Een zelfgemaakt dreumesbedje

dreumesbedje

Sommige kinderen vinden het heerlijk in een ledikantje, maar er zijn kinderen die er al vroeg aan toe zijn om over te stappen naar een bedje. Maar een peuterbedje is dan best hoog en het is eigenlijk nog te gevaarlijk om je kind op die leeftijd in een hoog bedje te laten slapen. Dan is een dreumesbedje de uitkomst.

Zelf maken

Om aan een laag dreumesbedje te komen, moesten we deze zelf maken. Het bedje heeft dezelfde afmeting als een ledikantje, maar is open en laag bij de grond. Doordat hij zo laag bij de grond is, is het gevaar van uit bed vallen minder/afwezig. Wij hebben er nog een slaapmatrasje naast gelegd, omdat dit makkelijk was tijdens het slaapborstje. Dit is tevens een mooie veilig buffer voor wanneer ze wel per ongeluk over de rand zou klimmen.

Voor je aan de slag gaat

In de lijst van benodigdheden vind je een bouwtekening met een zaagvoorbeeld. Deze kun je gratis downloaden. Alle afmetingen op de tekening zijn in millimeters. De plaat kun je eventueel in de bouwmarkt op maat laten zagen.

Voordat je de schroeven er in zet is het beter de gaten voor te boren, zo heb je minder kans op schade aan het hout.

De hoogte van de voorste plaat

**De lattenboden in combinatie met een Aerosleep matras zorgt er voor dat het laagste gedeelte van het bed (op de tekening staat daar ‘???’) bijna even hoog is als de bovenkant van het matras. Wil je dat ook, dan bereken je die hoogte als volgt–> wij hebben die hoogte 23 cm genomen; 4 cm voor de balk + 7 cm voor de lattenbodem + 11 cm voor het matras = 22 cm … steekt het dus 1 cm over).

Aan de slag

Om het dreumesbedje te maken heb je het volgende nodig:

  • bouwtekening
  • mdf plaat (244x122x18)
  • 2 balkjes (40x44x210)
  • schroeven (minimaal 3cm in het mdf, minimaal 6cm in de balken)
  • schuurpapier
  • grondverf voor mdf
  • verf
  • kwasten
  • *eventueel extra latten om een lattenbodem te maken, maar wij gebruikten de lattenbodem van het ledikantje.

Maak eerst de 4 mdf delen op maat. Dit kun je vaak laten doen bij de bouwmarkt waar je de plaat koopt.

Teken de rondingen af op het lage lange deel en op de korte delen.

Zaag de rondingen uit.

Zaag de balkjes op maat (de afmetingen staan op de tekening).

Maak een frame van de 4 balkjes door ze aan elkaar vast te schroeven. Let er op dat de buitenkant van het frame 120×60 cm wordt en de hoogte 4 cm wordt.

Schroef de lange delen aan het frame vast. Zorg er voor dat de onderkant van de platen gelijk zijn aan de onderkant van het frame.

Schroef de korte delen aan het frame vast. Zorg er voor dat de onderkant van de platen gelijk zijn aan de onderkant van het frame.

Schroef de korte delen vast aan de lange delen.

Schuur alle hoeken van de randen goed, zodat ze niet meer zo ‘scherp’ zijn.

Schuur de rest ook even, zodat de grondverf beter hecht.

Neem het bed af met een doek (niet te nat, anders zet het mdf uit).

Zet het bedje in de grondverf.

Verf het bedje in de gewenste kleur wanneer de grondverf overschilderbaar is (het kan zijn dat het bed twee keer geverfd moet worden doordat mdf absorbeert).

Tip

een straat & bos voor op de Stuva kastjes (Ikea-hack)Je houdt nog best een grote strook mdf plaat over. Van deze plaat kun je ook een leuke straat met bos maken om 2 Stuva kastjes (van Ikea) om te toveren tot leuke speelplek. Hoe je dit kunt maken, lees je hier.

Nog meer bouwen?

Ben je dol op bouwen? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama Bouwt’.

One thought on “Een zelfgemaakt dreumesbedje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *