Kerstkaartjes naaien en borduren

Kerstkaartjes naaien en borduren

Ik ben echt onwijs slecht in het versturen van kerstkaartjes. Jaren lang heb ik ze gekocht, geschreven en zelfs voorzien van envelop met alles er op en er aan. Maar elk jaar bleven ze netjes op het aanrecht of op de tafel liggen…onder het mom ‘niet vergeten!’. En toch vergat ik ze elk jaar weer op de bus te doen. Later heb ik mijzelf maar voorgenomen ze niet meer aan te schaffen. Het is anders ook zo zonde van al dat papier…en het geld. Maar nu ging ik kerstkaartjes naaien en borduren. Eens kijken of ik ze nu niet vergeet te versturen (of overhandigen).

Kerstkaartjes naaien en borduren

Ik houd best van knutselen, maar met zelf kerstkaartjes knutselen heb ik niet zo heel erg veel. Ik denk dat ik wat dat betreft een beetje inspiratieloos ben. Wanneer je iets maakt voor een ander, moet het ook echt leuk zijn. En een kerstkaartje moet ook nog eens een beetje persoonlijk zijn…vindt ik. Tja, wat staat er qua creativiteit nu dichter bij mij dan naaien? Dus ik besloot mijn zelfgemaakte kaartjes te naaien en te borduren.

Kerstkaartjes maken met kinderen

Omdat ik deze werkbeschrijving voor de crea-cross maak, leek het mij leuk als de kaartjes ook door kinderen gemaakt kunnen worden. Zo kun je ze samen thuis met de kinderen maken..of zelf in de klas (als je leerkracht bent). Het borduren is al vanaf een vrij jonge leeftijd prima te doen. Het naaien met een rijgsteek of stiksteek is ook nog wel te doen voor jonge kinderen.

Maar het kerstboompje moet onder de naaimachine gemaakt worden. Dit is een ideaal projectje voor een eerste keer achter de naaimachine. Doe dit alleen wel samen en blijf toezicht houden.

Verschillende steken

Het sneeuwvlokje borduur je. Je zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat het draad over alle lijntjes komt. Dit doe je met een rijgsteek.

De kerstster kun je met de hand naaien met een rijgsteek of met een stiksteek…afhankelijk van het niveau van het kind.

De kerstbal borduur je met een rijgsteek die telkens van de rand naar een middenpunt gaat.

De kerstboom naai je met een rechte steek op de naaimachine. Dit is de meest simpele en voorspelbare steek op de naaimachine.

De binnenkant

Omdat het niet altijd even leuk is om tegen een afgewerkte kant aan te kijken, is het wellicht leuker om de binnenkant van het kaartje te voorzien van een extra laagje stevig papier. Op de afbeelding zie je hoe ik dit heb gedaan bij het sterretje.

Het patroon/printable

Het patroon staat in de lijst van benodigdheden en kun je gewoon direct downloaden. Het patroon is gratis. In het patroon staat een vierkante kaart en een rechthoekige kaart. verder staan de vormen er ook allemaal in. Verder staan er patronen in met stipjes en zonder stipjes. Die met stipjes zijn bedoelt voor de techniek die je kunt zien bij de kerstbal. De anderen kun je gewoon over de lijn naaien of lekker borduren. Je kunt zelfs opvullen met kruisjes, maak dan het kruisje niet te klein, zodat het papier niet snel scheurt.

Aan de slag

Om de kerstkaartjes te maken heb je het volgende nodig:

 • Patroon/printable
 • schaar
 • potlood
 • priklap
 • prikpen
 • naald
 • draad
 • garen
 • steentjes
 • stift
 • fine liner (ik gebruikte die van stabilo)
 • stevig papier
 • lijmstift
 • knutsellijm (voor de steentjes)

Print de patroondelen uit die je wilt gebruiken.

Knip de onderdelen uit die je wilt gebruiken.

Knip het formaat van het kaartje uit het gewenste stevig papier (kies een lichtere kleur).

Vouw het kaartje dubbel.

Vouw het kaartje open.

Een sneeuwvlokje

Leg het patroon voor het sneeuwvlokje op de voorkant van het kaartje, met de bedrukte kant op het kaartje.

Houd dit tegen het raam, zodat je het sneeuwvlokje door het papier ziet.

Teken het sneeuwvlokje op de binnenkant van het kaartje.

Prik een gaatje op elk uiteinde, knik en kruising (zoals je op de afbeelding hier naast kunt zien). En ja, ik was er dus 1 vergeten…gelukkig kun je die er zo in prikken met je naald.

Haal een lang stuk garen door de naald.

Begin aan de binnenkant en prik door het midden.

Rijg eerst over de streep naar de buitenkant. Rijg dan terug en rijg tussendoor nog even de zijtakjes mee. Dit doe je 6x.

Naai tot slot het sterretje in het midden met een rijgsteek (heen en terug of 2x rond).

Een kerstster

Neem het sterretje over op een gezellig papiertje, blijf minimaal 0,5 cm buiten de stipjes.

Houd het patroon op het sterretje en prik de gaatjes er in.

Plak het sterretje op de voorkant.

Prik de gaatjes nogmaals, zodat je makkelijk door het kaartje kunt naaien.

Naai het sterretje met een rijgsteek of met een stiksteek. Afhankelijk van het niveau van het kind. Als rijgen wel gaat en de lijn toch dicht moet, kun je het sterretje 2x naaien met een rijgsteek.

Een kerstbal

Het patroon voor de kerstbal leg je op de voorkant.

Prik de gaatjes er in.

Begin aan de binnenkant vanaf een middenstip, prik vanaf hier naar de voorkant.

Ga van het middenpunt naar de stipjes er boven of er onder (afhankelijk van de bovenkant of onderkant van de bal). In het midden zijn er vier puntjes. Deel het middelste stuk op in vier kwarten. Elk kwart hoort bij een middenpuntje.

Een kerstboom

Knip een kerstboom uit stevig papier (gebruik hiervoor het patroon).

De kerstboom naai je op het kerstboompje van stevig papier. Dit doe je met een rechte steek op de naaimachine. Begin aan de onderkant en naai naar de overkant. Laat aan de overkant de naald naar beneden, doe het voetje omhoog en draai het papiertje 180 °. Laat het voetje zakken en naai weer naar de overkant. Zorg er voor dat je telkens een stukje naar boven uit komt. Gebruik desnoods de stipjes op het patroon als houvast, ga dan van donker naar licht stipje en andersom..of sla zelfs stipjes over.

Plak de kerstboom op het kaartje.

Decoreer de kerstboom met leuke steentjes, deze plak je er op met hobbylijm.

Maak jij (of je kind…of je klas) ook zo’n leuk kerstkaartje?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Kerst’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een kerstengeltje voor in de kerstboom kunt maken. Deze week is het thema ‘Kerst’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakte last-minute-kerstkaartjes. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Melanie van BMelloW laat zien hoe je een kerst explotion-box maakt en ik liet je hier dus zien hoe je kerstkaartjes kunt maken.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

3 thoughts on “Kerstkaartjes naaien en borduren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *