Het Groninger Museum

Groninger Museum - Presence

Kunstwerken in een groot kunstwerk…dat is het Groninger Museum. Nu bestaat het prachtige gebouw al 25 jaar en ze hebben dan ook feestelijke tentoonstellingen.

“Mama, gaan we een keer daar naartoe?”

Soms ga ik even met de bus naar Groningen. De kleine meid vindt reizen in de bus namelijk erg leuk en Groningen ligt voor ons best dichtbij. Vaak lopen we dan even over de markt (en wil ik nog even naar de ‘Jan Sikkes’…een stofwinkel waar ook fournituren te koop zijn). Op de terugweg lopen we dan nog even bij ‘Toscana IJssalon’ binnen en lopen we langs het Groninger Museum weer naar het station. En telkens wanneer we langs het museum lopen, vraagt ze: “Mama, gaan we een keer daar naartoe?”. Dit keer was het dan eindelijk zo ver…we gingen eindelijk naar het Groninger Museum.

Wat valt er te zien/beleven in het Groninger Museum?

Het museum

Groninger Museum - 'glazen schalen'Het museum zelf is al een plaatje. Niet alleen de buitenkant is een kunstwerk op zich, maar de binnenkant is ook prachtig. Zo heeft elke zaal zijn eigen kunstzinnige stijl. En het begint binnen al bij de trap, want de mozaïekwand is bewonderenswaardig. En bij die mooie trap is ook een schitterende muur met een kunstwerk die onlangs is aangekocht. Onze kleine meid vond de ‘glazen schalen’ fantastisch om te zien.

Tentoonstellingen

In elke zaal staat een tentoonstelling. Deze tentoonstellingen wisselen eens in de zo veel tijd (verschilt per tentoonstelling), waardoor het leuk is om er vaker naartoe te gaan. De beleving is immers elke keer weer anders (tenzij je de volgende week weer gaat Groninger Museum - Presencenatuurlijk 😉 ). Wij hebben onder andere ‘Presence’ van Daan Roosegaarde mogen beleven. Hier kun je spelen met licht en schaduw en het is geweldig om met kinderen door deze tentoonstelling te lopen. Maar ook de objecten en schilderijen uit andere tentoonstelling waren interessant voor onze kleine meid. Bij de tentoonstelling van Keith Haring en Jake & Dinos Chapman stond ze echt even goed te kijken. Ze vind monsters wel leuk en laat op deze kunstwerken nu net flink wat monsters te zien zijn. Wil je weten welke tentoonstellingen er op dit moment te zien zijn en hoe lang ze nog te zien zijn? Dan kun je het beste even op de website van het Groninger Museum kijken. Daar kun je eventueel ook alvast tickets kopen (bij sommige tentoonstellingen is het zelfs noodzakelijk om van tevoren een ticket te kopen…bij die over David Bowie bijvoorbeeld).

Audiotour

Het mesuem heeft een audiotour waar je gebruik gebruik van mag maken. Je krijgt op die manier achtergrondverhalen over de tentoonstellingen, de kunstenaars en het gebouw zelf.

Rondleiding

Elke zondag kun je om 14:00 meedoen met de rondleiding die wordt verzorgd door professionele museumdocenten. Er is plek voor 15 personen en kost €3,00 wanneer je ouder bent dan 18 jaar. De rondleiding is overigens geschikt voor jong en oud.

Info Centre

Groninger Museum - InfoCentreHet museum heeft ook een Info Centre waar je van alles kunt komen te weten over de tentoonstellingen en het museum. Er staan hier veel schermen waar je bij kunt gaan zitten met een koptelefoon op. Ook staan er audiostoelen.

Ontdekkingsruimte

Groninger Museum - ontdekkingsruimteDe ontdekkingsruimte is speciaal voor kinderen ontworpen. Hier mogen kinderen gewoon overal aan zitten en alle lades open trekken…sterker nog: het is de bedoeling! Kinderen kunnen hier van alles ontdekken en doen.

Atelier

Groninger Museum - atelierHet atelier ligt naast de ontdekkingsruimte en dit is niet per ongeluk. Hier mogen kinderen lekker zelf aan de knutsel. Onze kleine meid heeft er een mooi schilderij gemaakt die ze ook mee naar huis mocht nemen.

JuniorClub

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen lid worden van de JuniorClub. Dit kost €20,00 per jaar. Kinderen krijgen een cadeautje, ontvangen 4x per jaar de nieuwsbrief ‘Qeeqaboo’, worden uitgenodigd voor speciale feestjes en mogen meedoen aan allerlei toffe museumactiviteiten.

Hieperdepiep hoera

Het museumgebouw bestaat dit jaar 25 jaar en dat vieren ze gedurende het hele jaar. Dit doen ze niet alleen met speciale tentoonstellingen, maar ook met een prijsvraag, wedstrijd en een aantal activiteiten. Er staat zelfs een reünie gepland voor iedereen die in het Groninger Museum heeft gewerkt. Hier kun je meer lezen over de festiviteiten.

Voorzieningen

Kluisjes

Bij de ingang staan allemaal kluisjes. Hier mag je gewoon gratis gebruik van maken. Je moet hiervoor wel eerst een muntje inwerpen, maar deze krijg je gewoon weer terug. Heb je zelf geen muntje? Geen nood, want er staan medewerkers die wel een speciaal museummuntje hebben voor je (heb je ook gelijk een leuk aandenken 😉 ). De kluisjes staan er niet voor niets. Het is namelijk niet toegestaan om met een tas naar binnen te gaan.

Garderobe

Bij de kluisjesmuur vind je ook gelijk de garderobe. Het is niet zo dat je niet met jas naar binnen mag gaan, maar het is er warm genoeg om zonder jas rond te lopen. Laat je jas lekker ophangen in de garderobe en je hoeft ook niet meer met de jassen te leuren…vooral in de winter is dat wel erg fijn.

Toiletten

Naast de garderobe vind je ook de toiletten. Hier is ook een plek waar je de luiers kunt verschonen. Alle ouders die dus net die tas met luiers moest ‘dumpen’ in een kluisje kunnen dus gewoon relax in een wandeling de luiertas ophalen en de verschoonruimte in gaan.

Restaurant

Naast de infobalie vind je de ingang van het MendiniRestaurant. Hier kun je even lekker iets drinken en een hapje eten. De tafels, stoelen, bankjes en lampen zijn allemaal gemaakt van een synthetische klei, wat er prachtig uitziet.

Wat vinden wij van het Groninger Museum?

Ik vind het een fantastisch museum…een plaatje van binnen en buiten. En doordat de tentoonstellingen er maar een tijdje te zien zijn, is het erg leuk om wat vaker in een jaar naartoe te gaan. De kleine meid van 3 jaar heeft zich er prima vermaakt…de tentoonstelling ‘Presence’ vond ze toch wel echt het toppunt, net als het atelier.

Meer uitjes met kinderen?

Ben je op zoek naar nog meer uitjes met kinderen? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama gaat op pad‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *