Kerstengeltje voor in de kerstboom

kerstengeltje

Dat het leuk is om kerstversiering te maken, daar was ik en tijdje geleden al achter…en dat vroeg om meer. Nu hangt er niet alleen duifjes in de boom, maar hangt er ook een kerstengeltje in.

Een kerstengeltje voor in de kerstboom

Een tijdje geleden maakte ik twee duifjes voor in de kerstboom. Dit vond ik zo mooi geworden, dat ik nog meer wilde maken voor in de kerstboom. Ik maakte daarom dit zingende engeltje met blozende wangetjes van de kou.

Vingerpoppetje

Het engeltje kun je ook maken als vingerpoppetje. In plaats van het engeltje te vullen en dicht te naaien, laat je de onderkant open en werk je deze af met een feston steek.

Verschillende steken

Het kerstengeltje naai je voornamelijk in elkaar met een feston steek. Mocht je niet precies weten hoe dat moet, dan kun je dat lezen in mijn artikel ‘Afwerken met een feston steek (festonneren)’. Deze steek zorgt voor een nette decoratieve afwerking. Verder gebruikte ik een rijgsteek (heen en terug) bij grenzen, zoals bij de haren en mouwen. Ook gebruikte ik een oversteek, bijvoorbeeld bij het vast maken van de armen. Gebruik telkens dezelfde kleur garen als dat je vilt hebt, zodat het resultaat netter wordt.

Het patroon

In het patroon tref je naast het zingende engeltje ook het patroon aan van een biddend engeltje. Deze heeft een ander gezichtje en geen muziekboekje. Het biddend engeltje heb ik zelf niet gemaakt, omdat wij daar iets minder mee hebben. En ik wilde het ook niet maken om het maar gemaakt te hebben, dat vond ik zonde. Maar ik wilde jullie wel de mogelijkheid geven tot het maken van een biddend engeltje. Voor het biddende engeltje laat je het muziekboekje weg en naai je de handjes aan elkaar met een feston steek in plaats van dat je de handjes elk afwerkt met een feston steek. Het patroon voor de beide kerstengeltjes samen kost €0,75.

*Op de afbeelding kun je zien hoe de verschillende patroondelen samen tot een engeltje worden gevormd (dit is dus niet het patroon).

Aan de slag

Om het kerstengeltje te maken heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • vilt in de gewenste kleuren
  • fine liner (ik gebruikte die van stabilo in het blauw, zwart en heel donker roze)
  • spelden
  • garen
  • naald
  • draad in de kleuren van het vilt
  • kussenvulling

Print het patroon uit.

Knip alle onderdelen uit (de patroondelen boven de streep zijn voor een zingend kerstengeltje, die onder de streep is voor een biddend kerstengeltje)

Neem alle onderdelen over op het vilt naar eigen kleurwens, let er op dat je ook de juiste aantallen overneemt. Je hoeft geen rekening te houden met extra naadwaarde.

Gezicht

Teken eerst heel dunnetjes het gezichtje op het rondje, enkel de oogjes en het mondje.

Borduur met naald en draad de oogjes er op. Ik heb hiervoor sterretjes gemaakt (een + met een x er bovenop).

Borduur het mondje ook helemaal met naald en draad, zorg er voor dat het mondje helemaal gevuld is.

Teken heel voorzichtig (raak de vilthaartjes net) met de hele donker roze fine liner op de wangen.

Wrijf de wangetjes iets uit (pas op, je vinger wordt vies, dus die moet je goed schoon maken voordat je verder gaat).

Haren

Leg de haren op het geborduurde rondje.

Naai met een rijgsteek (heen en terug) langs de haargrens.

Het hoofd 

Leg het gezichtje op het lijfje.

Naai langs de grens met een rijgsteek (heen en terug).

Leg het andere rondje op het andere lijfje, gelijk aan het setje die je zojuist aan elkaar hebt genaaid.

Naai weer langs de grens met een rijgsteek (heen en terug).

Leg de twee lijfjes met hoofd nu op elkaar, met de goede kanten naar buiten.

Naai de rand van het hoofd aan elkaar met een feston steek.

Vleugeltjes

Werk de rand af met een feston steek.

Naai de vleugels over het midden op de rug vast, net onder het hoofd. Dit doe je weer met een rijgsteek (heen en terug).

Lijfje

Naai het lijfje dicht met een feston steek, maar laat een stuk open om te vullen (zonder af te hechten of draad te knippen…deze laat je dus gewoon even zoals het is).

Vul het hoofd en het lijfje met kussenvulling (niet te vol).

Naai nu verder met de feston steek, zodat het lijfje helemaal dicht is.

Halo

De halo heb ik niet afgewerkt met een feston steek, omdat ik deze hiervoor te dun vond. Ik heb voor de halo dan ook een vilt gekozen die niet zo pluizig is.

Naai de halo op het hoofdje, pas op dat je niet helemaal door het hoofdje naait, maar enkel op de haartjes naait.

Armen met handjes

Naai het handje tussen de twee arm delen met een rijgsteek (heen en terug).

Naai nu met een feston steek de arm delen op elkaar.

Werk ook het handje netjes af met een feston steek.

Maak de andere arm op dezelfde manier.

Naai de armen netjes op het lijfje met een oversteek of rijgsteek (heen en terug), houd er rekening mee dat de armen naar voren moeten staan.

Muziekboekje

Naai de lijnen en het muzieknootje op het ene stuk vilt. De lijnen deed ik met een rijgsteek (heen en terug) en de bolletjes van de muzieknoot deed ik met sterretjes.

Leg het andere deel vilt op de slechte kant van het boekje.

Naai de delen op elkaar met een feston steek.

Naai over het midden met een rijgsteek (heen en weer), zodat het boekje beter ‘knikt’.

Naai de handjes op het boekje met een oversteek of rijgsteek (heen en terug).

Ophangen

Als je het engeltje wilt ophangen kun je boven tussen de vleugeltjes een stuk garen vast naaien in een lusje. Zo lijkt het net of ze echt vliegt. Wil je liever dat ze rechtop hangt, dan kun je het stukje garen ook door de bovenkant van het hoofd vast maken (bij de feston steek).

Maak jij ook zo’n leuk kerstengeltje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Winter’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een muts, haarband/col, sjaal en wanten met een vlecht kunt maken. Deze week is het thema ‘Kerst’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakte een kerstbal in klei. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Melanie van BMellow laat zien hoe je een kersthuisje van ijsstokjes maakt en ik liet je hier dus zien hoe je een tafeltent kunt maken.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

2 thoughts on “Kerstengeltje voor in de kerstboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *