Een ballonrokje van een spijkerbroek

een ballonrokje van een spijkerbroek

Als een spijkerbroek in de taille nog wel past maar in de lengte niet meer, dan kun je er een korte broek of een rokje van maken. In dit geval maakte ik een ballonrokje van een spijkerbroek.

Recyclen/upcyclen

Soms is een broek stuk op een plek waar je het niet leuk kunt repareren. Dan kun je er bijvoorbeeld nog een rokje van maken. Maar ook wanneer de spijkerbroek doorgegeven wordt van broer naar zusje. En als je kind wat aan de slanke kant is, is een broek al snel te kort terwijl hij verder nog prima past. Die spijkerboek is dan nog prima te gebruiken om bijvoorbeeld een ballonrokje van te maken…en de overige delen van de spijkerbroek kun je weer gebruiken om een leuke gilet van te maken, zodat je een mooi setje hebt.

Lees ook: Een rokje uit een spijkerbroek

Materiaal

De ballonrok is gemaakt van een spijkerbroek in combinatie met een stofrestje die al jaaaaaaaaren in de kast lag.

Het patroon

Er is geen patroon voor het maken van een rokje uit een spijkerbroek. Je hebt enkel een spijkerbroek nodig die je tot onder de rits hebt afgeknipt…en rondom dezelfde afstand vanaf de boord. Verder heb je een strook nodig die dubbel zo lang is als wat je nodig hebt voor de gewenste roklengte. De breedte van de stof neem je minimaal 1,5 keer zo groot als dat de omtrek van de onderkant van het spijkerbroekdeel is…afhankelijk van hoe veel plooien je wilt.

Aan de slag

Voor het maken van een ballonrokje van een spijkerbroek heb je het volgende nodig:

  • oude broek
  • schaar
  • extra stofje die je leuk vindt (stevig, niet rekbaar…en niet te dik i.v.m. rimpelen)
  • spelden
  • garen
  • *eventueel satijnband of een mooie lint.

Knip de spijkerbroek af onder de gulp (net boven het stuk waar de pijpen elkaar kruizen). Zorg er voor dat het stuk overal even lang is.

Knip een strook af die 2 keer de lengte van de onderkant is. De hoogte bepaal je aan de hand van de gewenste roklengte (totale lengte – spijkerrokdeel, x2, +2 cm i.v.m. vastzetten) nemen en zorg er voor dat de stof minimaal 1,5 x zo breed is als de omtrek van de onderkant van het spijkerbroekdeel, zo krijg je een ballonrok-effect.

Vouw de strook dubbel (met de goede kant naar buiten) en naai de bovenkant dicht met een zigzagsteek.

Naai dicht langs de lange rand met een zo groot mogelijke rijgsteek. Vergeet de steeklengte daarna niet terug te zetten, anders schrik je je straks wezenloos!

Door aan het achterste draad te trekken, kun je de stof netjes rimpelen tot de gewenste lengte is bereikt. Ik leg dan vaak een knoopje in het garen, zodat de stof niet meer verschuift en per ongeluk weer ‘langer wordt’.

Verdeel de plooien netjes over de gehele lengte.

Naai de uiteinden op elkaar (met de goede kanten op elkaar) met een zigzagsteek. Ik naai daarna de naad nog even netjes plat met een rijgsteek, zodat het mooier zit.

Speld de strook op de onderkant met de goede kanten op elkaar. Ook hier naai ik de naad nog weer even plat, zodat het mooier valt.

Werk de tussennaad eventueel af met een band of lintje.

wp_20180323_14_47_11_rich.jpg*Je kunt eventueel op de kontzak(ken) een lintje/bandje naaien. Als de zak(ken) nog functioneel moet(en) blijven, moet je deze er eerst afhalen, het lintje/bandje er op naaien en er daarna weer op zetten. De zakken zijn niet erg groot meer, dus je kunt je afvragen of het de moeite waard is om ze er eerst af te halen.

*Je kunt ook een strikje maken en deze op het lint/band naaien op de rok.

Tip: Gebruik dezelfde kleur garen als bij de spijkerbroek gebruikt is, zodat het een geheel blijft.

Maak jij ook zo’n leuk ballonrokje van een spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - een ballonrokje van een spijkerbroekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een ballonrokje van een spijkerbroek

  1. Cute! I’ve made something similar for my daughter before (though not as pretty) when her skirts still fit in the waist but were too short already.
    Thank you for sharing at The Really Crafty Link Party. Pinned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *