De donkere kamer en de zaklamp

De donkere kamer en de zaklamp kun je op veel verschillende manieren gebruiken; bijvoorbeeld als aanvulling op een boek of om zelf een leuk verhaal te maken of om over angsten te praten.

Bang in het donker

Wanneer een kind bang is in het donker, is dit een leuke manier om met die angst om te leren gaan. Een kind kan tekenen waar hij/zij bang voor is om er vervolgens makkelijker over te kunnen praten.

Bij een boek

De donkere kamer en de zaklamp (boeken)Er zijn best veel boeken die gaan over een donkere ruimte. Zo heb je het boek ‘Mila op zolder’ van Mo’s Daughters, waarin Mila de muis op zolder zoekt…met een zaklamp. Maar ook het boek ‘Bot en Botje‘ is erg leuk om te tekenen op het zakje. Dit boek speelt zich namelijk alleen maar af in het donker en de hoofdrolspelers zijn wit. Zo hoef je alleen maar met zwart te tekenen en is het effect van de zaklamp het grootst (maar je mag het natuurlijk ook gewoon inkleuren).

In de klas

Doordat je deze ‘knutselopdracht’ op verschillende manieren kunt gebruiken is hij erg leuk om in de klas uit te voeren. Vooral bij een boek als ‘Bot en Botje’ kun je er veel kanten mee op. Zo kun je elk kind zijn/haar favoriete stuk uit het verhaal laten tekenen of iedereen een deel van het verhaal laten tekenen, zodat je een heel verhaal met de zaklamp kunt maken. Je zou ook een eigen Halloween verhaal kunnen laten maken door kinderen een eigen deel van het verhaal te laten maken. In dit geval moet je goed afspreken wie wat gaat tekenen. Of gebruikt het als zoekplaat…ook erg leuk!

Filmpje

De kleine meid heeft samen met mij een filmpje gemaakt van de donkere kamer en de zaklamp. Ben je benieuwd naar het resultaat (en het effect)? Kom dan een kijkje nemen op het YouTube kanaal van Mama Duizendpoot.

Materiaal

De donkere kamer

De donkere kamer maak je van een ziplock zakje, porseleinstift of permanent marker en een zwart papier. Wanneer je de zaklamp niet te groot maakt past alles netjes in het zakje en kun je het mooi afgesloten bij elkaar bewaren in het ziplock zakje (deze kun je gewoon in de supermarkt kopen…let er op dat je ze zonder opdruk koopt). Het tekenen kun je het beste doen met een stift die niet afgeeft. Mijn voorkeur ligt bij permanent markers, omdat deze snel drogen. Porselijnstiften werken ook prima, maar die blijven iets langer nat en geven daardoor sneller af. Het zwarte papier heb je nodig om er voor te zorgen dat ‘de kamer’ donker is en de tekeningen niet goed zichtbaar zijn zonder ‘de zaklamp’.

De zaklamp

De zaklamp maak je van stevig papier, eventueel met karton voor extra stevigheid. Wij hebben hem zonder karton gemaakt, maar ik vind dit zelf toch iets te zwak omdat het iets is wat kinderen goed moeten kunnen vasthouden. Met karton is het gewoon veel minder kwetsbaar. De lichtstraal moet een lichte kleur hebben, zodat de tekeningen goed zichtbaar worden. Wij hadden toevallig nog zilver kleurig papier met glittereffect, waardoor je een heel mooi licht-effect krijgt.

Aan de slag

Voor het maken van de donkere kamer en de zaklamp heb je het volgende nodig:

  • ziplock zak waar ongeveer een A4 in past (22×25 cm) of de afmeting die bij het boek past
  • tekenmateriaal (permanent markers of porseleinstiften)
  • wit papier met potlood of boek
  • zwart papier (als je A4 formaat hebt, blijft er langs de zijkanten een strookje over wanneer je een zakje van 22×25 cm hebt)
  • stevig papier
  • *eventueel karton
  • schaar
  • lijm
De donkere kamer

Teken op het witte papier de tekening die jij op het zakje wilt maken of pak de gewenst pagina uit een boek.

Steek het witte papier met de tekeningen in het ziplock zakje…met de sluiting naar beneden. Of leg het zakje op de juiste pagina van het boek.

Trek de tekening met permanent markers of porseleinstiften over op het zakje.

Kleur de tekening in.

Haal het witte papiertje er uit of haal het boek er onder weg.

Knip het zwarte papier af tot het goed past en bij de ziplock komt, zodat je het zakje nog kunt sluiten.

Steek het zwarte papier in het ziplock zakje.

De zaklamp

Maak de basis van de zaklamp (dit is de zaklamp + de lichtstraal in een geheel) van licht papier of op karton. Zorg er voor dat deze in het zakje past wanneer je alles makkelijk bij elkaar er kunnen opruimen.

*Smeer lijm op de hele basis als je de basis van karton hebt gemaakt en leg deze op licht gekleurd papier. Knip het papier netjes langs de basis uit. Dit doe je aan beide kanten.

Smeer lijm op de onderkant van de basis…op het zaklampdeel (doe dit heel netjes tot de lichtstraal, zodat er geen lijmresten uitsteken straks).

Plak de basis op het papier van de zaklamp, let er op dat de rand van het papier precies tot de lichtstraal komt.

Knip het papier van de zaklamp netjes af langs de basis.

De zaklamp kun je er op deze manier aan beide kanten op plakken en knippen.

Maak jij ook zo’n leuke donkere kamer en de zaklamp?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Halloween’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je theelichtjes kunt omtoveren tot griezelige gezichtjes.

Deze week is het thema ‘Eng’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus de donkere kamer en de zaklamp.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Deze week is dat Emmy van Webkonijn. Ben je benieuwd wat zij heft gemaakt? Kijk dan snel hier om haar bijdrage te kunnen bewonderen. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - donkere kamer en de zaklampVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


3 thoughts on “De donkere kamer en de zaklamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *