Een winterse traktatie: fruit is cool

Een winterse traktatie

Je kind is jarig (of net jarig geweest) en zit op een ‘gezonde school’. Dat houdt dus in dat het trakteren op snoepjes, chipjes, koekjes en cupcakes niet erg gewenst zijn. Dan blijven dus fruit, groente en een hebbedingetje over. Hier werd het fruit. En het fruit werd omgetoverd tot een winterse traktatie.

Wat gaat het worden?

Een hebbedingetje is aanlokkelijk, omdat je dan snel klaar bent. Maar vaak draait het dan uit op zo’n goedkoop prulletje die of snel stuk is of niet lang interessant is. Voor ons viel dat al snel af.

Dan bleef groente/fruit dus nog over…maar hoe maak je dat leuk? Op Pinterest zijn onwijs veel leuke ideetjes, maar ik vond daar niet ‘het idee’. Wel leerde ik er ‘out the box’ denken. Het leek ons leuk om iets te doen in het thema ‘winter’, omdat ze in de winter jarig is. En omdat ik best handig ben met de naaimachine (al zeg ik het zelf), konden we al het fruit wel gaan voorzien van een muts en een sjaal. De muts omdat het zo leuk staat en de sjaal om het rollen te voorkomen en om ‘de look’ helemaal af te maken.

Lekker samen

Het leuke van deze traktatie is dat de jarige zelf alle gezichtjes op het fruit kan tekenen terwijl jij het klaar zet. Je maakt het dus echt samen. En als je kleine jarige oud genoeg is zou die zelfs nog (met wat hulp en onder scherp toezicht) de mutsjes kunnen naaien en/of de sjaaltjes kunnen knippen.

Een leuke variatie

EeWP_20180109_09_20_22_Rich (2)n leuke variatie is misschien nog wel het maken van een kleine pompon op de muts. Dit kun je snel maken door wol/garen om een vork hWP_20180109_09_10_30_Rich (2)een te wikkelen en er vervolgens een touwtje omheen te binden. Je haalt het van de vork en knipt de lussen door. Deze naai je vast op de bovenkant van de mutsjes. En ook deze pomponnetjes kan eventueel door de jarige of samen met de jarige gemaakt worden.

Aan de slag

Wat heb je nodig om een winterse traktatie van fruit te maken?

  • papier
  • potlood
  • schaar
  • tricot/jersey (rekbare stof die niet rafelt)
  • garen
  • fruit (appel, mandarijn)
  • eventueel wol, een vork en een naald
  • pen met eetbare inkt (je hebt ze ook in drop smaak)

Meet de omtrek van het fruit. En deel het door twee.

Teken een patroon die lijkt op een verlengde halve cirkeWP_20180109_09_36_01_Rich (2)l (mag ook best meer in een punt zijn) met als diameter de uitkomst van de vorige stap, zie tekening.

Leg het patroon op dubbelgevouwen tricot/jersey (goede kanten op elkaar).

Knip de stof uit…1,5 cm extra rondom.

Naai de twee delen aan elkaar, maar niet aan de onderkant.

Keer de muts binnenstebuiten.

Vouw de onderkant twee keer omWP_20180109_09_23_16_Rich (2).

Doe het mutsje op het fruit.

Knip strook uit de stof die 1,5 keer de omtrek is van het fruit.

Doe er een enkele knoop in maar laat een rondje open, zodat het fruit er mooi op past.

Zet het fruit op de sjaal.

Teken een gezicht op het fruit met de speciale pen (met eetbare inkt).

Een winterse traktatie presenteren

Om de winterse traktatie mooi te presenteren kun je eerst nog een stuk witte fleece af knippen en en dit WP_20180107_20_13_12_Rich (2)op een dienblad leggen. Je zet al het ‘coole fruit’ er op en er kan verantwoord getrakteerd worden

Ben je in een feestelijke stemming?

Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.

2 thoughts on “Een winterse traktatie: fruit is cool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *