Feestelijke vlaggetjes

feestelijke vlaggetjes

Maak van het leven een feestje met de feestelijke vlaggetjes. Je kunt ze namelijk voor ontzettend veel doeleinden gebruiken.

Duurzaam

De feestelijke vlaggetjes zijn goed te maken van stofrestjes. Maar buiten dat zijn ze nog steeds duurzaam. Ze gaan namelijk erg lang mee. Wanneer ze vies zijn geworden kunnen ze gewassen worden en ze blijven heel lang mooi. Dat kun je van papieren vlaggetjes niet echt zeggen…net als van die van plastic trouwens, want ook die komen altijd weer verfrommeld uit de kast (hoe netjes je ze ook weg legt).

Op maat

Wanneer je zelf vlaggetjes maakt, kun je ze helemaal maken zoals jij ze mooi/passend vindt. Maak ze passend bij het interieur of in de lievelingskleuren van jouw kind, je kunt er zelfs een regenboog van maken. Ook kun je ze voorzien van letters, cijfers of zelfs pictogrammen.

Lees ook: Een dagplanner met pictogrammen voor kinderen

Het leven is een feest

Het is voor de hand liggend om te zeggen dat je vlaggetjes gebruikt wanneer het een feestje is, maar je kunt ze op veel meer momenten gebruiken. Zo kun je de vlaggetjes aan de tent ophangen tijdens het kamperen…je zou dan zelfs de familie naam er op kunnen zetten om het extra persoonlijk te maken of een leuke (korte) tekst of allemaal passende quotes. Ik heb ze ook gemaakt voor verschillende cakesmash fotoshoots. Het voordeel is dat je ze dan passend bij de outfitjes kunt maken. En ik heb er zelfs al een dagplanner van gemaakt voor op de kinderkamer.

Lees ook: De cakesmash: wel of niet doen?

Met letters en cijfers

De vlaggetjes zijn zo al erg leuk om te zien, maar je kunt ze ook personaliseren. Voor een verjaardag en cakesmash is dit bijvoorbeeld erg leuk…al kun je deze beide doeleinden ook prima combineren wanneer je er geen leeftijd bij zet 😉

Wil je wel graag vlaggetjes met de leeftijd? Maak dan vlaggetjes met alle cijfers en maak de 1 2x. Maak aan al deze vlaggetjes een lintje aan beide zijden, zodat deze er tussen te strikken zijn) Woorden zou je al aan een lijn kunnen maken met aan beide zijden van het woord een striklintje. Ook dan kun je variëren door de namen te verwisselen bij verjaardagen.

Materiaal

De vlaggetjes kun je het beste van een stof maken die niet elastisch is. Wanneer je ze ook buiten wilt op kunnen hangen is het verstandig om ze te maken van geplastificeerd katoen (Stoffendienst heeft hele leuke). Mocht je toch een stof willen gebruiken die elastisch is, dan is het raadzaam om de achterkant te maken van een niet-elastische stof, zodat het model beter behouden blijft en mooier hangt.

Het patroon

Het patroon is te koop in het winkeltje en kost hier €0,50. Het document bestaat uit een patroon voor een driehoek vlag, rechthoek vlag en de letters en cijfers die passen op de vlaggetjes.

Naadwaarde

Het patroon is zonder naadwaarde. Je moet dus zelf de naadwaarde er nog bij knippen.

Aan de slag

Voor het maken van feestelijke vlaggetjes heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof
  • *eventueel stof voor letters en cijfers of textielstiften voor teksten of pictogrammen
  • schaar
  • spelden
  • garen
  • biaisband
  • *eventueel textiellijm voor het vastzetten van de letters

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof. Hoe vaak dat is aan jou, houd er wel rekening mee dat je een voorkant en achterkant nodig hebt voor 1 vlaggetje 😉 Tip: wanneer je driehoekjes maakt, kun je ede eerste reeks naast elkaar leggen met de bovenkant langs de stof. De volgende reeks maak je dan makkelijk door gewoon langs de punten te knippen. Dit kan trouwens alleen wanneer je stof gebruikt zonder een patroon die niet op de kop kan.

*Wanneer je letters, cijfers, pictogrammen, teksten of iets dergelijks op wilt zetten, moet je dit nu doen. Letters en cijfers kun je het beste eerst vast plakken en vervolgens met een smalle en korte zigzag over de rand vast naaien.

Leg de voorkant van de vlag op de achterkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai langs de randen de twee delen op elkaar vast, maar laat de bovenkant open.

Keer de vlaggetjes binnenstebuiten.

Naai de vlaggetjes helemaal rondom netjes langs de rand.

Speld de vlaggetjes tussen het biaisband (dit kan gewoon naast elkaar), maar laat aan de uiteinden een stuk leeg voor het ophangen/strikken.

Naai het biaisband netjes dubbel, op deze manier is het band netjes afgewerkt en zitten de vlaggetjes er netjes tussen.

Maak jij ook zulke leuke feestelijke vlaggetjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - feestelijke vlaggetjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

 

One thought on “Feestelijke vlaggetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *