Een speelkleed en een speelgoed opbergzak in 1

speelkleed

Blokjes, Lego, Duplo, Barbie’s, autootjes; allemaal erg leuk om mee te spelen, maar het is ook speelgoed wat gelijk overal ligt. Wanneer hier mee gespeeld wordt, lijkt het alsof de kamer is ontploft. Met dit speelkleed beperk je de ‘rommel’. Je kind heeft een lekker kleed om op te spelen, het speelgoed blijft meer op één plek en het is zo weer opgeruimd…ideaal.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wanneer je kind naar opa en oma gaat (of naar wie dan ook), danWP_20171005_13_10_29_Rich (2) is hij ook reuze handig. Je legt het speelgoed wat mee moet op de kleed, je trekt het lint aan, strik er in en hij is helemaal klaar om daar gebruikt te worden…bij opa en oma (of een ander) even open maken en voilà; er kan gespeeld worden.

Maar ook tijdens de vakantiereisjes is hij erg handig. Voor de tent heb je zo in een mum van tijd een klein plekje gecreëerd om te spelen. En het speelgoed is snel weer opgeruimd. Ook neem je het speelgoed zo makkelijk mee in de auto.

Een straat

Onze kleine meid is dol op auto’s en dat zorgde er voor dat het mij leuk leek o er een straat op te maken. De straat bestaat uit kleine delen die naar eigen inzicht aan elkaar zijn gemaakt. In het patroon zitten ook allemaal straatdelen, zodat je de straat kunt ‘bouwen’ zoals jij dat leuk vindt.

Materiaal

Maak het speelkleed van een stof die niet rekbaar is. Wanneer je een straat op het kleed wilt maken, kun je voor de binnenkant het beste een lichte kleur katoen gebruiken. Strijk het katoen goed voordat je de straat er op strijkt.

De buitenkant van het kleed kun je maken van een heerlijk zachte stof die sterk is niet zo dun. Dat speelt fijner en zorgt ook voor extra stevigheid.

Het patroon

Het patroon is heel simpel en iedereen kan hem zelf tekenen. Dat moet ook wel, want het patroon is veel te groot om er een printbare versie van te maken. In de werkbeschrijving kun je de link naar het stappenplan vinden voor het tekenen van een mooie cirkel. In het winkeltje kun je de straatdelen, bosjes/bomen, huisjes, stallen, weiland met hek en vijvertjes vinden. Hiervoor betaal je €0,50. Bij het patroon zit ook de uitleg over hoe je een mooie cirkel kunt maken. De straat en de andere delen kun je dan printen op transferpapier en zo op het speelkleed strijken. Print enkel de pagina’s die je nodig hebt en print een bepaalde pagina eventueel dubbel wanneer je er meer van nodig hebt.

Aan de slag

Voor het maken van het speelkleed met straat heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • overtrekpapier
  • stof (niet rekbaar) twee keer 1,5m x 1,5m (een lekkere zachte stof is fijn voor kleine kinderen)
  • stof voor lint twee keer 2,5 m x 5 cm of lint van 5m lang en ongeveer 2-3 cm breed.
  • stofkrijt
  • schaar
  • spelden
  • garen
  • stukje biaisband, keperband of iets dergelijks van ongeveer 20 cm
  • *transfer papier, bakpapier en een strijkijzer (optioneel voor wanneer je er een straat op wilt maken)

Teken een cirkel die zo groot is als de breedte van je stof. In het patroon staat hoe je dit kunt doen, maar je kunt het ook hier lezen.

Leg het patroon op je stof en trek het over. Dit doe je bij beide stoffen.

Knip de cirkels uit.

Leg een stuk band van 10 cm lang langs de zijkant van de cirkel (op de goede kant en laat het band het kleed ongeveer 0,5 cm overlappen). Dit doe je bij beide cirkels.

Naai het band vast langs de overlappende zijde. Dit zorgt er later voor dat de opening bij het koord niet gaat rafelen bij gebruik.

Leg de cirkels met de goede kanten op elkaar (met de stukjes band precies op elkaar).

Speld ze aan elkaar vast, maar laat bij het band een stuk van minimaal 10 cm open (bij dikke stoffen 15 cm)

Markeer aan de overkant van het band een stuk van ongeveer 3 cm die je ook niet gaat dicht naaien.

Naai nu de twee cirkels langs de rand aan elkaar vast, maar laat de gemarkeerde delen open.

Keer de cirkel binnenstebuiten door het grote gat.

Speld de rand netjes af en naai er weer omheen, maar laat het kleine gate open en laat het gat bij het band nu tot ongeveer 5 cm open.

Naai ongeveer 3-4 cm naar binnen toe een volle cirkel, nu heb je een tunnel voor het lint.

Knip de twee stroken stof af van 2,5m x 5cm.

Vouw de beide stroken dubbel zodat er lange strook ontstaat.

Speld deze langs de lange zijde vast.

Naai de stroken langs de lange zijde en 1 korte zijde vast.

Keer de beide tunnels binnenstebuiten. Vind je dit lastig? Kijk dan eens bij deze naai tip. 

Naai de linten langs de zijkanten, rondom netjes.

Rijg het lint door de tunnels en zorg er voor dat de WP_20171005_13_43_14_Rich (2)niet nette uiteinden bij het kleine gat zitten, laat de uiteinden elkaar ietsje overlappen.

Naai het lint bij de overlapping vast en naai de opening van 3cm langs de zijkant ook netjes dicht. (nu is hij in principe speelklaar)

*Nu kun je aan de slag met de straatdelen die in het patroon staan. Maar je kunt deze natuurlijk ook zelf maken op de computerWP_20171005_13_16_24_Rich (2)t (ik heb dat in PowerPoint gedaan). Denk er wel aan dat wanneer je letters en cijfers gebruikt, je dit in spiegelbeeld maakt.

*Print de pagina’s uit op transfer papier

*Knip de plaatjes uit met 2 mm speling.

*Leg de delen neer zoals je het er op wilt hebben (wel op de kop).

*Speld de delen vast op de witte stukken als dat kan.

*Strijk de delen om de beurt vast op de stof (zoals aangegeven in de handleiding van het transfer papier). Let op dat je om het stuk heen vrij maakt en gebruik bakpapier om er over te leggen…dit is een tijdrovend klusje!

*Laat de straat e.d. minimaal 30 minuten rusten voor je er mee laat spelen, zodat het helemaal afgekoeld is en daardoor niet meer snel los laat.

Het speelkleed is nu klaar, doe hem helemaal open om er op/mee te spelen. Trek het lint aan met het speelgoed er nog op om in een mum van tijd alles op te ruimen.

Maak jij ook zo’n leuke speelkleed?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - speelkleedVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *