Een zuurstok bloempotje (of vaasje)

zuurstok bloempotje (of vaasje)

Vind je het ook zo gezellig wanneer er een plantje of een bosje bloemen op tafel staat? Ik maakte een zuurstok bloempotje om de tafel helemaal in de sfeer van kerst te maken.

Een ‘kerstige’ kersttafel

Wanneer je gezellig met de hele familie (of met de klas) aan tafel zit, wil je de tafel ook graag in kerstsfeer hebben. Door op de tafel een paar bloempotjes of vaasjes neer te zetten, lijkt het al een stuk gezelliger aan tafel. Maar het is nog leuker wanneer die bloempotjes of vaasjes zelf ook een beetje versierd zijn. Ik maakte daarom dit zuurstok bloempotje

Ben je met kinderen? Dan zou ik persoonlijk eerder een bloempotje maken in plaats van een vaasje, omdat een bloempotje minder snel omvalt…en als hij toch omvalt is het niet gelijk zo’n bende met water enz.

In de klas

Dit is een prima werkje om te maken vanaf de middenbouw. Het is een leuke manier om de basis te maken voor een kerststukje. Je kunt dan een leeg blikje als uitgangspunt nemen. Het blikje zou dan eerst geverfd kunnen worden, maar noodzakelijk is het niet…zilver is namelijk best ‘kerstig’. Om de scherpe rand weg te werken kun je deze bedekken met lijm van de lijmpistool (dit doe je natuurlijk als leerkracht in verband met de veiligheid). Gebruik voor het knippen van het ijzerdraad een tangetje in plaats van een schaar of knip de stukjes ijzerdraad al voor.

Materiaal

Als basis kun je gebruik maken van verschillende voorwerpen. Je kunt een bloempot of vaas gebruiken die niet bol is…en ongeveer zo hoog als een zuurstok. Maar je kunt ook recyclen! Je kunt namelijk ook prima een leeg blikje gebruiken of een lege jampot. Maar misschien heb je ook nog wel een paar glazen in de kast staan die je niet echt vaak gebruikt. Deze kun je er ook prima voor gebruiken.

Om er voor te zorgen dat de zuurstokken om het bloempotje of vaasje blijven zitten, werk je eerst met elastiek en vervang je die later met ijzerdraad en kerstslingers. Het elastiek werkt makkelijker bij het plaatsen, maar ziet er niet mooi uit. Het ijzerdraad en de kerstslingers zorgen er voor dat de zuurstokken op de plaats blijven wanneer je de elastiekjes verwijdert.

Opgeruimd staat netjes

Door de zuurstokken niet vast te plakken met een lijmpistool, kun je na de kerst alles zo weer uit elkaar halen en het materiaal weer bewaren voor het volgende jaar. Zo neemt het opruimen ook niet veel ruimte in beslag, want de basis kun je opbergen zoals je dat gewoonlijk ook deed of (netjes gesorteerd) weggooien…of er weer iets anders mee maken!

Aan de slag

Voor het maken van de persoonlijke kerstsok heb je het volgende nodig:

  • bloempot of vaasje die minstens zo hoog is als een zuurstok en niet bol is…je kunt zelfs een glas gebruiken of een leeg blikje of een lege jampot
  • zuurstokken (je hebt er nog best wat nodig, hoe veel precies is afhankelijk van de omtrek van jouw bloempot of vaas)
  • 3 rubberen elastiekjes
  • kerstslingers
  • kerstballen
  • ijzerdraad

Wikkel de elastiekjes om jouw bloempotje of vaasje (of wat dan ook), zodat het ietsje op spanning staat. Een onderaan, de tweede bovenaan en de derde er tussenin.

Steek de eerste zuurstok achter de elastiekjes. Nu kun je de elastiekjes precies goed positioneren (1-2 cm boven de onderkant van de zuurstok, net onder de kromming van de zuurstok en er tussenin).

Steek de overige zuurstokken er ook achter. Dit zal niet altijd van harte gaan, omdat de geplaatste zuurstokken niet braaf blijven waar ze zitten en hoe ze zitten.

Draai alle zuurstokken nu naar wens.

Wikkel ijzerdraad om het midden van de zuurstokken, goed stevig. (IJzerdraad valt minder op dan elastiek)

Knip het elastiekje door die bij het ijzerdraad zit.

Wikkel slingers om de zuurstokken, mooi breed, zodat de andere twee elastiekjes overbodig zijn.

Knip de andere twee elastiekjes nu ook door.

Hang er kerstballetjes aan met een stukje ijzerdraad en wikkel het ijzerdraad goed vast.

Vul het bloempotje of vaasje naar wens…ik zette er een kerstster in, deed er nog een stukje kerstslinger bij op en stak ook daar nog drie kerstballetjes in.

Maak jij ook zo’n leuk zuurstok bloempotje (of vaasje)?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - zuurstok bloempotje (of vaasje)Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *