je links bent), zodat je niet per ongeluk over het geschreven/getekende stuk veegt.

Handjes

Meet de hoogte van de mok en teken deze strook op het papier.

Zet de handjes op het gemarkeerde stuk papier.

Trek de handjes om.

Knip de handjes uit.

Rol kleine stukjes schildertape op en plak deze achter elke vinger en op de handpalmen.

Plak de handjes op de mok…op de gewenste plek.

Trek de handjes om met porselein stift.

Verwijder de papieren handjes en het schilderstape.

Laat de kinderen zelf hun naam in hun hand schrijven als ze dat al kunnen.

Tip: Werk van links naar rechts en probeer de lijn zo vloeiend mogelijk te maken. Als je van twee kinderen een hand neemt, kun je ook met twee kleuren werken, zodat het duidelijk twee verschillende handen zijn, neem hiervoor bijvoorbeeld hun lievelingskleuren.

Maak jij ook zo’n leuke mok voor de liefste papa?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Recycle’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een tuniek van een overhemd kunt maken.

Deze week is het thema ‘Vaderdag’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus twee verschillende mokken voor vaderdag.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - een mok voor de liefste papaVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


5 thoughts on “Een mok voor de liefste papa

 1. This is a lovely idea, and not just for father’s day. Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *