Herbruikbare boterham opbergers

Herbruikbare boterham opbergers

Neem je jouw boterham mee naar het werk? Of nemen je kinderen een boterham mee? Dan is de kans groot dat je wel een broodtrommel hebt…maar geen bordje. En een broodtrommel neemt veel ruimte in beslag, ook wanneer de boterham op is. Ik maakte twee verschillende soorten herbruikbare boterham opbergers. Deze zijn makkelijk in gebruik, nemen niet veel ruimte in beslag en zijn super makkelijk schoon te maken.

Twee soorten

Omdat niet elke gelegenheid hetzelfde is, heb ik twee verschillende opbergers gemaakt.

Wikkel-bordje

De eerste is een wikkel-bordje (ik weet even niet hoe ik het anders zou moeten noemen). Deze wikkel om je broodje(s) wanneer je dit mee wilt nemen. Wanneer je jouw broodje(s) op wilt eten, kun je het wikkel-bordje als bordje gebruiken. Dit is ideaal voor de rijkelijk belegde broodjes. Er passen twee broodjes in het wikkel-bordje, deze stapel je op elkaar.

Zakje

De tweede is een klassiek zakje. Hier passen wederom twee broodjes in…ook deze stapel je dan op elkaar. Dit is handig bij de broodjes die niet zo smeren (die niet zo rijkelijk belegd zijn) en je eigenlijk geen bordje nodig hebt.

Vullen en opruimen

Wikkel-bordje

Herbruikbare boterham opbergers (open en leeg)

Het wikkel-bordje gebruik je door je broodje(s) in het midden neer te leggen. De twee lange zijden vouw je over het brood. Vervolgens vouw je de korte zijde zonder flapje er over en tot slot de zijde met flapje…je kunt dan het flapje vast maken op de klittenbandstrook.

Zakje

Bij het zakje kun je jouw broodje(s) er gewoon in leggen. Het dubbelgevouwen broodje past precies op de bodem van het zakje.

Opruimen

Beide opbergers zijn makkelijk op te vouwen en daardoor gemakkelijk op te ruimen. Ze nemen weinig plek in beslag…minder dan een broodtrommel. De opbergers zijn ook makkelijk schoon te maken vanwege de materiaalkeuze. Je kunt ze namelijk gewoon afnemen met een doekje.

Materiaal keuze

Beide opbergers zijn gemaakt van kunstleer in combinatie met geplastificeerd/gecoat katoen. De binnenkant is van geplastificeerd/gecoat katoen omdat dit geen vocht opneemt en makkelijk te reinigen is. De buitenkant is van een dunne kunstleer omdat dit soepel, sterk en makkelijk te reinigen is (plus dat ik het mooi vind staan…het geeft het een mooie luxe uitstraling).

Het patroon

Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,50. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een patroon voor het wikkel-bordje en een patroon voor het zakje.

Aan de slag

Voor het maken van de herbruikbare boterham opbergers heb je het volgende nodig:

Wikkel-bordje

Neem de patroondelen over op de stof (het wikkel-bordje neem je 1x over op beide stoffen, het flapje neem je 2x over op de stof van de buitenkant).

Knip de stof uit.

Knip een stuk klittenband af van 37 cm.

Het harde deel knip je af tot 9 cm.

Naai het harde deel op een van de twee flapjes (in het midden).

Leg de twee flapjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de flapjes op elkaar, maar laat de onderkant open.

Keer het flapje binnenstebuiten (dit gaat niet gemakkelijk door het klittenband).

Naai langs de randen, zodat de randen netjes zijn.

Naai Het zachte stuk klittenband over het midden van de buitenkant (in het midden).

Naai het flapje op de kop langs de rand van de buitenkant vast (boven het zachte deel).

Leg de binnenkant op de buitenkant, met de goede kanten op elkaar.

Naai rondom vast, maar laat een stukje open om binnenstebuiten te keren (doe dit niet bij het flapje).

Keer het binnenstebuiten.

Druk de naden netjes.

Naai de rand netjes, hierdoor naai je ook gelijk het gat dicht.

Zakje

Neem de patroondelen over op de stof (het zakje neem je 1x over op beide stoffen, het flapje neem je 2x over op de stof van de buitenkant).

Knip de stof uit.

Knip een stuk klittenband af van 9 cm.

Naai het harde deel op een van de twee flapjes (in het midden).

Leg de twee flapjes op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de flapjes op elkaar, maar laat de onderkant open.

Keer het flapje binnenstebuiten (dit gaat niet gemakkelijk door het klittenband).

Vouw het open stuk netjes naar binnen.

Naai langs de randen, zodat de randen netjes zijn.

Speld het flapje op de buitenkant naar boven gericht, met de klittenkant zijde naar beneden (10 cm vanaf de bovenkant).

Naai het flapje vast. Ik deed dit door een vierkantje met een kruis er op te naaien…dit is een extra stevige verbinding.

Naai het zachte stuk klittenband over het midden van de andere buitenkant (ongeveer 3 cm vanaf de onderkant).

Leg de twee delen voor de buitenkant op elkaar, met de goede kanten op elkaar (let op wat de bovenkant is en wat de onderkant is).

Naai de zijkanten op elkaar.

Leg de twee delen voor de binnenkant op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Naai de zijkanten op elkaar.

Schuif de binnenkant in de buitenkant, met de goede kanten op elkaar.

Speld de bovenkanten rondom op elkaar.

Naai de bovenkanten rondom op elkaar.

Keer de delen binnenstebuiten, met de binnenkant aan de buitenkant (je ziet dus wel de goede kanten van de stofjes alleen is de binnenkant nu aan de buitenkant).

Naai de naad van de bovenkant netjes plat.

Speld de onderkanten rondom op elkaar.

Naai de onderkanten rondom op elkaar.

Markeer aan de onderkant vanaf de naden 4 cm naar beide kanten.

Druk de naad naar binnen en leg de 2 gemarkeerde kanten op elkaar (speld dit vast).

Doe dit ook aan de andere kant.

Naai de onderkant (met de gemaakte plooien) nu dicht.

Werk de onderkant netjes af met een zigzag en knip eventueel overtollige stukjes weg.

Keer het zakje binnenstebuiten, zodat de buitenkant nu aan de buitenkant komt.

Vouw de plooien aan de onderkant netjes, zodat er een gevouwen rechthoek ontstaat die je doet denken aan de onderkant van een melkpak.

***NB: Je kunt ook eerst de buitenkant volledig maken en daarna de binnenkant op dezelfde manier. Deze twee delen kun je dan in elkaar schuiven (met de goede kanten op elkaar) en bijna rondom (keergat open laten) op elkaar naaien. Het zakje keer je binnenstebuiten. Hierna naai je langs de rand, zodat het zakje netjes afgewerkt is en het keergat ook gelijk dicht is.

Maak jij ook zo’n leuke herbruikbare boterham opberger?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Retro’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een retro jurkje kunt maken met een simpel patroon.

Deze week is het thema ‘Eten en drinken’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus herbruikbare boterham opbergers. De co-hosts van deze week zijn Inge en Elsa van ElsaRblog. Neem ook even een kijkje bij hun super lekkere bijdrage.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - herbruikbare boterham opbergersVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

6 thoughts on “Herbruikbare boterham opbergers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *