Wat te eten tijdens een hittegolf?

eten tijdens een hittegolf

Heb jij dat ook? Zodra het heel warm wordt buiten, verdwijnt de zin om eten te maken…en eigenlijk ook de zin om te eten. Ik geef je een 5 ideetjes voor het eten tijdens een hittegolf.

Lekker makkelijk

De warmte overleven is al zwaar genoeg. Dan heb ik echt geen puf om uitgebreid een maaltijd te bereiden. Ik gebruik mijn energie liever voor het kunnen afkoelen.

Zo min mogelijk boven de pannen

Het is al warm genoeg. Ik ga mij tijdens een hittegolf echt niet vrijwillig boven de pannen zetten. Zelf BBQ-en is mij op die dagen te veel. Die warmte…pff…nee dank je.

De kinderen moeten toch eten…

Ondanks dat ik zelf geen behoefte heb aan een maaltijd, zal ik toch iets moeten maken op deze warme dagen. De kinderen moeten namelijk wel iets eten. Nu is het natuurlijk een optie om patatjes te bestellen of om een pizza in de oven te slingeren…maar soms wil je ook nog een beetje gezond blijven doen. En dus sleur ik mijzelf maar die keuken in.

Lekker fris

De reden dat ik vaak geen niet wil eten tijdens een hittegolf, is dat het idee van warm eten mij tegen staat op die dagen. Waar ik dan nog wel behoefte aan heb is rauwkost of fruit. Maar een salade met veel sla is voor mij niet echt weggelegd en dus moet ik iets anders verzinnen om toch lekker fris te eten.

Eten tijdens een hittegolf

Maaltijd 1: rijst salade

Hiervoor hoef je alleen maar rijst van tevoren te koken. Het fijne is, dat je dit eventueel ‘s morgens al kunt doen wanneer het nog niet zo warm is…of de avond van tevoren wanneer het al een beetje is afgekoeld.

De koude rijst gaat in een kom. Verder serveer je er groente en gerookte kipfilet bij…allemaal in stukjes gesneden. Wij doen alles in aparte bakjes, zodat iedereen kan kiezen wat ze er graag door willen. Dit is ons recept voor rijst salade.

Maaltijd 2: pasta salade

De pasta salade maak ik altijd met afgekoelde pasta en ook dit kun je dus al van tevoren voorbereiden op het moment dat het iets minder warm is. Dit gaat altijd door onze pastasalade:

  • kleine blokjes paprika
  • wat ringen rode ui
  • stukjes mozzarella
  • stukjes cherry tomaatjes (deze zijn een stuk zoeter en zijn makkelijk in stukjes te snijden)
  • stukjes gerookte zalm/plakjes kipfilet/Parma ham/plakjes rosbief…net wat jij wilt.
  • groene pesto
Maaltijd 3: Fruitsalade

Het is wel veel snijwerk, maar je hoeft er niets voor te verwarmen. Een flinke ‘boost’ aan vitamines gaat er hier altijd wel in. En het is heerlijk verfrissend. Je neemt gewoon verschillende soorten fruit. Je snijd ze in stukjes en doet ze in een kom. Roer er een beetje citroensap door en eventueel ook een beetje (vanille)suiker. En wil je er echt een feestje van maken? Dan kun je er zelfs een lekkere toef slagroom op spuiten.

Natuurlijk voldoet dit niet aan de normen van een volwaardige maaltijd, maar het is heerlijk verkoelend om te eten op een snikhete dag. En je kunt prima een dagje zonder vlees, aardappeltjes, rijst en pasta.

Maaltijd 4: Wraps

Voor wraps hoef je niets te koken of te bakken. Je smeert er iets op, belgd ze en rolt ze op…easy peasy. Hier zijn een aantal ideetjes voor je…voor zowel zoete als hartige wraps. Het leuke aan wraps is dat je ze leuk samen met kinderen kunt maken.

Maaltijd 5: Turkse pizza

In de diepvries van de supermarkt liggen vaak Turkse pizza’s. In 1 doos zitten er twee, dus dat schiet al lekker op. De pizza’s hoeven maar kort in de oven (maar je zou ze ook kort aan beide kanten kunnen bakken in een pan. Wanneer de pizza op je bord ligt, kun je hem beleggen met sla, , halve ringen ui, reepjes paprika, dunne plakjes komkommer, eventueel brie of geraspte kaas (vind ik erg lekker) en nog een beetje knoflooksaus en/of zoete chilisaus. Even oprollen en je kunt toch nog een beetje gezond eten.

Bonus maaltijd: kippensoep & (stok)brood met kruidenboter

Ik heb dus eigenlijk bijna altijd wel wat kippensoep in de vriezer…voor je weet maar nooit. Kippensoep is heerlijk wanneer je een beetje ziek bent, maar ook wanneer het zo warm is. Kippensoep zit boordevol vitaminen en bestaat uit heel veel vocht en dat is perfect met het warme weer. Je kunt natuurlijk zelf (stok)brood en kruidenboter maken…maar dat doe ik eigenlijk liever wanneer ik zelf niet zo sta te bakken

Bewaren voor later

Pinterest - eten tijdens een hittegolfVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *