Een regenboog van ploymeer klei

regenboog van polymeer klei

Met polymeer klei werken is wat zwaarder dan met ‘gewone’ klei, maar je kunt er prachtige dingen mee maken…zo ook deze regenboog van polymeer klei.

Een hangertje als slaapkamer accessoire

De grote meid is dol op vrolijke kleuren, regenbogen, zeemeerminnen en eenhoorns (unicorns). Ze vind het erg leuk om haar kamertje te versieren met allerlei spulletjes. Speciaal voor haar maakte ik een hangertje voor op haar slaapkamer. Deze kreeg heel snel een ere plekje…een plak waar ze er altijd naar kan kijken.

Werken met polymeer klei

Wat is polymeer klei?

Polymeer klei is een naam voor verschillende soorten klei, waaronder ook het bekende fimo klei. Polymeer klei heeft als eigenschap dat je het kunt afbakken in de oven en dat het dan hard wordt.

Goed kneden en goed schoonmaken

Werken met polymeer klei is best zwaar. Je moet namelijk de klei eerst helemaal soepel kneden voordat je er echt fijn mee kunt werken. Je kunt best met jonge kinderen met polymeer klei werken, maar dan moet je het wel even voorkneden…en goed opletten dat de klein en de vieze handen niet bij de mond komen. Ook moet je na afloop de handen goed wassen.

Aan de slag

Voor het maken van een regenboog van polymeer klei heb je het volgende nodig:

  • polymeer klei: rood, geel, blauw en wit (Ik gebruikte die van de Hema)
  • een hangertje (ik gebruikte een helft van een slotje voor een ketting of armband…zo een waarvan de andere helft een stokje is)
  • snijmat of andere ondergrond die vies mag worden, maar wel glad is
  • bakpapier
  • oven
  • lintje

Kneed de kleuren rood, geel en blauw soepel.

Meng 1/8 deel van geel met een 1/8 deel van rood.

Kneed 1/8 deel van geel met een beetje blauw (blauw kleurt sterker dan rood, dus daar heb je minder van nodig om een goede balans te krijgen).

Meng 1/8 deel van rood met een beetje blauw (blauw kleurt sterker dan rood, dus daar heb je minder van nodig om een goede balans te krijgen).

Rol rood uit tot een dunne slang.

Leg rood in een boog, ik maakte die boog 8 cm breed en 4 cm hoog.

Het overschot krul je naar boven om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Rol oranje uit tot een dunne slang.

Leg oranje onder rood en druk dit er een beetje tegenaan.

Het overschot krul je naar onder om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Rol geel uit tot een dunne slang.

Leg geel onder oranje en druk dit er een beetje tegenaan.

Het overschot krul je naar boven om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Rol groen uit tot een dunne slang.

Leg groen onder geel en druk dit er een beetje tegenaan.

Het overschot krul je naar onder om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Rol blauw uit tot een dunne slang.

Leg blauw onder groen en druk dit er een beetje tegenaan.

Het overschot krul je naar boven om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Rol paars uit tot een dunne slang.

Leg paars onder blauw en druk dit er een beetje tegenaan.

Het overschot krul je naar onder om. Heb je veel overschot? Dan haal je er eerst een beetje af voordat je de krul maakt.

Kneed wit soepel.

Verdeel wit over twee stukken en maak deze vrij plat (2-3 mm).

Maak van een van de twee plakjes een wolkje. Druk de randen mooi rond.

Leg de wolk op het andere plakje.

Maak van dat plakje precies dezelfde wolk en druk hiervan de randen ook mooi.

Leg het ene wolkje achter de regenboog en de andere op de regenboog.

Kneed/druk de randen netjes tot een geheel en maak ze mooi egaal.

Je kunt nog extra krullen op de wolk maken, maar de grote meid wilde liever zonder. Het voordeel is dan dat je de verdikking van de regenboog niet meer zo ziet en het meer een geheel is. Het nadeel is dat de krullen van de regenboog iets minder opvallen.

Druk het hangertje in de klei.

Bak de klei af in de oven (op bakpapier). Op de verpakking staat precies hoe warm en hoe lang. In mijn geval was dat een half uur op 130°C.

Laat de regenboog afkoelen

Haal een lintje door de hanger en hang de regenboog op een mooi plekje op.

Maak jij ook zo’n leuke regenboog van polymeer klei?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Buiten’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een kruidentuin in een border kunt maken.

Deze week is het thema ‘Regenboog’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een regenboog van polymeerklei.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - regenboog van polymeer kleiVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Een regenboog van ploymeer klei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *