Een regenwolk maken met scheerschuim

Een regenwolk maken met scheerschuim

Dit is niet alleen een proefje die er prachtig uitziet, maar het laat ook zien wat er nu precies met een drup gebeurd wanneer hij in de wolk zit en te zwaar wordt.

Proefje

Hier vinden de meiden het erg leuk om af en toe eens een proefje te doen. Met dit proefje kun je laten zien wat er gebeurt wanneer de wolk ‘te veel’ drupjes water heeft verzameld. Door telkens op dezelfde plek te druppen, wordt de drup steeds groter (dit kun je op meerdere plekken doen). Uiteindelijk wordt de drup te zwaar om nog in de wolk (die bestaat uit allemaal hele kleine drupjes water) te blijven en dan valt hij naar beneden. De vallende drupjes water noemen we regen.

Materiaal

De wolk maak je van scheerschuim. Deze spuit je op water. De regen maak je met een kleurstof. Welke kleurstof je gebruikt maakt eigenlijk niets uit, zo lang het maar op waterbasis is. Ik gebruikte voedselkleurstof, omdat ik dit al in huis had en omdat dit goed te doseren is.

Filmpje

Van dit proefje heb ik een filmpje gemaakt. Deze kun je vonden op het YouTube kanaal van Mama Duizendpoot. (maar het is natuurlijk veel leuker om het proefje zelf te doen).

Een proefje bij een boekje

Dit proefje past heel goed bij het prentenboek ‘Moppereend‘. In het verhaal gaat het namelijk regenen. In het kader van natuuronderwijs kun je dan uitleggen hoe regen werkt.

Aan de slag

Voor het maken van een regenwolk met scheerschuim heb je het volgende nodig:

  • doorzichtige bak (ik gebruikte een vaas)
  • water
  • scheerschuim (geen scheergel!)
  • blauwe kleurstof (dat kan van alles zijn, zolang het maar op waterbasis is…ik gebruikte voedselkleurstof)

Vul de bak (of vaas) met water.

Spuit scheerschuim op het wateroppervlak.

Drup nu rustig (eventueel op verschillende plekken) kleurstof op de wolk.

Laat nu telkens een drupje op dezelfde plek vallen, zodat de drup te zwaar gaat worden voor de ‘wolk’ en in het water zakt.

Maak jij ook zo’n leuke regenwolk met scheerschuim?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *