Een persoonlijke kerstsok

kerstsok

Ik ben dol op tradities…vooral wanneer het gaat om tradities van feestdagen. De kerstsok vind ik een gezellige en leuk kersttraditie. Daarom maakte ik voor het hele gezin een persoonlijk kerstsok.

De oorsprong van de kerstsok

Eigenlijk is dit geen gewoonte die bij kerst hoort, maar bij Sinterklaas.

Er was namelijk eens een rijke koopman die drie prachtige dochters had. Op een dag werd hij beroofd en dat zorgde er voor dat hij zijn dochters geen bruidsschat meer mee kon geven. De arme man was ten einde raad. Omdat er geen geld meer was, kon hij ook geen personeel meer betalen. Alle huishoudelijke taken moesten ze dus zelf uitvoeren. De dochters deden dan ook altijd de was.

Een rijk man (Sin Nicolaas…bij ons beter bekend als Sinterklaas) hoorde tijdens een doorreis van deze situatie en voelde met de man mee. Hij begreep dat de koopman nooit zijn hulp zou accepteren en besloot hem daarom stiekem te helpen. Hij vulde de sokken, die de dochters bij de haard hadden opgehangen om te drogen, met gouden munten. De koopman was dolgelukkig…en zijn dochters uiteraard ook.

Het verhaal ging natuurlijk als een lopend vuurtje. Dat wilden de andere mensen natuurlijk ook wel! En dus besloten de andere mensen ook sokken bij de haard op te hangen…in de hoop dat Sint Nicolaas ook hen een paar gouden munten zouden geven.

Nederlandse reizigers namen dit verhaal mee naar Amerika. Hier noemden ze de beste man geen Sint Nicolaas, maar Santa Claus. Het gebruik van de sok is daar wel overgenomen. Hier in Nederland is de sok een schoen geworden. Wel zijn zowel in Nederland als in Amerika de gouden munten veranderd in cadeautjes (gelukkig maar, want anders was het feest onbetaalbaar geworden). Wat we in Nederland wel hebben is gouden munten van chocolade…dan weet je nu dus ook gelijk waarom we chocolade munten in de schoen geven 😉

Een persoonlijke kerstsok

Omdat we geen gouden munten in de kerstsok stoppen, maar cadeautjes, is het wel zo handig dat iedereen weet welke sok voor hem/haar is. Het laatst wat je wilt is dat er ruzie gemaakt gaat worden om een cadeautje. Om deze reden zijn steeds meer mensen de kerstsok gaan voorzien van naam. Eigenlijk een hele logische evolutie.

Stofrestjes

Nu naai ik best veel, met verschillende soorten stof en in verschillende kleuren. Ik heb dan ook best veel restjes stof. De stofrestjes van fleece kon ik mooi gebruiken voor dit project. Dat vind ik eigenlijk ook het leukste van het maken van dit soort kleine projecten; het materiaal heb ik altijd wel in huis. Zelf het kanten band had ik nog gewoon in mijn bakje met band liggen. Het lag er zelfs al jaren in. En alsof het zo had moeten zijn was er precies genoeg. Hier houd ik van.

Materiaal

Ik heb de persoonlijke kerstsok gemaakt van fleece. Fleece is lekker warm en zacht…en heeft volume, waardoor de kerstsok niet inzakt wanneer je hem ophangt. De naam heb ik er op geborduurd met zilverdraad (dubbele draad).

Het patroon

Het patroon voor de persoonlijke kerstsok is te vinden in het winkeltje en kost hier €0,75. Na voltooiing van de bestelling en betaling is het document te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van de persoonlijke kerstsok heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • fleece (rood en wit)
  • garen en naald om de naam te borduren
  • lint
  • garen
  • 25 cm kanten band

Print het patroon uit.

Neem het patroon over op het rode fleece.

Knip het patroon door op de aangegeven plek.

Neem dit patroondeel over op wit fleece.

Knip de delen uit.

Teken de naam op de aangegeven plaats op de witte fleece.

Borduur de naam over de lijnen, dit kan met een simpele stiksteek of dubbele rijgsteek.

Vouw het lint dubbel.

Naai het dubbelgevouwen lint langs de rand aan de zijkant vast, ter hoogte van de naam.

Naai de witte delen aan de zijkanten aan elkaar, met de goede kanten op elkaar (let er op dat je niet over het lint naait).

Naai de rode delen aan elkaar, met de goede kanten op elkaar (laat de bovenkant open).

Keer de sok binnenstebuiten.

Naai de uiteinde van het kanten band aan elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Schuif het kanten band over de sok, gewoon met de goede kanten naar boven.

Naai het band langs de bovenkant van de sok.

Vouw de witte fleece dubbel, met de goede kanten naar buiten.

Schuif deze op de kop over de sok, met de goede kanten op elkaar. Zorg er voor dat de naam netjes in het midden zit.

Naai de witte rand vast langs de bovenkant van de sok.

Vouw de witte rand netjes naar boven.

Naai de naad eventueel plat.

Maak jij ook zo’n leuke persoonlijke kerstsok?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Donker’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je huisjes van een melkpak kunt maken.

Deze week is het thema ‘Kerst’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een persoonlijke kerstsok voor het hele gezin.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Deze week is dat Emmy van Webkonijn. Zij heeft laat zien hoe je met een doek cadeautjes prachtig kunt inpakken. Wil jij ook een keer co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - kerstsokVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op Pinterest.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


3 thoughts on “Een persoonlijke kerstsok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *