Een reiswiegje voor de pop

reiswiegje voor de pop

Ook de pop wil af en toe even lekker slapen. Door een reiswiegje voor de pop te maken, had deze een slaapplek en kon pop overal mee naartoe.

Een bedje…

De meiden hebben allebei een pop. Er is nog een wandelwagen en een buggy…maar de poppen hadden nog geen plek om te slapen. Een bedje is natuurlijk leuk om te maken, maar ik wilde graag iets maken van stof en dus werd het een reiswiegje. Het voordeel is dat het reiswiegje meer verhalen kan maken: ze gaan er mee ‘naar de winkel’ en ‘op visite’…ze zijn er zelfs mee ‘op vakantie’ geweest. Tja, dat zie ik met een bed nog niet gebeuren 😉

Combineren

Het reiswiegje voor de pop is goed te combineren met de luiertas met toebehoren. Zo is het setje mooi compleet en kan jouw kind zijn/haar ‘baby’ overal mee naartoe nemen. Wanneer je deze in dezelfde stof maakt, heb je een prachtige set.

Materiaal

Ik heb voor het reiswiegje voor de pop katoen gebruikt. Ik had namelijk nog meer dan genoeg van dit stofje op voorraad liggen. Katoen is niet te dik en werkt daardoor prettig bij het maken van het reiswiegje.

Voor het verstevigen heb ik tassenversteviging gebruikt.

Wonderclips

Omdat ik met tassenversteviging heb gewerkt, heb ik wonder clips gebruikt in plaats van spelden. Zo blijft alles veel beter op de juiste plek zitten en hoef je de spelden niet half te verbuigen om ze te laten passen.

Het patroon

Het patroon is te koop in het winkeltje en kost hier €1,00. Het document is te downloaden nadat de betaling voltooid is.

Naadwaarde

Het patroon is zonder naadwaarde. Je moet dus zelf de naadwaarde er nog bij knippen…al is het niet noodzakelijk gezien het niet een specifieke pasvorm heeft.

Aan de slag

Voor het maken van een reiswiegje voor de pop heb je het volgende nodig:

Print het patroon uit.

Knip alle delen uit.

Neem het patroon over op de gewenste stof.

Knip de stof uit, houd rekening met de naadwaarde.

Knip de basisdelen van het wiegje ook uit op vlieseline…even groot als de stof.

Knip het schuimrubber op maat (dezelfde maat als de bodem).

Knip decofill op maat (30 cm x 33 cm).

ReiswiegjeWP_20171130_10_24_20_Rich (2)

Strijk de delen vlieseline op de delen voor de buitenkant.

Vouw de hengsels dubbel en naai langs de lange zijde vast (dicht langs de rand).

Werk de zijkanten af met biaisband.

Vouw de uiteinden dubbel en naai deze vast op de zijkanten van het WP_20171130_10_24_36_Rich (2)wiegje.

Zoom de delen voor de zakjes enkel om, op de bovenkant na.

Werk de bovenkant van de zakjes af met biaisband.

Naai de zakjes vast op de zijkanten van het wiegje, net over de uiteinden van de hengsels (de bovenkant niet dicht naaien).

Naai de zijkanten, voorkant en achterkant van het wiegje aan elkaar…met de goede kanten op elkaar.

Leg de lange kanten van de boden langs de lange kanten van de onderkant van het reiswiegje…met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijden vast.

Leg de korte kanten van de boden langs de korte kanten van de onderkant van het reiswiegje…weer met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijden vast.

Naai de binnenkant van het wiegje op dezelfde manier in elkaar als de buitenkant (alleen dan zonder vlieseline, hengsels en zakjes).

Schuif de beide delen netjes in elkaar en zet het langs de randen vast.

Naai de delen dicht langs de rand vast.

Naai biaisband langs de rand vast

Matrasje

Leg de twee delen op elkaar.

Naai langs de rand dicht maar laat aan de onderkant nog een stukje open waar je hand ruim door past.

Keer het hoesje binnenstebuiten.

Stop het schuimrubber er in.

Naai de onderkant netjes dicht vlak langs de rand.

DekentjeWP_20171130_10_23_27_Rich (2)

Naai biaisband langs de korte zijde van de voorkant.

Naai de achterkant er op de kop aan de achterkant vast op het biaisband.

Leg de uiteinden op elkaar met de goede kant op elkaar.

Leg het decofill er op.

Naai langs de zijkanten en onderkant dicht met aan de onderkant nog een opening waar je hand door past.

Keer het dekentje binnenstebuiten.

Naai de onderkant netjes dicht vlak langs de rand.

Maak jij ook zo’n leuk reiswiegje voor de pop?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - reiswiegje voor de popVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

17 thoughts on “Een reiswiegje voor de pop

 1. hallo,
  ik vind het patroon voor de reiswieg pop niet terug.
  en nog een ander vraagje ik heb geen pal account kan ik op een andere manier betalen aub?

  1. Het patroon staat in het winkeltje…deze kun je het snelst bereiken via de link bij de benodigdheden. Als je niet via PayPal kunt betalen is een bankoverschrijving ook prima. Wanneer je naar het winkeltje gaat, staat daar precies hoe dat moet

  1. Oh, dan heb je de BIC code nodig van de bank. Dat is INGBNL2A. Ik had daar nog helemaal niet over nagedacht Ik ga dat aanpassen in de beschrijving. Bedankt dat je mij er op attendeerde

  1. Enkel voor internationale overschrijvingen is de BIC code nodig, daarmee zou het moeten werken. Vervelend dat het bij jou dan niet werkt. Ik ga op onderzoek uit, want ik wil dit natuurlijk wel oplossen

   1. Ik heb even geneusd tussen alle betalingen via de bank ipv PayPal. De betalingen zijn zowel vanuit Nederland als vanuit België gedaan, dus het zou theoretisch gewoon moeten kunnen. Je zou nog op de website van jouw eigen bank kunnen kijken hoe dat gaat met internationale betalingen…wellicht dat je hier nog een speciale handeling moet verrichten. Zo kan ik bijvoorbeeld niet via de app betalen naar het buitenland, maar moet ik mij inloggen via hun website.

 2. Hallo. Wat een ontzettend leuk patroon! Het lukt me alleen niet om het patroon te bestellen (ook niet als ik op de link klik). Ik ben trouwens nog een beginnend naaister. Geen heel erge beginner, maar ik maak vooral nog relatief eenvoudige jurkjes en rokjes. Is dit patroon te doen?

  Groet Nienke

  1. Ik zag idd een foutje in de link, bedankt voor de melding. Als het goed is doet de link het nu wel goed. Mocht het nog steeds niet werken dan verneem ik dat graag. Het moet namelijk gewoon goed werken.

   De moeilijkheid bij dit patroon zit hem voornamelijk bij de ronde stukken en bij het naaien met de versteviging…door de versteviging moet je de reiswieg namelijk af en toe om de naaimachine manoeuvreren. Verder is het redelijk simpel. Als beginner zou het te doen moeten zijn, zo lang je maar goed speldt en goed kijkt. Het is trouwens wel handig als je een beetje met biaisband overweg kunt aangezien de afwerking geheel met biaisband is.

  1. Hoi,

   Ik weet zo niet hoeveel stof je nodig hebt. Dat ligt er ook een beetje aan of je een stof kiest met een motiefje en of je motiefjes een beetje wilt laten doorlopen. Je hebt stof nodig voor de binnenkant en de buitenkant. Je maakt het eigenlijk twee keer en die maak je aan elkaar. En je hebt nog de hengsels. Het makkelijkste is om het patroon even neer te leggen zoals je het uit de stof zou willen knippen, dan kun je meten hoeveel stof je nodig hebt.

 3. Hoi Natascha,
  Dank je wel voor de goede beschrijving voor de reiswieg.
  Heb er 2 gemaakt op maat voor de poppen. De eerste met dikke vlieseline, die blijft helaas helemaal niet in vorm. De tweede met de versteviging die je adviseerde. Het naaien ging moeizaam helaas, kreeg het moeilijk gebogen onder de machine tijdens het naaien. Ook deze blijft niet echt recht staan en de stof laat los door al dat duwen en vouwen.
  Kan je tips geven zodat het een volgende keer beter gaat?
  Dank je, groetjes Resie.

  1. Hoe steviger de versteviging des te stugger het naait. Het is dan inderdaad soms even worstelen. Het helpt wanneer de versteviging een goede lijmlaag heeft, waardoor de stof op de plek blijft. En niet elke stofsoort blijft natuurlijk even goed kleven. Met katoen lukte het bij mij prima om de versteviging goed te laten zitten. Anders zou je nog hulp naden kunnen naaien om de stof op de plek te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *