Een tuniek van een overhemd

tuniek van een overhemd

Ligt er bij jullie thuis ook een oud overhemd die niet meer gedragen wordt? Zonde toch? Ik maakte een tuniek van een overhemd en nu wordt hij al weer 2 jaar volop gedragen…door de meiden.

Nog even geen afscheid

Er zijn mannen die niet graag shoppen en die hebben dan ook vaak kledingstukken in de kast hangen die er 10 jaar geleden ook al hingen…misschien zelfs wel op dezelfde plek en op dezelfde hanger. Hij kan er blijkbaar geen afstand van doen (misschien uit nostalgie of gemak…maar waarschijnlijk is hij stiekem gewoon bang dat hij dan moet gaan shoppen voor een nieuwe). Vaak zit er in dat overhemd ook nog een gat.

Maar bij een (onherstelbaar) gat in de mouwen, bij de kraag of in de oksels is er geen reden om de overhemd weg te moeten gooien. Je kunt er namelijk heel simpel een heel leuk tuniekje of jurkje van maken voor jullie kleine meid. Wat is het toch heerlijk om een kledingstuk te recyclen. (Helaas voor papa, moet hij nog wel steeds shoppen)

Recyclen/upcyclen

Soms is een kledingstuk stuk op een plek waar je het niet leuk kunt repareren. Dan kun je er bijvoorbeeld nog een kledingstuk voor jouw kind van maken. Maar ook wanneer het kledingstuk te groot of te klein is geworden is het nog prima te gebruiken om iets leuks  van te maken. In dit geval maakte ik een tuniek van een overhemd van papa. Eerst is het overhemd door papa gedragen, toen is het omgetoverd tot tuniek voor de grote meid…en nu zij er uit is gegroeid, loopt de kleine meid er in. Zo geeft 1 kledingstuk al plezier aan 3 personen (4 als je mijn plezier achter de naaimachine ook mee telt).

Materiaal keuze

Ik heb het overhemd gebruikt en heb de randen afgewerkt met elastisch biaisband. Door dit band te gebruiken, maak je een iets plooiende hals en enigszins poffende mouwtjes.

Het patroon

Het patroon voor de tuniek kun je het beste zelf tekenen, omdat je hiervoor de afmetingen van jouw kind nodig hebt. In het document staat precies hoe je het patroon zelf kunt tekenen. Omdat je het patroon zelf moet tekenen is het patroon gratis. Dit documenten kost dus €0,00. Na het voltooien van de bestelling, kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit alle onderdelen voor het maken van de organizer zoals deze op de foto staat.

Aan de slag

Voor het maken van een organizer voor de naaihulpjes heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • oud overhemd
  • schaar
  • papier of vuilniszak voor het patroon
  • potlood
  • spelden
  • garen
  • elastische biaisband
  • eventueel een lintje of bandje om het mooi af te werken

WP_20180318_15_34_18_RichLeg het patroon op de overhemd zoals aangegeven op de afbeelding en knip deze uit. Wanneer je de onderkant over de onderkant van het overhemd laat lopen, hoef je deze niet meer af te werken. Zorg er wel voor dat de achterkant en voorkant van het overhemd netjes op elkaar liggen. Wanneer je het overhemd binnenstebuiten neerlegt, kun je hem zelfs gelijk goed spelden om te naaien (dat was ik vergeten…zo suf). Maar er liggen nog een paar oude overhemden te wachten, dus de volgende keer kan ik het gelijk goed doen 😉

Naai nu de zijkanten en de schouders op elkaar.

Naai elastisch biaisband om de mouwen en de hals. Wanneer je dit iets strakker trekt dan de stof, sluit het mooier aan en ‘poft’ het een beetje.

Je kunt eventueel nog een lintje of band in de taille naaien of langs de onderkant…of waar je maar leuk vindt. Ik heb hetzelfde elastische biaisband onderaan genaaid, maar dan zonder rek.

*Voordat je het patroon op het overhemd overneemt, kun je eventuele zakken en dergelijke er af halen, maar ik vond het wel grappig om dit te laten zitten.

Maak jij ook zo’n leuke tuniek van een overhemd?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Helpen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een organizer voor de naaihulpjes kunt maken.

Deze week is het thema ‘Recycle’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een tuniek van een overhemd.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Deze week is dat Nienke van Nie-Nie-Sewing. Zij heeft iets heel leuks gemaakt, dus kijk ook vooral even bij haar. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - tuniek van een overhemdVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


4 thoughts on “Een tuniek van een overhemd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *