Een rokje uit een spijkerbroek

een rokje uit een spijkerbroek

Soms is een spijkerbroek niet meer draagbaar, maar is hij nog prima te gebruiken om iets anders van te maken. Dit is zo’n project. Dit keer maakte ik van een rokje uit een spijkerbroek.

Recyclen/upcyclen

Soms is een broek stuk op een plek waar je het niet leuk kunt repareren. Dan kun je er bijvoorbeeld nog een rokje van maken. Maar ook wanneer de spijkerbroek doorgegeven wordt van broer naar zusje.

Materiaal

De rok is gemaakt van een spijkerbroek. Ik heb er voor gekozen om de spijkerbroek te combineren met een stofrestje voor een speels effect. Als je dit ook doet, zorg er dan wel voor dat de stof ongeveer dezelfde stevigheid heeft als de spijkerbroek, zodat het niet raar gaat zitten.

Het patroon

Er is geen patroon voor het maken van een rokje uit een spijkerbroek. Wel is er een knipvoorbeeld. maar deze staat in de werkbeschrijving en hoef je niet te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een rokje uit een spijkerbroek heb je het volgende nodig:

  • oude broek
  • schaar
  • tornmesje
  • papier
  • potlood
  • eventueel een extra stofje die je leuk vindt (stevig en niet rekbaar)
  • spelden
  • garen

Knipvoorbeeld van een rokje uit een spijkerbroekKnip de spijkerbroek zoals aangegeven op de afbeelding (knip de pijpen niet te kort af, je wilt immers geen kiekeboe-billen). Houd er ook rekening mee dat je nog gaat omzomen (als je dat wilt tenminste).

Maak de naden die aan de binnenkant van de benen zitten los met een tornmesje.

Torn ook de naad tot de gulp open.

Maak de ‘broek’ plat en speld de open naden van het kruis netjes vast.

Naai deze naden vast.

Leg de ‘broek’ op het papier en trek de driehoeken over waar nu geen stof zit.

Neem dit patroon over op de overblijfselen van de spijkerbroek (of kies een ander gezellig stofje die je nog in de kast hebt liggen). Houd rekening met een naadwaarde.

Knip de stof uit.

Maak een zigzagsteek langs de randen van de driehoekjes om het rafelen tegen te gaan.

Speld de driehoekjes achter de rok vast.

Naai de driehoekjes vast in de rok.

Zoom de onderkant van de rok twee keer om zodat hij netjes afgewerkt is. Of werk hem af met een fijne zigzagsteek, zodat hij een beetje rafelt aan de onderkant, maar niet te ver rafelt.

rokje uit een spijkerbroek icm stofrestjes*Als je een andere stof hebt gebruikt kun je eventueel de kontzak(ken) vervangen door die van diezelfde stof. Hiervoor kun je de oude kontzak gebruiken als patroon.

*Ook kun je een extra figuurtje op de rok maken door deze langs de randen vast te zetten met een korte smalle zigzag of met knoopsgatsteek 1.

Tip: Gebruik dezelfde kleur garen als bij de spijkerbroek gebruikt is en trek alle dubbele naden door, zodat het een geheel blijft.

Maak jij ook zo’n leuk rokje uit een spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - een rokje uit een spijkerbroekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *