Een dagplanner met pictogrammen voor kinderen

dagplanner met pictogrammen

Voor de kleine meid maakte ik vlaggetjes voor op haar slaapkamer. Deze toverde ik om tot een dagplanner met met pictogrammen, zodat de dag ook voor haar overzichtelijk is.

Het nut van een dagplanner met pictogrammen

Een dagplanner helpt om het overzicht van de (volgende) dag te kunnen overzien. De avond voor het slapen gaan hangen we de vlaggetjes in de juiste volgorde op en nemen we de volgende dag door, zodat de kleine meid weet wat er de volgende dag van haar verwacht gaat worden. Dit helpt haar om rustiger in slaap te vallen. De volgende ochtend nemen we de dag nogmaals door, zo wordt ze er weer even aan herinnerd wat er allemaal op de planning staat. De pictogrammen helpen haar om te begrijpen wat er staat, maar zorgt er ook voor dat het hele schema in een oogopslag duidelijk is.

Hoe gebruik je de dagplanner?

Het beste is om de planning samen op te hangen en rustig door te nemen. Laat zo veel mogelijk uit je kind komen bij het doornemen. Na het slapen neem je de planning nogmaals rustig door. Zo weet jouw kind wat er die dag van hem/haar verwacht wordt. Als je de dagplanner met pictogrammen in de woonkamer ophangt, kun je zelfs telkens een vlaggetje er af halen wanneer die activiteit achter de rug is en samen kijken wat dan de volgende activiteit gaat worden. Voor de dreumes en peuter werkt dit heel fijn. Ook in de klas werkt dit erg prettig bij de peuters en kleuters.

Rustgevend en gezellig tegelijk

Ik heb bewust gekozen voor een lichte kleur, zodat de vlaggetjes niet te veel opvallen (en dat het makkelijk was met overtrekken is een zeer grote pluspunt). Zo trekken de vlaggetjes niet te veel aandacht en behoud het de rust in de slaapkamer. Door de pictogrammen te tekenen in de kleuren van haar slaapkamer, blijft het een geheel met het kamertje en ziet het er toch gezellig uit. Het garen rondom het vlaggetje heb ik ook in die kleur groen gedaan, zodat het nog even extra feestelijk lijkt. Het leven is immers een feestje in plaats van een een reeks van dingen die moeten gebeuren 😉

Thuis of in de klas?

Deze dagplanner heb ik gemaakt voor thuis. De pictogrammen horen ook echt bij de thuissituatie (al passen een aantal ook prima in de klas…zoals spelen, opruimen, gym fruit eten en broodje eten). Het idee heb ik van toen ik voor de klas stond. Ik gebruikte daar dagelijks een dagplanner die ik aan het begin van de dag met de leerlingen door nam. Dit gaf duidelijkheid en rust bij de leerlingen en gaf mij een houvast voor een duidelijke structuur. Deze vlaggetjes zou je dan ook prima voor in de klas kunnen maken, al moet je dan wel zelf pictogrammen maken.

Welke pictogrammen heb je nodig?

Voor onze pictogrammen heb ik gekeken naar welke activiteiten er voor onze kleine meid toe doen. Ik heb dus echt gekeken naar wat zij als activiteit ziet.

Ik heb de volgende pictogrammen gebruikt: wekker (wakker worden met wekker), kleren (kleren aantrekken), bord met brood (ontbijt en lunch…dus 2x maken), tandenborstel met tandpasta (tanden poetsen…ook deze maak je meerdere keren), rugtas (naar school), poppetje aan het klimrek (naar gym), zwemmend poppetje (naar zwemles of zwembad), fruit (fruit eten), boodschappen kar en tas (boodschappen doen), het gezin (er op uit samen), speelgoed (spelen…deze is ook handig om een aantal keer te hebben), speelgoed in de kast en in een doos (opruimen…deze zou je meerdere keren kunnen maken), bord met bestek en beker (avondeten), douche (douchen), wasbak (wassen), pyjama (pyjama aantrekken), boek (lezen of voorlezen), bed (slapen).

Zelf pictogrammen maken

Ik heb een aantal pictogrammen gemaakt die jij ook gewoon zou kunnen gebruiken. Een aantal komen van mijn schema om zakgeld te verdienen en een aantal heb ik gewoon van het internet geplukt. Maar misschien wil je liever zelf pictogrammen maken of zit het pictogram die jullie nodig hebben er niet tussen. Maak dan eerste en vierkantje van papier die op de juiste plek op het vlaggetje past. Binnen dit vierkantje kun je nu zelf de pictogrammen op papier tekenen en daarna overnemen op de vlaggetjes.

Niet naaien?

Deze vlaggetjes heb ik genaaid. Maar je kunt de vlaggetjes ook van stevig papier maken. De vlaggetjes kun je dubbelzijdig maken, zodat je ze kunt vouwen en over het koord kunt draperen, maar je kunt ze ook vast zetten met kleine houten wasknijpers. Persoonlijk vind ik het erg gezellig staan met wasknijpertjes en het is nog makkelijk ook.

Materiaal

Voor de voorkant van de vlaggetjes heb ik gebruik gemaakt van een effen katoen in een lichte kleur. Zo kon ik de pictogrammen makkelijk overtrekken. De achterkant mocht de kleine meid uitkiezen, omdat het op haar kamertje hangt. Zij koos voor een bijpassende wafelkatoen.

De pictogrammen zijn getekend met textielstiften. Ik had het er ook op kunnen strijken, maar doordat je het vaak in de handen hebt, kan dat lelijk gaan worden. Textielstiften blijven mooi zitten en blijft zelfs mooi na het wassen op lage temperaturen.

Het patroon

Het patroon is te vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. In het document vind je niet alleen het patroon voor deze vlaggetjes, maar ook de pictogrammen die wij hebben gebruikt…passend voor het patroon (de pictogrammen krijg je er gratis bij, zodat je die niet nog apart hoeft te downloaden). Het patroon voor het vlaggetje is zonder naadwaarde. Na de betaling is het document te downloaden.

Wil je enkel de pictogrammen? Dan kun je deze hier downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een dagplanner met pictogrammen heb je het volgende nodig:

Knip het patroon uit.

Tel hoe veel pictogrammen jij wilt gaan gebruiken (let er dus op dat ‘brood eten’, ‘spelen’ en ‘tanden poetsen’ meerdere keren per dag kunnen voorkomen…deze moet je dan dubbel maken.

Neem het patroon over op het katoen en op de stof voor de achterkant (houd rekening met de naadwaarde). Teken zo veel als dat jij nodig hebt.

Knip alle vlaggetjes uit.

Leg de effen katoenen vlaggetjes op de pictogrammen en trek de pictogrammen met textielstiften over. Mocht je het niet duidelijk kunnen zien, dan helpt het om het tegen het raam te houden tijdens het overtrekken.

Laat de getekende pictogrammen rusten zoals aangegeven op de verpakking van de textielstiften (in mijn geval was dat minimaal 6 uur).

Strijk de pictogrammen zoals aangegeven op de verpakking van de textielstiften (in mijn geval was dat 5 minuten op katoen stand)

Leg de voorkant en de achterkant van de vlaggetjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de vlaggetjes langs de rand op elkaar, maar laat aan de bovenkant een stukje open. Werk de randen eventueel af met een zigzag steek of lock steek.

Keer de vlaggetjes binnenstebuiten.

Strijk de randen van de vlaggetjes netjes.

Naai de vlaggetjes dicht langs de rand, hiermee gaat het gat ook dicht. Dit kun je in een contrasterende kleur doen, maar het kan ook in een onopvallende kleur.

Bevestig het klittenband of de drukknoopjes op de vlaggetjes, blijf hierbij in het ‘rechthoek’ bovenaan het vlaggetje.

Bevestig de haakjes op de gewenste plek aan de muur of waar dan ook.

Maak het koord vast tussen de twee haakjes.

Hang de vlaggetjes op in de gewenste volgorde van die dag.

Maak jij ook zo’n leuke dagplanner met pictogrammen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Zwaartekracht’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een jacobsladder van papier kunt maken.

Deze week is het thema ‘Plannen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van Mel DIY en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een dagplanner met pictogrammen.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - dagplanner met pictogrammenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “Een dagplanner met pictogrammen voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *