Een potje decoreren met zand

Potje decoreren met zand

Van leeg potje naar stoere plantenpotjes of waxinelichthoudertjes…of pennenbakjes. Deze potjes decoreerden wij met een mengsel van zand, verf en lijm.

Cementlook

Door zand te combineren met verf, lijkt het een beetje op cement. Zo kun je potjes een mooie industriële look geven. Je kunt elk gewenste kleur verf gebruiken, waardoor de cementlook altijd perfect past bij het interieur. Hoe grover je het zand kiest, des te robuuster het resultaat wordt.

Kleuren combineren

Doordat het verfmengsel vrij dik en grof is kun je moeilijk een strakke lijn maken of een mooie kleuroverloop, maar je kunt prima met meerdere kleuren werken op een potje.

In de klas

Dit knutselwerkje kan prima in de klas uitgevoerd worden. Bij de kleuters is het qua geduld en motoriek wellicht nog een beetje te veel gevraagd. Vanaf groep 3 zou dit best moeten kunnen…onze grote meid van 7 kon dit namelijk ook (al kostte het wel wat concentratie).

Het potje zou je dan kunnen maken als waxinelichthouder, als plantenpotje of pennenhouder of…nou ja, het kan eigenlijk voor van alles. Het potje zou je dan als cadeau kunnen maken voor bijvoorbeeld Moederdag of Vaderdag. Houd wel rekening met een lange droogtijd, hiervoor moet je dus even ruimte vrijmaken.

Materiaal

Ik gebruikte schelpenzand, omdat deze een mooie grove structuur heeft. Maar andere zandsoorten werken ook. Zorg er wel voor dat het zand droog is.

Ik heb plakkaatverf gebruikt. Dit ging prima en mengde goed met het zand en houtlijm.

Ik heb voor lijm houtlijm gebruikt. Deze lijm is sterk, mengt goed en geeft een mooie afwerking.

Aan de slag

Voor een potje decoreren met zand heb je het volgende nodig:

  • zand (ik gebruikte schelpenzand vanwege de ruwe structuur)
  • verf
  • houtlijm
  • bakje om te mengen
  • iets om mee te roeren (ik gebruikte een ijsstokje)
  • schoon potje
  • grote kwast
  • *eventueel decoupagelijm (mod podge)

Doe wat zand in een bakje (ik nam ongeveer een kwart bekertje).

Doe er verf bij (ik deed ongeveer 1,5 el).

Doe er nog een beetje houtlijm bij (ik deed er ongeveer 1 el bij).

Roer alles goed door elkaar. Het moet niet te nat zijn, want dan zakt alles van het potje af. Doe er dan nog een beetje zand bij. Als het te droog is, kun je nog een beetje verf en houtlijm toevoegen (geen water, want dan zakt het sneller van het potje af!)

Smeer met de kwast een klodder op het potje. Maak deppende bewegingen om het mengsel mooi te verdelen. Je kunt het dik verdelen, maar ook dun. Bij een dunne verdeling laat het ook licht door, waardoor je er ook heel mooi een waxinelichtje in kunt zetten.

Laat het mengsel goed drogen op het potje.

*Je kunt het potje eventueel aflakken met decoupagelijm (mod podge).

Maak jij ook zo’n leuk met zand gedecoreerd potje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - potje decoreren met zandVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *