Een simpele heksenjurk

Een simpele heksenjurk

Binnen no-time een heksenjurk in elkaar toveren is geen grote goocheltruck. Deze simpele heksenjurk is zo simpel dat hij zelfs met de hand nog vrij vlot te naaien is.

Een heksenoutfit

Wil jij je als heks verkleden? Dan mag een puntmuts, heksenneus en een bezem vaak niet ontbreken. Maar een puntmuts en een bezem maakt nog geen enge heks natuurlijk. Je hebt ook kleding nodig. Deze simpele heksenjurk maak je in een handomdraai. Ik heb er 2 uur over gedaan…en dat was omdat ik toen ‘nog maar’ een echte beginner was en ik nog niet goed wist hoe ik dit het beste kon aanpakken (ik had immers geen patroon). Nu zou ik hem binnen een uur klaar hebben (inclusief patroon tekenen en stof knippen/scheuren). Ik vond het wel leuk dat de heksenjurk er voor zorgde dat ik niet echt een puntneus en heksenneus en bezem nodig had om op een heks te kunnen lijken. Wel had ik een pruik op, want een wilde bos haar heb ik niet echt. En ook de schmink hielp mee om mij om te toveren tot een echte heks (al is niet op tijd eten voor mij vaak ook wel genoeg om mij tot heks te transformeren 😉 ).

Met de hand of met de naaimachine?

De heksenjurk kun je prima met de hand naaien. Het zijn namelijk maar twee lijnen die genaaid moeten worden. Maar met een naaimachine gaat het natuurlijk wel een stuk sneller 😉 Door een stof te kiezen die niet rafelt, hoeft de jurk ook niet afgewerkt te worden qua omzomen. Dit scheelt weer werk. De jurk mag er zelfs een beetje onafgewerkt uitzien, dit zorgt er alleen maar voor dat de jurk meer karakter krijgt. De stof kun je dan ook eigenlijk beter scheuren i.p.v. knippen (op het halsgat en de afwerking na dan, want dat moet je wel knippen)

Materiaal

Voor de simpele heksenjurk heb je twee verschillende soorten stof nodig. De jurk en het deel over de buste maak je van een soepel vallende, niet rekbare, niet rafelende stof. Heb je een synthetische stof gevonden die wel rafelt? Dan kun je randen nog smelten (wel heel voorzichtig uiteraard) of langs de uiteinden van de mouwen, de onderkant van de jurk en langs het halsgat even een zigzag naaien, zodat het niet te ver rafelt.

De andere stof is een soort gaasachtige stof die rond Halloween veel verkocht wordt als decoratie materiaal (decoratiedoek met gaten). Deze drapeer je over de jurk en vervolgens knoop je het borstdeel er overheen.

Het patroon

Het patroon is gratis te downloaden in het winkeltje. In dit document staat de beschrijving van het patroon (in combinatie met een afbeelding) en de werkbeschrijving. Het patroon is voor volwassenen en de maat is redelijk universeel…maar ook prima zelf aan te passen naar jouw maat. Dit document kost dus €0,00 en is te downloaden nadat de bestelling voltooid is.

Hoe pas ik het patroon aan?

Wil je het patroon graag op maat maken in plaats van universeel dan kan dat vrij simpel door de afstanden aan te passen. Dit doe je als volgt:

Jurk

Meet de afstanden die op het patroon staan bij de persoon die het gaat dragen.

 • ‘Spanwijdte’: houd de armen wijd en meet van pols naar pols –> dit wordt de breedte van de stof.
 • Jurklengte: meet van schouder tot de gewenste lengte van de jurk, doe dit x2 (voorkant en achterkant).
 • ‘Taille’: meet rondom het breedste deel van het lijf (meestal zijn dit de heupen), rond het af naar boven, tel er nog 10cm bij op en deel het door 2.
 • Armsgat: meet van schouder tot oksel en tel hier 10 cm bij op.
 • Halsgat: meet de afstand tussen de schouders –> dit wordt de breedte van het halsgat. En meet vanaf de schouders naar beneden hoe diep je de hals wilt (meestal is dit tot het handvat/manubrium…het ronde deel boven je borstbeen) –> diepte van het halsgat.

Aan de slag

Voor het maken van een simpele heksenjurk heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • stof die licht & soepel is…en niet rafelt
 • Halloween decoratiedoek (met gaten)
 • meetlint
 • stofkrijt
 • schaar
 • spelden

Teken het patroon op de stof.

Knip de stof uit of scheur deze.

De heksenjurk

Vouw de grote lap dubbel (met de goede kant aan de buitenkant).

Teken lijnen van de onderkant richting de oksel en dan naar de zijkant (zoals aangeven op het patroon).

Speld de lijnen vast, zodat de voorkant van de jurk op de achterkant blijft zitten.

Naai over de lijnen.

Teken de halslijn op de stof.

Speld onder de halslijn de voorkant op de achterkant vast.

Knip over de halslijn.

Knip nu de uiteinden van de mouwen en de onderkant in, zodat er rafels ontstaan. Je kunt er ook puntjes uit knippen als je rafels vervelend vindt.

De rechthoeken buiten het heksenjurk knip je ook in tot rafels. De rafels kun je eventueel nog iets korter knippen of in punten. Aan de zijkant kun je de stof ook gewoon recht laten of tot 2 cm van de naad afknippen als je dat prettiger vindt.

Het decoratiedoek

Dit doek heeft de eigenschap op heel makkelijk gaten in te maken…en dat is net de bedoeling. Knip als eerste het gat voor het hoofd er in. Daarna knip je gewoon lekker strengen in het doek tot ongeveer 30 cm van het gat af.

Deel om de borst

Knip 6x een stuk stof van 10×150 cm af

Leg 1 strook horizontaal neer

Leg er twee stroken op, zoals aangegeven op de tekening.

Speld de stroken op de kruisingen vast.

Naai de stroken op de kruisingen vast.

Maak twee van deze stukken.

Leg de 2 delen op elkaar.

Knoop de zijkanten aan elkaar (deze stroken komen onder de buste langs…de knopen komen ietsje boven de taille).

Knoop de 2 stroken links van de bovenkant aan elkaar. (deze stroken komen over de schouder…de knopen komen op de schouder)

Knoop de 2 stroken rechts van de bovenkant aan elkaar. (deze stroken komen over de schouder…de knopen komen op de schouder)

De jurk dragen

Trek eerst de jurk aan. Trek dan het decoratiedoek over het hoofd en zorg er voor dat dit een beetje goed verdeeld zit. Tot slot knoop je het borstdeel om de buste….en klaar is de heks (op de pruik en wat schmink na dan). Je kunt een strook van het decoratiedoek gebruiken om in de pruik te knopen, zodat de haren niet constant in het gezicht zitten.

Maak jij ook zo’n leuke simpele heksenjurk?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - simpele heksenjurkVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *